Categorie: "Algemeen"

Zelfstandig en flexibel vermogen opbouwen

Wie als zelfstandige werkt en geen werkgever heeft die premies afdraagt voor arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw, moet die zaken zelf regelen. Dat kan maandelijks flink oplopen en kan tot teleurstellingen leiden omdat de uitkeringen en de opgebouwde rechten tegenvallen. Tegenwoordig zijn er genoeg flexibele alternatieven die bovendien transparant zijn.

Verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid zijn een noodzakelijk kwaad. Jarenlang mankeer je niks, totdat je plotseling een beroep op zo’n verzekering moet doen. En dan blijken er allerlei haken en ogen aan te zitten, waardoor je lang niet de bedragen krijgt uitgekeerd waarop je gerekend had. Je hoeft meestal niet ver in je omgeving te zoeken naar schrijnende voorbeelden.

Iedere keer hetzelfde patroon

Tijdens het vele leeswerk dat ik doe werd ik nog even fijntjes herinnerd aan hoe ongelofelijk onbetrouwbaar politici zijn. Grant Williams ging nog even terug in de tijd en vertelde hoe het ook al weer ging toen voor het eerst bleek dat Griekenland hulp nodig had.

Hoogtevrees

De beurzen stijgen steeds sneller. Beleggers hebben weer honger naar aandelen, terwijl er fundamenteel weinig tot niets veranderd is. We krijgen stilaan last van hoogtevrees.

De markten zijn niet meer te stoppen. De belangrijkste aandelenindices zoeken week na week hogere niveaus op. Het ene record na het andere sneuvelt. Maar wat nog belangrijker is: de stijging gaat steeds sneller. Afgelopen week waren we getuige van de grootste weekwinst in 2012. Verschillende psychologische weerstanden werden inmiddels overwonnen.

Je hoeft geen rekenwonder te zijn

De Amerikaanse overheid realiseerde in de maand februari een begrotingstekort van maar liefst $229 miljard. In één korte maand tijd, gaf de Amerikaanse overheid eventjes $229 miljard meer geld uit dan er in de schatkist binnenkwam!

Omdat de reguliere media dit nieuws lijken te negeren, plaatste ik op mijn twitter account de link naar het persbericht van de Congressional Budget Office. Over de eerste vijf maanden van fiscaal jaar 2012 heeft de Amerikaanse overheid al een begrotingstekort van $578 miljard gerealiseerd. Daarmee stevent de VS af op een totaal begrotingstekort van bijna $1400 miljard over 2012.

Rare Earth Metals opnieuw aantrekkelijk

Grondstoffen kenden een geweldige start in 2012. Het segment dat momenteel eruit schiet zijn de Rare Earth Metals. Na de woelige rit van vorig jaar, lijkt de sector klaar voor de volgende klim. Diverse signalen wijzen op een aantrekkelijke waardering voor de REE’s.

De beurs wil maar niet zakken. Buiten een lichte correctie zo nu en dan, noteren de meeste indices dicht tegen hun hoogtepunten. De door ons voorspelde consolidatie binnen de voorjaarshausse is volop in werking. We begeven ons midden in de aanvaardingsfase, waarbij beleggers aan het idee wennen dat de markt weleens hoger kan, in plaats van lager. De laatste pessimisten nemen momenteel afscheid, waarna de fase van optimisme – de finale klim – van start gaat. We verwachten dat deze fase begint vanaf het moment dat de voorgaande beursrecords sneuvelen.

Beursupdate 4 januari: ING trekt de kar op hogere AEX

De AEX is vanochtend voortvarend van start gegaan. Na een openingswinst van meer dan een half procent noteert de index rond half elf een procent hoger. ING en Philips zijn vanochtend erg gewild bij beleggers.

Het Damrak is met een goede winst aan 2010 begonnen vanwege optimisme onder beleggers over het economisch herstel dit jaar. Rond de klok van half elf staat de AEX 1,0 procent hoger op 358,6 punten. Alleen vastgoedfondsen Corio en Unibail-Rodamco staan in het rood. Daarnaast is de AEX koploper in Europa. De DAX wint 0,8 procent, de CAC-40 staat 0,9 procent hoger en de FTSE noteert plus 0,5 procent.

ING wint flink na adviesverhoging

ING trekt vanochtend de kar op de AEX met een winst van 2,3 procent nadat analist Dirk Peeters van KBC Securities zijn koersdoel verhoogde van 6,50 naar 9,00 euro en zijn advies bijstelde van Reduce naar Buy. Peeters stelde zijn koersdoel en advies naar boven bij omdat… Lees verder op DeAandeelhouder.nl of bekijk de video hieronder.

Oliebollenrally AEX voorbij

De AEX is op een dag met dunne handel lager gesloten. Het is het eerste verlies nadat de index zes dagen achtereen met winst sloot. De AMX wist vandaag wel het hoofd boven water te houden. De AsCX zette een redelijk winst neer.