Tier 1-ratio garantie voor succes

Sinds de kredietcrisis horen en lezen beleggers steeds vaker het begrip Tier 1-ratio. Wat dit betekent is voor velen echter een raadsel.

Middels de Tier 1-ratio wordt het kernvermogen van een bank uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen.
 -Het kernvermogen is het aandelenkapitaal plus de reserves van een onderneming. Samen met het aanvullende vermogen is dit het garantievermogen van een onderneming. 
 - Het vreemd vermogen is het totaal van schulden die een onderneming bezit.

Op een bijeenkomst in Basel heeft de bancaire sector afgesproken dat een bank minimaal een Tier 1-ratio dient te hebben van 9,1 procent. Wanneer een bank hieronder komt dan dient het actie te ondernemen. Feitelijk zijn er dan twee mogelijkheden. Ofwel onderdelen afstoten ofwel eigen vermogen aantrekken bijvoorbeeld door een emissie of het uitschrijven van een (achtergestelde) obligatielening. Op korte termijn wordt verwacht dat in een volgende bijeenkomst in Basel wordt besloten om de ratio op te hogen tot 11,5 procent.

Lees ook:Waarom banken failliet kunnen gaan
Lees ook:De hoofdpunten van het plan Fortis
Lees ook:NIBC verder in de problemen
Lees ook:Goldman Sachs profiteert van investering Buffet
Lees ook:Bodem wordt pas in 2014 bereikt

Eén reactie op “Tier 1-ratio garantie voor succes

 1. Reinko Venema

  Nu op maandag 20 okt 2008 de ING bank een leuke 10 miljard euro heeft ontvangen vertelt men ons dat het tier 1 ratio geklommen is tot boven de 8,5%.

  Het is nu 11% als ik me niet vergis.

  Alle beurzen blij en de AEX raust omhoog.

  Maar iedereen vergeet dat er in feite niets met het echte vermogen van ING gedaan is, die 10 miljard is alleen maar geleend geld tegen 8.5% rente dus 850 miljoen euro per jaar om dit tier 1 ratio wat op te pompen…

  Niet echt indrukwekkend omdat de totale schuldenlast van ING hierdoor alleen maar toeneemt, maar ja dat soort dingen laten ze in Basel altijd buiten de beschouwing want daar houden ze niet van theorieën waarbij het plafond van de totale schuldenlast ook belangrijk is.

  Maar als de totale schuldenlast van een onderneming altijd harder groeit dan haar winsten (in procentuele of exponentieële groei) dan is het gewoon maar wachten tot het knalt…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.