Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (2)

Waar moet je in beleggen? In plaats van op zelfverklaarde goeroe's en goedwillende kennissen af te gaan, kan het geen kwaad te onderzoeken waar de rijkste mensen van deze wereld eigenlijk in beleggen. Ditmaal kijken we naar de op een na rijkste mens op aarde: Carlos Slim Helú.

De volgens Forbes op één na rijkste man op aarde, Carlos Slim Helú (68), lijkt in niets op koploper en superbelegger Warren Buffet. Waar Buffet een 'selfmade man' is, die voornamelijk met goede investeringen een gigantisch vermogen wist op te bouwen, is de Mexicaan Slim iemand die op meer slinkse wijze aan zijn fortuin (60 miljard dollar) is gekomen.

Telmex
Slim is van oorsprong ingenieur, en van redelijk rijke komaf. Hij kwam voor het eerst in het nieuws toen hij het Mexicaanse staatbedrijf Telmex, een telecombedrijf, opkocht. Het is nooit helemaal duidelijk geworden hoe de verkoop in zijn werk is gegaan. De meest geuite theorie is dat Slim met toenmalig president Carlos Salinas onder een hoedje heeft gespeeld, en de onderneming voor een appel en een ei in handen heeft gekregen.

Telmex groeide in de jaren '90 al snel uit tot een gedrocht op de Mexicaanse telecommarkt. Aangezien de onderneming een monopoliepositie bezat, werd vrijwel iedere Mexicaan gedwongen van de diensten van Telmex gebruik te maken. Op dit moment bezit Slim dan ook circa 90 procent van de Mexicaanse telecommarkt. Hij sloot onlangs een overeenkomst met Yahoo, om internetdiensten in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied aan aan te bieden.

Rijker
Middels een serie investeringen in Amerikaanse ondernemingen (Altria, AT&T en Apple Televisa), alsmede de overname van onder meer América Móvil, CompUSA en Telcel breidde Slim zijn netwerk razendsnel uit. Tevens, en daar heb je de sluwe vos Slim weer, heeft hij veel invloed op de Mexicaanse beurs. Hij was er een tijdlang vice-president. Een typisch geval van belangenverstrengeling, aangezien veel van zijn bedrijven aldaar genoteerd waren.

Telecom
Slim ziet, terecht zo blijkt uit zijn vermogen, in de telecomsector een goede investering. In de afgelopen 15 jaar heeft communicatie, met internet en mobiele telefonie, immers een grote vlucht genomen.  Slim is een machtsondernemer pur sang, en ziet in controle de gemakkelijkste manier om zijn vermogen snel te vergroten.

Bronnen: koersalarm.nl en Forbes.com.

Lees ook:Top tien rijkste mensen van de wereld bekend
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (4)
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (6)
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in?
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (7)

Eén reactie op “Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (2)

  1. erik

    Keurig, slimme vent die Slim. Riekt alleen inderdaad wel naar een vies spelletje. De gewone Mexicaan zal wel weer de dupe zijn…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.