Bodem huizenprijzen VS en GB mogelijk in zicht

Zowel in Amerika als in het Verenigd Koninkrijk zijn er tekenen dat de bodem van de huizenmarkt niet ver weg is.

Amerikaanse huizenprijzen, die in sommige steden tot 20 zijn gedaald, zullen in het vierde kwartaal van 2009 de bodem raken. Dat beweert de website Economy.com vandaag op basis van een groot onderzoek.

Huizenprijzen
De prijzen van huizen zouden tegen het eind van 2009 fors gedaald zijn. In 62 procent van de stedelijke gebieden van de VS zijn de huizenprijzen op dat moment met meer dan 10 procent gedaald. In een kwart van deze gebieden zal de daling zelfs boven de 20 procent uitkomen.

Keerpunt
Volgens het onderzoek bevindt de huizenmarkt zich nu in het midden van de neergang. “De huizenmarkt is zowel de veroorzaker als het grootste slachtoffer van de economische crisis.”

“Ondanks de zwakke vooruitzichten van de nationale economie en de huizenmarkt zijn er tekenen dat er een bodem in de huizenmarkt aan zit te komen,” zo vervolgt het onderzoeksrapport. “Meer dan drie jaar na het begin van de huizenmarktcorrectie stabiliseren prijzen en huizenverkopen.”

Ingrijpen
Bij het onderzoek is ervan uitgegaan dat de Amerikaanse overheid nogmaals fors zal ingrijpen in de nationale economie, iets wat gezien het economische plan van 825 miljard dollar van Obama niet ondenkbaar is. “Zonder ingreep zet het herstel van de huizenmarkt dit jaar niet meer in”.

Groot-Brittannië
In het Verenigd Koninkrijk was er in januari voor het eerst sinds 11 maanden een stijging van de huizenprijzen te zien. In januari kostte een Brits huis gemiddeld 1,9 procent meer dan in december. Economisten rekenden op een daling van 1,8 procent.

Het driemaandgemiddelde daalde echter 5,1 procent, wat hypotheekverstrekker Halifax tot de uitspraak verleidde dat ‘deze bodem niet perse significant is’. Tegenover januari vorig jaar lag de huizenprijs tevens nog altijd 17,2 procent lager. “Er zijn enkele erg premature tekenen dat de markt aan het stabiliseren is”.

Lees ook:Inflatie Nederland daalt naar 1,9 procent
Lees ook:Inauguratie Obama helpt aandelenmarkten niets
Lees ook:Waren de voorspellingen voor 2008 juist?
Lees ook:Beursupdate: BAM herstelt van afstraffing
Lees ook:Meer Nederlandse bedrijven failliet in 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.