Rare Earth Metals opnieuw aantrekkelijk

Grondstoffen kenden een geweldige start in 2012. Het segment dat momenteel eruit schiet zijn de Rare Earth Metals. Na de woelige rit van vorig jaar, lijkt de sector klaar voor de volgende klim. Diverse signalen wijzen op een aantrekkelijke waardering voor de REE’s.

De beurs wil maar niet zakken. Buiten een lichte correctie zo nu en dan, noteren de meeste indices dicht tegen hun hoogtepunten. De door ons voorspelde consolidatie binnen de voorjaarshausse is volop in werking. We begeven ons midden in de aanvaardingsfase, waarbij beleggers aan het idee wennen dat de markt weleens hoger kan, in plaats van lager. De laatste pessimisten nemen momenteel afscheid, waarna de fase van optimisme – de finale klim – van start gaat. We verwachten dat deze fase begint vanaf het moment dat de voorgaande beursrecords sneuvelen.

Terwijl de aandelen consolideren, zetten de grondstoffen hun indrukwekkende start van 2012 onverminderd door. Diverse onderdelen binnen het grondstoffensegment konden hun gloriemoment al opeisen. Zo begon de uraniumsector het jaar met een knal, waarna het de beurt was aan olie om de pole position op te eisen. Afgelopen week werden de spotlights gericht op de Rare Earth Metals, ook wel eens ‘zeldzame aardmetalen’ genoemd en afgekort als REE’s. De sector stond in vuur en vlam nadat Molycorp, de Westerse marktleider, een overnamebod lanceerde op sectorgenoot Neo Materials Technologies.

Aan dit overnamespektakel ging echter een woelige periode vooraf. De markt voor REE’s kwam vorig jaar op kruissnelheid nadat bekend raakte dat China, goed voor 97 procent van de globale productie van Rare Earth Metals, de exportquota niet respecteerde. Slechts 60 procent van het aanbod verliet het land, met als gevolg een ware run op de resterende aardmetalen in de eerste helft van 2011. De REE-prijzen ging parabolisch voor de zomer!

Na de zomer bedaarde de speculatie omtrent de zeldzame aardmetalen. Ondertussen zijn ook de prijzen voor de meeste REE’s afgekoeld, maar noteren ze nog steeds beduidend boven de lage prijsniveaus van 2010. Met de ingang van 2012 lijkt de periode van uitbodeming definitief achter ons te liggen. We vangen namelijk opnieuw berichten op dat ook dit jaar de toelevering van Chinese Rare Earth Metals problemen kan opleveren. En dat hoeft eigenlijk niet te verwonderen: China is gebaat bij hogere prijzen aangezien ze een quasi productiemonopolie hebben.

Maar daar zal in de komende jaren grondig verandering in gaan komen. China produceert hoofdzakelijk de ‘lichte’ Rare Earth Metals variant (LREE), terwijl de nieuwste technologische producten steeds meer ‘zware’ aardmetalen (HREE) vereisen. Het Westen heeft de boodschap goed begrepen want de meeste kwalitieve HREE depots zitten verscholen in Europa en de VS. Hierdoor zien we China op termijn zelfs klant worden bij enkele vooraanstaande Westerse REE-producenten.

Molycorp is vandaag de grootste Westerse producent van Rare Earth Metals. De onderneming timmerde in de jongste jaren hard aan de weg om een volledig geintegreerde productiemachine te worden, van ontginning tot het afgewerkte product. De recente overname van Neo Materials Technologies past perfect in dit plaatje, omdat de onderneming zich in de laatste fase van de REE productcyclus begeeft. Dit onderdeel ontbreekt in grote mate bij de Chinezen. Of met andere woorden, terwijl China vandaag de grootste bedreiging vormt voor Molycorp, zouden de Chinezen op termijn wel eens de belangrijkste klant kunnen worden voor de Amerikaanse REE-gigant.

Het heeft even geduurd vooraleer beleggers de strategie van Molycorp door hadden, maar vorig week viel het spreekwoordelijke kwartje. Niet enkel schoot de koers van Neo Material Technologies met 40 procent omhoog op de deal, ook veerde het aandeel van Molycorp met bijna 20 procent op!


Geen gebruikelijke prijsactie bij een overname. In principe zou het aandeel van MCP moeten dalen. Maar beleggers beseffen dat er veel verborgen waarde verscholen zit bij Molycorp en de REE-sector, want ook enkele andere aandelen explodeerden op de overnameberichten. Het negatieve sentiment van de afgelopen maanden is volgens de markt dus niet terecht. Wij denken ook dat deze deal de sector opnieuw in de kijker zet. De huidige waarderingen zijn aantrekkelijk, vooral als u weet dat de kwalitatieve HREE depots slechts bij enkele Rare Earth Metal beursgenoteerde bedrijven zitten die tot voor kort flink in de klappen deelden.

De markt van kwalitatieve REE-bedrijven beperkt zich, in tegenstelling tot andere sectoren, tot enkele tientallen ondernemingen. Dit geeft aan dat er een substantiële krapte kan optreden omdat de zware Rare Earth Metals aan belang winnen. Een beperking van het aanbod vertaalt zich in de praktijk steeds tot hogere prijzen, zowel voor het product als voor de koers van de verschillende REE-aandelen. De recente Neo Material – Molycorp deal bevestigt onze analyse.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen

Lees ook:Komt een belegger bij de dokter
Lees ook:IJsberg, 180° Zuid
Lees ook:Nucleair dilemma
Lees ook:Spanje wankelt
Lees ook:Granen begonnen aan inhaalrace

2 reacties op “Rare Earth Metals opnieuw aantrekkelijk

 1. Rudolf Wester

  Na de explosie van de neodymium prijzen vorig jaar, kan ik mij zo voorstellen dat bedrijven die er afhankelijk van zijn flink gaan hamsteren zodra de rust is weergekeerd. Nog een reden waarom de RES markt erg volatiel zal blijven. Nu al duiken er berichten op dat onderzoek is gestart naar een op cerium gebaseerd magnetisch materiaal.

    /   Beantwoorden  / 
  1. M. Vries

   Dit is alleen maar goed voor het vraag en aanbod verhaal.
   Wat ik hiermee wil zeggen is dat er hierdoor voor beleggers meer mogelijkheden worden geschapen in de aankoop van Rare Metals.
   Ook het onderzoek naar Cerium zal nog een aantal jaren duren voordat dit daadwerkelijk geproduceerd kan worden, dus momenteel nog meer kansen voor beleggers.
   Zijn er trouwens nog meer collega beleggers die Rare Metals gekocht hebben, of dit overwegen?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.