Iedere keer hetzelfde patroon

Tijdens het vele leeswerk dat ik doe werd ik nog even fijntjes herinnerd aan hoe ongelofelijk onbetrouwbaar politici zijn. Grant Williams ging nog even terug in de tijd en vertelde hoe het ook al weer ging toen voor het eerst bleek dat Griekenland hulp nodig had.

Als in november 2009 de socialisten aan de macht komen, heeft Griekenland een officieel begrotingstekort van 6%. Nadat echter alle lijken uit de kast zijn gevallen, blijkt dat het werkelijke begrotingstekort 12,7% is.

In januari 2010 belooft de Griekse regering dat ze het begrotingstekort in twee jaar tijd zal terugdringen van 12,7% naar 2,8%. De EU-politici én de financiële markten accepteren deze belofte. Zonder verder nadenken. Er is immers een plan gepresenteerd?

In april 2011 blijkt van deze plannen niets terecht te komen. De Griekse premier verklaart echter dat alles onder controle is en weigert om financiële steun te vragen. Exact 12 dagen later wordt een hulppakket van €30 miljard in elkaar gezet. Nog enkele dagen later is dat bedrag al gestegen naar €45 miljard. En weer 9 dagen later blijkt het om €110 miljard te gaan.

U mag zelf tellen met hoeveel meetings, persconferenties, overeenkomsten en verklaringen u sindsdien in uw krant of op uw tv bent geconfronteerd, waarin EU-politici u vertelden dat alles onder controle was, dat er een plan was gemaakt, dat de toekomst er goed uitziet, dat we ons geld terug gaan zien etc. Tegelijk weten we wat een puinhoop Griekenland nu is en weten we dat alle financiële steun in een bodemloze put is verdwenen.

Dan even naar Spanje. Bankia. Leest u hier verder…

Lees ook:Nieuwe bankenplan Obama zou tot 2.000 miljard kunnen kosten
Lees ook:Overheid VS wil autosector steunen
Lees ook:Je hoeft geen rekenwonder te zijn
Lees ook:Het simpele reddingsplan van Bush en Paulson
Lees ook:Beursupdate 9 december: Financials afgestraft

6 reacties op “Iedere keer hetzelfde patroon

 1. Sang Logan

  In 2009 was op de begroting een bedrag van 4,1 miljard dollar gereserveerd voor defensie; daarnaast ontvangt het leger nog militaire steun van de Verenigde Staten ter waarde van 1,3 miljard dollar op jaarbasis. Deze steun werd verstrekt na het vredesakkoord met Israël sinds 1979.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Beleggen

  Interessant artikel. Hopelijk worden er nog niewe actuele artikelen geplaatst.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Beginner

  Interessant bericht. Ik mis inderdaad nieuwe berichten op dit blog.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Meer

  Goed artikel! Hebben veel geleerd!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Annie

  Leerzaam artikel, zou mooi zijn om hier wat nieuwe artikelen te lezen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.