Zelfstandig en flexibel vermogen opbouwen

Wie als zelfstandige werkt en geen werkgever heeft die premies afdraagt voor arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw, moet die zaken zelf regelen. Dat kan maandelijks flink oplopen en kan tot teleurstellingen leiden omdat de uitkeringen en de opgebouwde rechten tegenvallen. Tegenwoordig zijn er genoeg flexibele alternatieven die bovendien transparant zijn.

Verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid zijn een noodzakelijk kwaad. Jarenlang mankeer je niks, totdat je plotseling een beroep op zo’n verzekering moet doen. En dan blijken er allerlei haken en ogen aan te zitten, waardoor je lang niet de bedragen krijgt uitgekeerd waarop je gerekend had. Je hoeft meestal niet ver in je omgeving te zoeken naar schrijnende voorbeelden.

Zelf verantwoordelijk
Werknemers in loondienst merken weinig van deze verzekeringen. De werkgever is immers verplicht daarvoor premies in te houden en hij betaalt het loon geheel of gedeeltelijk door bij arbeidsongeschiktheid. Maar voor ZZP-ers is dit een ander verhaal. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een verzekering. Vaak wordt bij arbeidsongeschiktheid na een bepaalde periode zonder uitkering maar 70% van het loon uitgekeerd.

Pensioenopbouw
Voor de gewenste pensioenopbouw moet een zelfstandige ook zelf voorzieningen treffen. Veel aanbieders in de markt bieden rekentools aan. Zo kunnen zelfstandigen zelf de premie berekenen die nodig is om op een bepaalde leeftijd te kunnen stoppen met werken. Doel is dan bijvoorbeeld 70% van het laatstverdiende loon uitgekeerd te krijgen.

Een nadeel is, dat in tijden waarin het financieel minder gaat, de mogelijkheid om de pensioenopbouw tijdelijk wat terug te schroeven, meestal ontbreekt. En dan hakt die premie van vaak vele honderden euro’s er bij teruglopende inkomsten extra in.

Oplossingen
Als alternatief voor en aanvulling op dure en vaak intransparante verzekeringen kan beleggen verschillende flexibele oplossingen voor vermogensopbouw bieden.

Lees ook:CDA pleit voor invoering vlaktaks op arbeid
Lees ook:Fortis bevestigt schikking woekerpolis
Lees ook:Beursupdate 16 november: Oce trekt AMX omhoog
Lees ook:Kennissen weten soms meer dan de professional (tip 3)
Lees ook:Pieter van Putten: Grondstoffen – kan de wereld er genoeg van krijgen?

2 reacties op “Zelfstandig en flexibel vermogen opbouwen

  1. investeren in diamant

    ik geloof allang niet meer in dit systeem. Zelf een passieve inkomen opbouwen en nergens op rekenen is mijn motto

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.