Komt een belegger bij de dokter

De markten wankelen. De economie zit in het slop. De beurzen kijken in het ravijn en beleggers worden misselijk. Tijd voor een bezoek aan de dokter.

Het gaat weer van kwaad naar erger in de financiële wereld. De spanningen in Europa lopen verder op. De uitstap van Griekenland dreigt als de bevolking opnieuw naar de stembus moet. Een exit van de Grieken maakt ook de overige noodlijdende landen, zoals Portugal, Spanje en zelfs Italië, verdacht. Een massale uittrede van Zuid-Europa zou meteen het volledige Europese project op de helling zetten. De euro staat al verschillende dagen onder druk en de belangrijkste Europese beursindices noteren al met verliezen voor het jaar.

Ook in de VS begint de motor te sputteren. De economische groei loopt stroef, waarbij de torenhoge werkloosheid weegt op het vertrouwen van de Amerikaanse consument. Bovendien lijkt de turbo op de winstgroei bij de bedrijven af te slaan. Van de 450 bedrijven binnen de S&P 500 klopte ‘maar’ 66 procent de verwachtingen. Natuurlijk is dat nog steeds een hoog percentage, maar beleggers zijn inmiddels hogere cijfers (> 80%) gewend.

Lagere beurskoersen impliceren een hogere volatiliteit. De VIX worstelt opnieuw met de kaap van 20 indexpunten. Ook dit is nog geen overdreven niveau, maar beleggers worden nu al misselijk van de bewegelijkheid op de markten. U kan niet zeggen dat we u niet tijdig gewaarschuwd hebben voor de neerwaartse koersdruk. We kregen zelf al eind maart, recht op de top, last van hoogtevrees op de beurs. Beleggers die ons advies hier volgden – wat winsten afromen en cash opbouwen – kijken vandaag mee vanaf de zijlijn, wachtend op een goed moment om hun winsten opnieuw aan het werk te zetten.

Maar wanneer komt het juiste moment? Dat is altijd de vraag van 1 miljoen, want wij hebben uiteraard geen glazen bol. Wat wij echter steeds doen, is goed luisteren naar de markt. We filteren de juiste signalen en gaan zo nu en dan te rade bij de dokter van dienst: ‘Dr. Copper’. Toeval of niet, we gingen vorig jaar op exact hetzelfde ogenblik op consultatie bij de dokter. Het verdict was toen niet mals: de patiënt had een stevige griep te pakken. Hierdoor waarschuwden we als een van de weinige analisten tijdig voor het neerwaartse risico op de beurs. Het vervolg werd nadien pijnlijk duidelijk met een stevige beurscorrectie.


Inmiddels herstelde de patiënt door het financiële infuus van de centrale banken. Maar met al de heisa van de jongste dagen, zouden we verwachten dat de dokter weer genadeloos zou zijn. Echter, het oordeel van de dokter is vandaag minder uitgesproken. Terwijl er in 2011 sprake was van een stevige voorjaarsgriep, lijkt de ziekte zich vandaag te beperken tot een flinke verkoudheid. Dit wordt niet enkel bevestigd door de beperkte daling van de prijs van koper in de afgelopen weken, maar ook door de onderliggende technische indicatoren bij de koperprijs.

Of anders gesteld: het ziet er momenteel niet naar uit dat de markten in de komende maanden fors gaan corrigeren zoals vorig jaar het geval was. Tenminste, dat is de huidige boodschap van Dr. Copper over de economische vooruitzichten. Uiteraard kan zijn oordeel in de komende weken nog veranderen als de patiënt slechter wordt, maar we verwachten geen drastische ingrepen zoals voor de zomer van 2011.

Zo ziet u maar weer, een bezoekje aan de dokter levert altijd verhelderende inzichten op, ook voor beleggers. De patiënt kucht en hoest, maar ligt nog niet uitgeput met koorts in bed. Het uitgesproken pessimisme onder beleggers kon in die zin dus wel eens het signaal van een bodem in de markt zijn. Hou er rekening mee. We adviseren nog niet om helemaal voluit te gaan in de markt, maar zwaar afgestrafte sectoren zoals de goudmijnaandelen mogen grondig bekeken worden door aandachtige beleggers. Enkel op doktersadvies!

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen

Lees ook:Vooruitkijken in een woelige markt
Lees ook:IJsberg, 180° Zuid
Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (4)
Lees ook:Granen begonnen aan inhaalrace
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (2)

Eén reactie op “Komt een belegger bij de dokter

  1. Ton

    En telkens staat er wel weer een Eurocoryfee klaar om te vertellen dat er nu echt licht aan het einde van de tunnel is.
    Wat vervolgens gewoon weer een tegenligger blijkt te zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.