Vooruitkijken in een woelige markt

We hebben ons in de vorige weken gepositioneerd voor een opwaartse draai van de markten. Diverse factoren lagen hiervoor aan de basis, maar op een uitbraak was het tot nog toe wachten. Toch signaleren onze voelsprieten de eerste aanzetten.

De heersende schuldencrisis in Europa gaat een hogere versnelling in. De brand slaat van Griekenland over op Spanje, waar de banksector in acute geldnood zit. Zo moest het noodlijdende Bankia een kapitaalsinjectie van maar liefst 19 miljard euro krijgen om solvabel te blijven. Dat is viermaal zo veel als de eerdere kapitaalsbuffer die de bank van de Spaanse overheid kreeg.

Almaar meer Europese politici keren zich tegen het besparingstraject van Merkel & Co. Ook elders in de wereld gaan er meer stemmen op voor groei. De lokroep van de geldpers klinkt te steeds luider naarmate de crisis toeneemt. We kaartten vorige week al aan dat in ons huidige geldsysteem uiteindelijk altijd geopteerd wordt voor de weg van de minste weerstand. Een nieuwe ronde van financiële stimulans is aan de orde. De uitkomst geeft altijd een opwaartse boost aan de koersen, en vervolgens het vertrouwen.

Uiteraard is timing een belangrijk gegeven voor beleggers in deze woelige markten. We waren eerder al opzoek naar signalen die het einde van de beursdaling inluidden. Zo gingen we al te rade bij Dr. Copper. De uitslag luidde een stevige verkoudheid, maar nog geen griep. Toch blijft de patiënt snotteren. Dat wil zeggen, de prijs van koper heeft nog altijd geen signaal afgegeven dat de globale economie in een fase van herstel ingaat.

Dus continueren we onze zoektocht naar signalen van bodemvorming in de markt. Een bodem wordt steeds gekenmerkt door een uitgesproken pessimisme onder beleggers. Het huidige sentiment onder beleggers hebben we zelden zo negatief gezien. De meeste beleggerpolls bij zowel particulieren als professionals wijzen op extreem veel beren in de markt. Dit wordt tevens bevestigd door de Put/Call ratio die afgelopen week een top bereikte. Beleggers handelen meer in put opties dan in call opties, wat betekent dat investeerders zich willen indekken tegen mogelijke koersverliezen.

Ook dit was in het verleden telkens een voorteken van een bodem in de markt. Maar we willen meer bevestiging zien, want sentiment en fundamenten zijn voor ons niet voldoende. Uiteindelijk is het de beurs zelf die u laat weten of de bodem geplaatst is.

Ook hier kregen we afgelopen week de eerste signalen dat er een kentering in de markt plaats vindt. Er zijn altijd beurssegmenten die uiterst gevoelig zijn aan stemmingswisselingen. Dit zijn sectoren die als eerste profiteren van veranderingen in de economie en/of het monetaire beleid. Op economisch vlak triggert vooral de transportsector meestal als eerste onderdeel op de beurs. Afgelopen week zagen we een stevige bounce van de Dow Jones Transport Average index. Dit terwijl de gewone markt amper van zijn plek kwam.

De roep om groei van de beleidsmakers is duidelijk niet in dovenmansoren gevallen bij beleggers in de transportsector. Zij weten als geen ander dat dit soort bedrijven als eerste hun winsten zien oplopen als de overheden de groei willen faciliteren. De orders lopen dan snel binnen. Maar ook ander cyclische sectoren zagen we sterker opveren dan het marktgemiddelde, zoals de grondstofsegmenten maar ook (raar genoeg) de huizensector in de VS. De huizenmarkt zit al jaren in een dip, maar op de beurs zit vastgoed al even in de lift. En dat was afgelopen week opnieuw van toepassing.

De echte tinteling ontvingen we echter van de goudmijnsector, de ultieme barometer voor het monetaire reilen en zeilen in de markten.

Met de ingang van 2012 zit de HUI index, een verzameling van goud- en zilvermijnaandelen, al in een dalende trend. De sector rook dus al heel vroeg in het jaar dat er iets mis was op het monetaire front. De goudmijnaandelen zagen de twijfel van politici en centrale bankiers al vroeg ontstaan. Maar daar kwam in de afgelopen twee weken een forse kanteling in. Vanaf de bodem schoot de HUI met 15 procent omhoog: een duidelijk signaal dat er iets veranderd is. Uiteraard was de sector ook bijzonder goedkoop geworden door de aanhoudende prijsdaling. Dus koopjagers (zoals onszelf) lagen ook al een tijdje op de loer.

Maar het was pas toen de politici het geweer van schouder veranderden, van besparen naar groeien, dat het schot afgevuurd werd. Dit is een belangrijk signaal naar de markt. We staan mogelijk aan de vooravond van een ingrijpende ronde aan monetaire stimulans. Goudmijnaandelen bespeuren alvast zoiets. Het is daarom van groot belang dat u de prestatie van de goudmijnsector in de komende weken van nabij opvolgt om te weten waar we aan toe zijn in de nabije toekomst.

Er zijn voldoende signalen in de markt die ervoor zorgen dat onze voelsprieten voor de beurs gaan tintelen. Er staat iets te gebeuren in de komende weken. We vermoeden dat de bodemvorming bij diverse cyclische sectoren een voorbode kan zijn voor meer opwaartse koersdruk in de komende periode. Met name de uitgesproken stijging van de goudmijnen intrigeert ons. Volg deze sector in de komende weken voor meer richtinggevende informatie over de algemene markt.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen.

Lees ook:Komt een belegger bij de dokter
Lees ook:IJsberg, 180° Zuid
Lees ook:Investeren is SIMPEL (tip 1)
Lees ook:Bodem huizenprijzen VS en GB mogelijk in zicht
Lees ook:Olie luidt de noodklok

Eén reactie op “Vooruitkijken in een woelige markt

  1. Stijn

    Stel je bent een makelaar in Amerika? Vastgoed is wel een beetje een apart wereldje. Hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf. Je kan er goed in beleggen omdat het (over het algemeen) nergens heen gaat.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.