Het probleem met short gaan

De markten kruipen almaar hoger. De verleiding om short te gaan wordt steeds groter. Toch zijn er een enkele cruciale nadelen verbonden aan het inspelen op een daling van de beurs.

We kaartten het in onze weekend nieuwsbrief al aan. De markt wordt moe. De beursstijging verloopt steeds stroever en de onheilsberichten nemen toe. We wezen eerder in onze blogs op het achterblijven van de Dow Jones Transport index. Reken hier ondertussen ook de Russell 2000 index bij, het small cap segment. De beursstijging is minder breed gedragen.


Toch blijven de belangrijkste ingrediënten van de stijging overeind: de volatiliteit is laag en het sentiment blijft negatief. Actieve beleggers blijven dus tot nader order in de markt. Maar de verleiding om tegen de massa in te gaan wordt met de dag groter. U wil short gaan. U wil speculeren op een potentiële correctie of zelfs een beurscrash.

Short gaan wint aan populariteit onder beleggers. De term kwam recent veelvuldig in de media toen er een shortverbod werd opgelegd op de banken door de Europese marktautoriteiten. Voor beleggers die nog niet bekend zijn met het fenomeen, geven we een korte uitleg mee. Short gaan impliceert het uitlenen van effecten om ze nadien terug te kopen. Indien de shorter de uitgeleende stukken aan een lagere prijs kan terugkopen, dan is het verschil haar of zijn winst. Met andere woorden, met short gaan behaalt u rendement in een dalende markt.

Tot daar de theorie. En toegegeven, het klinkt niet slecht. Meer nog, we hebben ons in het verleden zelf gewaagd aan een enkele shortpositie. De ervaring leert ons echter dat de theorie en de praktijk ver uit elkaar liggen. Tot voor enkele jaren kon u enkel short gaan via derivaten. U kon dus enkel op een beursdaling speculeren met een hefboomproduct: een gevaarlijke combinatie. Dit soort producten zijn niet aan te raden voor beleggers met een beleggingshorizon van meer dan enkele dagen. Deze hefboomproducten lopen in de meeste gevallen dan ook waardeloos af.

In de jongste maanden brachten enkele financiële instellingen een shortvariant naar de markt zonder hefboom: short ETF’s. Ook wel bekend als inverse indextrackers. Het zijn beursgenoteerde fondsen die tegengesteld aan de onderliggende index handelen. Als de beurs 1 procent daalt, dan stijgt de short ETF met 1 procent. Zo is het nog gemakkelijker geworden voor beleggers om te profiteren van een beursdaling. Maar is dat ook zo?

De grootste nadelen bij short gaan zijn timing en momentum. Het moment van short gaan is van cruciaal belang. En hier willen we toch de nodige nadruk op leggen, want de historie speelt in het nadeel van shorters. De markten zijn overwegend in stijgende lijn. Uiteraard doen er zich altijd wel goede gelegenheden voor in de markt om short te gaan. De ultieme short was tijdens de crash van 2008 en 2009. Maar later kon er met short gaan ook rendement behaald worden, zoals in mei 2010 of augustus 2011.

Wie echter de correcties onder de loep neemt, merkt meteen op dat de daling van korte duur was, hooguit enkele maanden. Daarna werd de stijging prompt hervat. En daar vallen de meeste beleggers, zelfs de ervaren rotten, door de mand. Men gaat short en blijft te lang short. Het momentum van de daling is in de meeste gevallen zo krachtig, dat u amper goed beseft wanneer de daling ten einde is. Het is een extreem moeilijke opdracht om in dergelijke hectiek uw shortpositie van de hand te doen.

In praktijk keren de initiële short winsten zich al snel om in verliezen. Enkel de zeer ervaren handelaren kunnen snel genoeg hun stukken verkopen. Maar wat mogelijk nog moeilijker is bij short gaan is de timing. Wanneer gaat u short? Gezien de markten al maanden aan een stuk stijgen, neigen beleggers vandaag om negatief te worden. Maar voor wie te vroeg short gaat, kan het een pijnlijke ervaring worden als de beurs zijn opwaartse rit aanhoudt.

Vraag dat maar eens aan Ed Zabitsky, analist bij ACI Research. In 2009 gaf hij al een verkoopadvies af op het aandeel van Apple. Het aandeel noteerde toen onder 150 dollar. Vandaag handelt AAPL dicht tegen 550 dollar! Ed Zabitsky zit nog steeds, als enige analist, met een verkoopadvies op Apple en hanteert een koersdoel van 270 dollar. Tijdens zijn recente optreden op CNBC werd de man compleet met de grond gelijk gemaakt: wie zou in hemelsnaam nog zijn rapporten kopen?! Aanvankelijk pakte Zabitsky met een zwak verweer uit. Er was namelijk nog wel wat meer dan enkel de koers van Apple in ons leven.

Hij vervolgde met te stellen dat Apple in een gesloten systeem functioneert, wat de grootste bedreiging vormt. De opkomst van web applicaties (zoals bijvoorbeeld Google Docs) in de komende jaren, zou de Apple wel eens compleet van de kaart kunnen vegen. Nu weten we niet of een dergelijke stelling klopt, maar daar valt wel de nodige waarde aan te hechten. Apple wordt vandaag letterlijk opgehemeld door gebruikers en beleggers. De opening van de nieuwe Apple winkel in Amsterdam afgelopen weekend zorgde zelfs voor een massahysterie.

Gekker moet het niet worden. Een bubbel in wording, ook al durft niemand dit te beweren… behalve wij dan. De bomen groeien weer eens tot in de hemel als het over Apple gaat. We herinneren u er aan dat een decennium geleden iedereen een mobiele telefoon van Nokia moest hebben. Ook daar was het credo destijds: the sky is the limit! Nokia is vandaag nog slechts eens schim van wat het ooit was.

We zien vandaag vergelijkbare taferelen bij Apple, met als gevolg een parabolische stijging van het aandeel. Terecht of niet, wie short gaat op Apple, waagt zich aan een dodenrit. Vele beleggers hebben er hun broek aan gescheurd. De timing is een onmisbaar element voor een succesvolle short van Apple. Short gaan op Apple lijkt een onmogelijke opdracht te worden, want de uiteindelijke crash van AAPL zal iedereen verrassen.

Short gaan lijkt op middellange termijn een weinig rendabele bezigheid. Op korte termijn kan het eventueel wat bescherming bieden, maar het zal nooit uw volledige portefeuille afdekken. Meer nog, gezien enkele cruciale nadelen bij short gaan – momentum en timing – lijkt de kans op foute beleggingsbeslissingen bijzonder groot.

Wij adviseren onze abonnees een ruimere cashpositie in tijden van onzekerheid op de beurs. Dat levert u alvast geen verlies op en bovendien heeft u de middelen vrij om in te spelen op excessieve dalingen in de markt tijdens een correctie. Want het zijn dit soort kansen en koopjes die u op termijn de grootste rendement bezorgen!

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen

Lees ook:Apple’s nieuwe iPhone elimineert iPod
Lees ook:Wat kunnen we verwachten van de nieuwe iPhone?
Lees ook:Short of sparen?
Lees ook:Bos te lichtzinnig over handel met voorkennis?
Lees ook:Gouddelver wil aandelen plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.