Vandaag in China

Eerder vandaag maakte de Chinese premier Wen Jiabao tijdens een persconferentie bekend dat volgens hem de onroerend goed markt in zijn land nog niet ver genoeg is gecorrigeerd. Nu de teugels van de economie loslaten – in China betekent dat vooral een verlaging van de reserves die banken bij de centrale bank moeten aanhouden, oftewel een uitbreiding van de hoeveelheid geld in omloop – is daarom nog geen punt van discussie.

Dit bericht was onaangenaam – en redelijk onverwacht – voor aandelenbeleggers die hoopten op een verdere versoepeling van het monetaire beleid nadat de zgn. Bank Reserve Ratio in februari voor het eerst sinds 3 jaar licht naar beneden werd bijgesteld (van 21 naar 20.5 procent). Algemeen werd verwacht dat verdere verlagingen slechts een kwestie van tijd waren.

Hoe moeten we Wen’s uitspraken van vandaag interpreteren? De Chinese economie lijkt behoorlijk te zijn afgekoeld, met de inflatie in februari op 3.2%, een exportgroei van 2.4% en een groei in de particuliere consumptie van “slechts” 14% (alle cijfers op jaarbasis). Ook had de overheid recentelijk aangegeven dit jaar een economische groei van 7.5% te verwachten, na 8% in de laatste 5 jaren (dit verwachtingcijfer is meestal redelijk conservatief, maar het feit dat dit jaar iets lager wordt ingezet geeft aan dat men wat minder hoge verwachtingen heeft).

Het antwoord op bovenstaande vraag is redelijk complex. Een aantal ontwikkelingen spelen hierbij een rol. Allereerst de aanstaande machtswisseling in China later dit jaar. Door nu redelijk lage verwachtingen voor de economie te scheppen, kunnen de nieuwe leiders aan het einde van het jaar misschien met beter nieuws komen. Dit zgn. “window dressing” voor een nieuwe regering hebben we in het verleden vaker gezien.

Maar waarschijnlijk veel belangrijker is de wens van de Chinese regering om een meer gebalanceerde economie te creëren. Die economie is tot nu toe altijd erg afhankelijk geweest van export en kapitaalinvesteringen. Particuliere consumptie, om eens iets te noemen, was daarentegen zwak. Vorig jaar bedroeg die 47% van de totale economie, tegenover een gemiddelde wereldwijd van ca. 65% (en 62% in China in 1978, toen het land zich na de culture revolutie economisch begon te ontwikkelen). Men wil zorgen dat China in de komende jaren een solide economische middenklasse opbouwt, dwz dat economische rijkdom beter wordt gespreid.

Daarvoor moet de economie worden getransformeerd, en dat proces zien we nu plaatsvinden. Door middel van verhogingen van het minimumloon moet een grote massa mensen uit de armoede naar de lagere middenklasse worden gebracht. Die hogere lonen zijn natuurlijk niet goed voor de exportindustrie, vooral die bedrijven die met dunne marges werken. Maar een middenklasse die weer gaat verdienen gaat op den duur ook meer uitgeven, en dus werkt dit economische mes aan twee kanten als het gaat om restructureren van de economie.

De opmerkingen van premier Wen van vandaag met betrekking tot de huizenmarkt zijn vooral gericht op het hogere prijssegment in de grote steden, waar de prijsbubbel het grootst was. Men wil die bubbel bestrijden voordat die onhandelbaar wordt. Tegelijkertijd wordt er met man en macht een aan sociaal huisvestigingsprogramma gewerkt waarbij de komende 5 jaar vele tientallen miljoenen goedkope koop- en huurwoningen worden gebouwd. Ook hier dus een restructurering van de markt naar een focus op de middenklasse.

De aandelenmarkt reageerde vandaag geschokt op het uitblijven van verdere monetaire versoepeling, waarop gerekend was. De Shanghai index daalde 2.5%, geheel tegen de positieve trend in de rest van Azië in. Echter, dit lijkt een correctie te zijn op basis van winstnemingen, en geen structurele neerwaartse trend. Beleggers moeten gewoon een beetje geduld hebben voordat het economische nieuws beter wordt. Maar ga er maar van uit dat dat in de 2e helft van het jaar gaat gebeuren als de nieuwe politieke leiders het roer overnemen.

Pieter van Putten
APAC Asset Management
14 maart 2012
[email protected]
APAC Asset Management Pty Ltd (www.apacasset.com) is een Australische vermogensbeheerder die zich op aandelen van mijnbouwbedrijven specialiseert, vooral de zgn. “junior mines”, de middelgrote en kleinere namen binnen de sector die veel groeipotentieel bieden. Alle aandelen waarin wij beleggen zijn in Australie beursgenoteerd en bieden de belegger dus een goede corporate governance. Een belegging in Australische mijnen wordt door onze klanten vaak gezien als een proxy voor een belegging in Chinese/Aziatische economische groei. APAC Asset Management werkt met institutionele en particuliere beleggers. Minimum inleg is USD 100.000.

Lees ook:‘Chinese steunplan kan economie niet redden’
Lees ook:Olie naar 220 dollar, de dollar naar een halve euro.
Lees ook:Pieter van Putten: Grondstoffen – kan de wereld er genoeg van krijgen?
Lees ook:2009: groei in emerging markets zal sterk vertragen
Lees ook:De ergste crisis sinds de jaren ’30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.