Hoogtevrees

De beurzen stijgen steeds sneller. Beleggers hebben weer honger naar aandelen, terwijl er fundamenteel weinig tot niets veranderd is. We krijgen stilaan last van hoogtevrees.

De markten zijn niet meer te stoppen. De belangrijkste aandelenindices zoeken week na week hogere niveaus op. Het ene record na het andere sneuvelt. Maar wat nog belangrijker is: de stijging gaat steeds sneller. Afgelopen week waren we getuige van de grootste weekwinst in 2012. Verschillende psychologische weerstanden werden inmiddels overwonnen.

In de VS schoot de Dow Jones index boven 13.000 punten, terwijl de Duitse DAX de barrière van 7.000 punten met gemak achter zich liet. Ja, zelfs in Japan wist de Nikkei de kaap van 10.000 punten te overwinnen.

Alle beurssegmenten zitten vandaag in een stijgende lijn. De achterblijvers zijn aan een inhaalrace begonnen terwijl de marktleiders in een hogere versnelling schakelen. U kan niet meer missen met aandelen. Volgens onze inzichten zitten we in de laatste fase van de beursrally waar we een klein half jaar geleden hier het startschot voor gaven. Ondertussen staan de benchmark indices op een winst van meer dan 40 procent! Maar we ontvangen steeds meer signalen in onze modellen dat de climax nadert. De belangrijkste ingrediënten voor ons om in september 2011 positief te worden waren de hoge volatiliteit en het grote pessimisme onder beleggers.

Daar zien we vandaag nog maar weinig van terug. De VIX index (de volatiliteitgraadmeter) zakte afgelopen week door de bodem van 15, een uiterst laag niveau dat we niet meer zagen sinds de zomer van 2007!

Kan de volatiliteit nog dieper wegzakken? Absoluut, maar de ruimte naar beneden wordt kleiner, waardoor een mogelijke terugslag groter wordt. Een problematische situatie vanuit technisch aspect.

De hoerastemming op de beurs is eveneens terug van weggeweest. Beleggers zijn weer hoopvol gestemd en hebben honger naar aandelen. Vooral in de technologiesector duiken meer en meer uitschieters op. Ook zijn kapitaalsverhogingen en IPO’s opnieuw schering en inslag. Waarderingen zijn terug bijzaak geworden. Het brede publiek wil ook eens proeven van de zoete beurswinsten. U voelt ons al aankomen: als de grote massa aanschuift, dan loopt het beursfeestje meestal op z’n einde.

De meeste polls onder grote groepen beleggers laten een vrolijke bende zien. Onderstaande grafiek van Technical Take bevestigd dit plaatje. Het ‘domme’ geld is ronduit euforisch over de gang van zaken op de beurs.

Uiteraard gaat een positieve trend in de meestal gevallen ook gepaard met een krachtig momentum. Er is dan wel meer nodig om de trend te keren. Maar als we dieper graven, duiken er steeds meer waarschuwingssignalen op. Zo schieten de waarderingen momenteel door het dak. De technologie index Nasdaq handelt boven een K/W van 25x. Zelfs de brede S&P 500 zit alweer stevig boven een gemiddelde K/W van 15x. Wij zijn overigens niet de enigen met deze vaststelling. Insiders bij beursgenoteerde bedrijven denken er net zo over. Het aantal insider verkopen zit op een hoogtepunt volgens de jongste metingen van onderzoeksbureau Insiderscore. De kenners nemen dus wat winsten van tafel.

En dat zouden slimme beleggers ook beter doen. De ruimte aan de bovenzijde wordt kleiner. Want hoe we het ook draaien of keren, het fundamentele plaatje voor de Westerse economieën is amper veranderd. Rampscenario’s werden voorlopig vermeden door het massale ingrijpen van de centrale banken, maar in de kern zijn de problemen nog steeds aanwezig. We zouden zelfs een zaak kunnen maken dat ze in omvang zijn toegenomen: in Europa komt Spanje in het vizier van de speculanten, terwijl de rente in de VS oploopt.

Ondertussen handelen de markten dicht tegen de bovenkant van de bandbreedte waar we het hier al enkele malen over gehad hebben. De S&P 500 worstelt momenteel met de weerstand op 1.400 punten, waarna het record rond 1.500 punten lonkt.

Zoals u op bovenstaande grafiek kan zien, kan de krachtige trend nog wel aanhouden, maar de technische indicatoren wijzen op topvorming in de komende periode. Bovendien kunnen de onderliggende bedrijfswinsten het huidige koerspektakel amper volgen, waardoor aandelen in rap tempo duurder worden. De magische grens van 1.500 punten zal zich opnieuw opwerpen als een monumentale barrière.

Zo opgewekt als we hier een half jaar geleden waren, zo terughoudend worden we vandaag. De beurs neemt momenteel een loopje met de realiteit. De fundamentele problemen in ons financiële systeem zijn niet opgelost. Het blijft voorlopig bij het blussen van uitslaande branden. Daarenboven lopen de waarderingen in snel tempo op. Uiteraard kan de huidige rally nog enige tijd doorzetten, maar we krijgen stilaan hoogtevrees op de beurs. Aandachtige beleggers nemen alvast wat winsten van tafel en bouwen hun cashpositie op.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen

Lees ook:Huizencijfers Amerika verontrusten beleggers niet
Lees ook:AEX blijft rond de 250 punten bewegen
Lees ook:Ook op laatste handelsdag winst op Beursplein 5
Lees ook:Rare Earth Metals opnieuw aantrekkelijk
Lees ook:AEX vecht zich terug – 16 april 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.