IJsberg, 180° Zuid

Het gaat van kwaad naar erger op de financiële markten. Beleggers dumpten opnieuw staatsobligaties uit de Zuid-Europese lidstaten, waardoor de aandelenmarkten een flinke duik namen. Het is nu zaak om niet op een ijsberg te varen.

Het beursfeest van het eerste kwartaal gaat zich voorlopig niet herhalen. Sinds het Paasweekend zitten de markten in het slop. De belangrijkste indices maakten een stevige neerwaartse draai. De verliezen stapelden zich op tot vijf procent. Maar dat is nog geen drama. Wat ons vooral kopzorgen baart, zijn de forse beursdalingen in de Zuid-Europese landen zoals Spanje of Italië. De IBEX 35, een index met de 35 grootste Spaanse beursgenoteerde bedrijven, staat al meer dan 15 procent onder zijn voorgaande top!

Of anders gezegd, alhoewel de schade aan de oppervlakte beperkt blijft, hijsen de risicovolle onderdelen de rode vlag. De interne marktsignalen bevestigen dit plaatje, zoals we hier een kleine maand terug voorspelden in onze column ‘Hoogtevrees’. We waarschuwden voor de gevaarlijk lage volatiliteit. Het positieve momentum op de beurs nam extreme metingen aan. En zoals dat dan in de meeste gevallen gaat: de omgekeerde beweging loert om de hoek.

Dat is precies wat we vorige week zagen op de markten: de volatiliteit schoot omhoog en de markten corrigeerden met de nodige kracht.

Zoals u op bovenstaande grafiek uit de Slim Beleggen Nieuwsbrief kan zien, stond een duik onder de 15 punten voor de VIX – de graadmeter voor de volatiliteit – in het verleden altijd gelijk aan een belangrijke top voor de markt. Het stijgingspotentieel voor de traditionele aandelenmarkten is sinds Pasen beduidend afgenomen. Maar dat betekent niet automatisch een omgekeerde beweging. We verwachten een hobbelig parcours op de beurs in de komende maanden. In het slechtste geval kunnen de markten op korte termijn 15 procent lager gezet worden.

Wat de uitkomst ook moge worden, beleggers zien dat het schip afstevent op een ijsberg, om het dan maar eens met een Titanic-vergelijking uit te drukken. De ijsschotsen duiken op in 180°, zuid, waar Spanje en Italië dringend bijkomende steun nodig hebben van de ECB. De rente op Spaanse staatsobligaties overschreed gisteren het cruciale niveau van 6 procent en de rente op Italiaanse schuld volgt met wat basispunten. Ook het renteverschil van Spanje met Duits staatspapier, de veilige haven in Europa, liep verder op tot bijna 450 basispunten. Kapitein Draghi geeft echter niet thuis met deze ijsberg in zicht. Dat bezorgt de markt de nodige rillingen. Het Griekse drama staat nog vers op het netvlies bij beleggers. Mario Draghi moet dringend van koers veranderen om een financiële scheepsramp te vermijden.

We denken echter dat Draghi weer tijdig met de nodige maatregelen zal uitpakken. Hij heeft zijn staat van dienst al bewezen met LTRO 1 en 2. Een derde of een vierde ronde aan monetaire stimulans zullen ook volgen indien nodig. En daar lijkt het iedere dag wat meer op. En als Draghi niet volgt, dan is er nog altijd de reder Bernanke voor als het uit de hand dreigt te lopen. De voorzitter van de Fed heeft namelijk een ongelimiteerde vuurkracht aan dollars. Handig om de ijsschotsen (zoals aanstaande kredietverlagingen) te torpederen.

Het schip zal in woelig vaarwater vertoeven in de komende maanden. Onze herhaaldelijke oproep om uw cash op te bouwen in de afgelopen weken kwam dus geen seconde te laat. We houden vast aan dit advies: neem winst op uw traditionele aandelen (banken, retail, farma, telecom, …) en pik selectief de koopjes in de markt op (zilver, mijnaandelen, China, …). U zal het zich niet beklagen als de ‘veilige waters’ op de beurs terugkeren.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen

Lees ook:Spanje wankelt
Lees ook:Komt een belegger bij de dokter
Lees ook:Oude wijn in Spaanse zakken
Lees ook:Hoogtevrees
Lees ook:Vooruitkijken in een woelige markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.