Olie luidt de noodklok

De markten zitten in een achtbaan. De rit naar beneden wordt ingezet. Analisten vrezen voor barre beurstijden en wijzen in de richting van de dalende olieprijs. Een juiste insteek, maar een foute conclusie.

Sinds vorige week vrijdag zitten actieve beleggers opnieuw aan hun PC-schermen gekluisterd. De eerste beursdag van juni eindigde in puin, waarbij zelfs de laatste ‘veilige’ aandelenmarkt in Europa het moest ontgelden. De Duitse DAX incasseerde een opdoffer van 4 procent! Ook in de VS was het alle hens aan dek om de verliezen te beperken voor het weekend. Enkel in Azië wisten de Chinezen het grootste beursleed te vermijden.

Aan de basis van deze negatieve versnelling lag het barre werkloosheidscijfer in de VS. Er zoeken weer meer Amerikanen (per capita) naar een job. Het werkloosheidspercentage steeg tot 8,2 procent. Voor het eerst in maanden werden beleggers geconfronteerd met een stijging. Meteen werden de portefeuilles geleegd van cyclisch-gevoelige effecten. Sectoren zoals auto’s, bouw, materialen,… werden bij het huisvuil gezet. Het was de spreekwoordelijke druppel.

Het past allemaal perfect bij de opeenstapeling van onderdelen in de markt die tot paniek kunnen lijden. We hebben er hier in de afgelopen weken al diverse opgesomd: opdrogende liquiditeiten, stijgend pessimisme, outflows bij fondsen, margin calls en enkele alarmerende indicatoren. Bovendien is de prijsdaling van enkele cruciale grondstoffen voor de globale economie de bevestiging voor vele analisten dat het van kwaad naar erger gaat met de economie, en dus ook de beurs. Maar is dat ook een juiste conclusie?

De prijs van olie in de VS daalde afgelopen maand met bijna 25 procent tot het laagste niveau in 8 maanden! Zoals u op onderstaande grafiek uit een recente editie van het Grondstoffen Rapport kan zien, is de prijs van olie aanbeland bij de langetermijn trendlijn rond 80 dollar per vat.

Dit is het cruciale kantelmoment bij olie. Eens de prijs definitief onder dat niveau duikt kan het snel veel lager gaan. Een vergelijkbaar traject zagen we al eens in 2008, toen de prijs van olie met een geweldige snelheid tot ver onder 40 dollar per vat weggleed. Alhoewel een dergelijk scenario nooit geheel is uit te sluiten, lijkt de waarschijnlijkheid ervan bijzonder klein. Want een crash van de prijs van olie betekent het (wederom) falen van het beleid van de Fed.

De forse crash van 2008/2009 werd voor een groot deel in de schoenen geschoven van de Fed omdat zij te laat handelden. Volgens de specialisten handelde men achter de curve. Of in gewone taal: men liep achter de feiten aan. In de afgelopen jaren heeft de Fed dit niet meer laten gebeuren. Men handelde proactief van zodra de economische indicatoren inbonden. Dat is het beeld dat bij de massa leeft. Aan de achterkant van het plaatje schuilt er echter nog een andere, belangrijkere reden waarom de prijs van olie niet mag crashen.

Een forse daling van de olieprijs veroorzaakt een negatieve schok voor inflatie. Het zou zelfs voor het eerste in lange tijd voor deflatie kunnen zorgen, omdat olie ook andere grondstoffen in z’n kielzog mee naar beneden zal trekken. Deflatie is het ultieme doemscenario voor Ben Bernanke. Als student van de Grote Depressie zou hij deflatie kost wat kost bestrijden. Hij gebruikte ooit zelfs de geveugelde beschrijving: “Desnoods gooien we dollarbiljetten uit helikopters boven Amerika”. Vandaar zijn bijnaam ‘Helicopter Ben’. U mag er vergif op innemen dat de Fed, en met name Ben Bernanke, de prijs van olie angstvallig en constant in de gaten houden.

Olie luidt momenteel de noodklok. Niet enkel voor de economie, maar vooral voor de centrale bankiers. Een monetaire ingreep dringt zich nu op, wellicht vroeger dan men had verwacht. Deflatie moet met alle middelen bestreden worden. Zelfs als de figuurlijke helikopters moeten uitvliegen. De boodschap voor beleggers is duidelijk: zet u schrap voor hogere prijzen bij grondstoffen en andere activa.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen.

Lees ook:Granen begonnen aan inhaalrace
Lees ook:Goldilocks bij olie
Lees ook:Don’t cry for me, Argentina!
Lees ook:Komt een belegger bij de dokter
Lees ook:Rare Earth Metals opnieuw aantrekkelijk

3 reacties op “Olie luidt de noodklok

 1. Beursbinkelientje

  Zit er ook nog een vaste combinatie aan de dollar ten opzichte van de euro ten opzichte van de dalende olieprijs?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Beleggen in olie

  Interessant artikel. Zelf ben ik nog steeds een groot fan van beleggen in olie omdat bepaalde patronen zich vaak herhalen.

  Op de lange termijn is de koers in ieder geval vrij onzeker, ben erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.

  Een eventueel conflict met Iran zal de prijs iig flink opdrijven.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.