Oude wijn in Spaanse zakken

De Spaanse banken krijgen hulp van Europa. Een indrukwekkende lening moet de markten sussen. Of dit ook zal lukken, is een ander paar mouwen. Het lijkt allemaal op meer van hetzelfde.

We hameren er hier al enkele weken op; de tijd dringt voor de autoriteiten om met doorslaggevende maatregelen uit te pakken, want het financiële systeem wankelt. Ook de markten roken afgelopen week al dat er iets in de lucht hing. De belangrijkste aandelenindices boekten hun grootste weekwinst in 2012, tot 4 procent in de VS en Europa. Beleggers hoopten op een weekend-actie in Europa en die kregen ze ook. Spanje vond overeenstemming met de Europese collega’s over een noodingreep voor de bancaire sector.

De deal handelt over een lening aan de Spaanse banken ten belopen van 100 miljard euro. Met dit bedrag wordt volgens de Europese instanties een veiligheidsmarge ingebouwd waardoor men de markten wil overtreffen in hun verwachtingen. Afgaande op de marktreactie bij de opening van de Europese beurzen op maandagmorgen, kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de deal lauw werd onthaald. Buiten enkele overtuigende koerssprongen bij de Spaanse bankaandelen, zagen we over het algemeen een ‘bescheiden’ reactie van 1 à 2 procent op indexniveau in Europa.

Laat ons duidelijk zijn: dit is ook niet de doorslaggevende ingreep waar wij hier al enkele weken over schrijven. In alle redelijkheid, 100 miljard euro is in het huidige financiële systeem niet meer dan een tijdelijk ‘doekje voor het bloeden’. Dat is nu eenmaal hoe groot de schuldenberg is geworden. Het is de pijnlijke realiteit van hoe ver de situatie uit de hand is gelopen. Want laten we niet vergeten dat Bankia amper 2 weken geleden nog 19 miljard euro toegeschoven kreeg. Dit nadat die bank al eerder voor 4,5 miljard euro noodsteun ontving. Samengeteld vertegenwoordigt de financiële steun aan Bankia al een kwart van de nieuwe noodlening. En dan gaat het hier slechts om 1 bank. Volgens onze kennis telt Spanje maar liefst 37 banken! Om een stevige financiële dijk om Spanje aan te leggen, zijn er bedragen van minimaal 300 tot 500 miljard euro nodig.

Bovendien lijkt de lening van 100 miljard euro aan de Spaanse banken eerder op een broekzak-vestzak operatie. Want de schuld verschuift van de bankbalansen naar het niveau van de Spaanse overheidsschuld. Hiermee wordt ook de laatste gezonde pijler van de Spaanse overheid onderuit gehaald. Het cruciale niveau van 90% schuld-tot-BBP ratio wordt geschreden. Als de lening effectief tot stand komt, zal de Spaanse overheidsschuldgraad zelfs op 100 procent uitkomen.

Volgens experts zoals Kenneth Rogoff is 90 procent de spreekwoordelijke lijn in het zand op vlak van overheidsschuld. Eens de grens is overgeschreden, loopt de situatie op termijn meestal uit de hand. Dus als we professor Rogoff mogen geloven, dan is het slechts een kwestie van tijd vooraleer de Spaanse overheid ook aan het financiële infuus moet. In ieder geval schaart Spanje zich na deze operatie in het rijtje van EU-landen met een schuldratio van boven 100 procent.

En dan kennen we op het moment van schrijven de specifieke voorwaarden van de lening niet eens. De rente op de lening zal allicht niet nul zijn, want dan is het geen lening maar een bailout, en dat wil de Spaanse overheid niet horen. ‘Geen pottenkijkers van het IMF en de ECB graag, dank u!’ We kunnen er echter vanuit gaan dat het geraamde overheidstekort voor Spanje van 5,3% in 2012 hoger zal uitvallen door de bijkomende rentelasten op de lening voor de bancaire sector.

Hierbij gaan de experts nog uit van economische stabiliteit in Spanje in de komende maanden, wat natuurlijk ook niet realistisch is. Gezien de toenemende onrust onder de Spaanse bevolking, kunnen we ook dat scenario van tafel vegen. Kortom, de toekomst voor de Spanjaarden ziet er nog somberder uit na dit weekend, ondanks alle initiële positieve geluiden. Voor ons is het meer van hetzelfde wat de politici in het afgelopen weekend bekokstoofden: pappen en nathouden.

De markten zullen een krachtdadig optreden eisen van de monetaire instanties. In Europa is het uiteindelijk de ECB die aan de knoppen zit. Enkel zij kunnen de druk van de schulden effectief verlagen door er meer euro’s tegenover te stellen. Andere (tijdelijke) oplossingen zullen de problemen enkel groter maken op de langere termijn. Het wordt massaal euro’s printen of een deflatoire depressie voor Europa. Een andere uitweg is er helaas niet meer. Zoek dekking!

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen.

Lees ook:Spanje wankelt
Lees ook:Garantie door Staat onder voorwaarden
Lees ook:IJsberg, 180° Zuid
Lees ook:Komt een belegger bij de dokter
Lees ook:Vooruitkijken in een woelige markt

2 reacties op “Oude wijn in Spaanse zakken

 1. Pierre

  Is de verwachting ook dat spanje wederom aan zal kloppen? heb er nog niet veel vertrouwen in, ook niet nu er een tekort is in de Europese Unie en er weer geld bij moet…
  Waar zijn we mee bezig

    /   Beantwoorden  / 
 2. Howard Carter

  Gisteren gingen de eurolanden definitief akkoord met een lening van maximaal 100 miljard euro aan Spanje, maar beleggers vrezen nu al dat dat niet genoeg zal zijn. De rente op Spaanse staatsobligaties staat op een recordhoogte omdat de regio Valencia gisteren voor financiele hulp naar de regering stapte.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.