Categorie: "Energie"

Goud is geld

Ik wist dat al vele jaren, een handvol mede adviseurs ook, u ook bijvoorbeeld indien u aandachtig en, sorry hoor, intelligent genoeg was of bent maar…nu dus ook : Iran !

Want dit lees ik zopas in de Gold Editor Newsletter : het land gaat effectief goud verhandelen voor olie en koopt nu reeds met zijn goud bijvoorbeeld voedsel. En, wat nog belangrijker is : iemandneemt- dat-goud-aan ! Think about it…

Goldilocks bij olie

Vele marktwaarnemers kijken met de nodige verbazing naar de stijging van olieprijs. Maar wie de situatie dieper onderzoekt, ontdekt een goldilocks scenario voor olie. Beleggers overwegen best wat meer ‘energie’ in de portefeuille.

De Europese schuldencrisis begint langzaam zijn effect te krijgen op diverse lidstaten. De eerdere recessievrees wordt vandaag de pijnlijke realiteit. Zelfs de sterkste schakels in de Europese ketting beginnen te buigen: ook Nederland zit nu officieel in een recessie. Enkel Duitsland lijkt (voorlopig) overeind te blijven.

De economische afkoeling kent ook elders in de wereld zijn weerslag. Zo kondigde China een bijkomende verlaging van de reserve ratio in de bancaire sector aan. Mede als gevolg van de vraaguitval in Europa, verwachten analisten dat de groei in China lager zal uitkomen. Ook in de VS is de groei nog altijd zeer mager en fragiel te noemen.

Pieter van Putten: Grondstoffen – kan de wereld er genoeg van krijgen?

Iedereen is het er wel over eens dat grondstoffen onontbeerlijk zijn voor onze hedendaagse economie. Of het nu olie is die de economie (letterlijk) laat draaien, of bijvoorbeeld koper in electronische apparaten, al die grondstoffen komen ergens uit de grond. Veel studies geven aan dat zelfs bij een slechts langzame groei van de wereldeconomie een aantal grondstoffen de komende jaren schaars gaan worden. Koper is een goed voorbeeld – de totale wereldwijde productie tot 2020 zal slechts met ca. 3% per jaar groeien, ook als alle nieuwe mijnprojecten die nu nog niet produceren dat in de komende jaren wel gaan doen (bron: Rio Tinto, Brook Hunt). Indien alleen de mijnen die op dit moment produceren worden bekeken, kunnen we zelfs een langzame afname van de productie verwachten, omdat mijnen nu eenmaal niet oneindige voorraden hebben. En de navraag gaat echt niet omlaag….

Olie nog interessant als belegging?

Olie duurder of goedkoper?

Zolang er nog geen alternatief is dat een volwaardige vervanger is voor olie zal de vraag groot blijven. In combinatie met een gelimiteerd aanbod (nieuwe vondsten wegen niet op tegen het huidig verbruiktempo) en het leegraken van ‘eenvoudige velden’ waardoor oliewinning in de toekomst duurder zal worden, moet de olieprijs wel stijgen.

Pensioenen Shell onder druk

De kredietcrisis heeft ook gevolgen voor de pensioenen van werknemers van Shell. Het pensioenfonds van de oliereus is in problemen gekomen dankzij slechte beleggingen, en zag de dekkingsgraad onder de wettelijk verplichte 105 zakken.

Olieprijs schiet omhoog na voorspelling IEA

De olieprijs is weer in beweging. Gisteravond steeg de prijs van een vat ruwe olie 10 procent naar bijna 49 dollar. Reden voor de stijging was de voorspelling van het Internationale Energie Agentschap, dat de vraag naar olie in 2009 weer zal stijgen. In 2008 viel de vraag naar olie voor het eerst in 25 jaar licht terug.

Shell overhoop met Greenpeace en Obama

Het oliebedrijf kan volgens Greenpeace en het WNF rekenen op grote problemen bij de winning van olie in Canadese teerzanden. McCain en Obama zouden de dioxine-uitstoot in Noord-Amerika fors willen belasten.