Shell overhoop met Greenpeace en Obama

Het oliebedrijf kan volgens Greenpeace en het WNF rekenen op grote problemen bij de winning van olie in Canadese teerzanden. McCain en Obama zouden de dioxine-uitstoot in Noord-Amerika fors willen belasten.

Shell en BP lopen steeds meer risico bij de expoitatie van hun olievelden in Canada, zo meldt de Financial Times. Volgens Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en enkele 'groene' investeerders zijn de activiteiten in de Canadese teerzanden risicovol voor natuur en portemonnee.

Regels
Canada heeft onlangs de regels voor de winning van olie uit teerzanden verder aangescherpt. Gevolg hiervan is de kans dat Shell en andere oliebedrijven zullen moeten betalen voor de uitstoot van CO2 toeneemt. Ook de Amerikaanse presidentskandidaten McCain en Obama hebben aangekondigd de uitstoot van dioxine te willen belasten.

Risico
Volgens Greenpeace en het WNF zijn de activiteiten van Shell bijzonder schadelijk voor het milieu. Niet alleen voor de natuur op de plek zelf, maar wegens de hogere energiekosten die noodzakelijk zijn om de onzuivere olie te raffineren ook voor de gehele wereld.

Vraagtekens
Verscheidene investeerders in Shell beginnen op basis van deze ontwikkelingen vraagtekens te stellen bij de kostbare manier van oliewinning. Shell meent echter dat de vraag naar olie dermate hoog is dat de baten ruimschoots opwegen tegen de kosten. Deze week is er een bijeenkomst in Londen waarin de partijen bij elkaar komen om de zaak te bespreken.

www.deaandeelhouder.nl

Lees ook:Energie-agentschap roept op tot revolutie
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (2)
Lees ook:Presidentskandidaat wil macht OPEC breken
Lees ook:De agenda van Obama of McCain
Lees ook:Warren Buffet mogelijk minister van Financien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.