Speculanten: ‘Olieprijs naar 30 dollar’

Speculanten op de oliemarkt rekenen binnen een paar maanden op een verdere daling van de olieprijs. De OPEC is een roepende in de woestijn.

De prijs van een vat ruwe olie, die medio juli nog op 147 dollar lag, zakt almaar verder. Op dit moment ligt de olieprijs, ondanks de aankondiging van een nieuwe productieverlaging door de OPEC, op 56 dollar.

Speculatie
De olieprijs zou echter nog veel verder kunnen dalen. Speculanten rekenen erop dat een vat nog eens 40 procent in waarde kan dalen, naar 30 dollar. Het contract dat de eigenaar recht geeft om februari aanstaande een vat olie te verkopen voor 30 dollar was afgelopen week de meest verhandelde optie op de grondstoffenbeurs van New York.

OPEC
De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) ziet de ontwikkeling met lede ogen aan. De organisatie is letterlijk en figuurlijk een roepende in de woestijn, als het zegt dat het streeft naar een olieprijs van 70 tot 90 dollar per vat.

Na de maatregel van oktober, waarin afgesproken werd de productie met anderhalf miljoen vaten per dag te verlagen, komt de OPEC op 29 november opnieuw bijeen. Op 17 december zal er in Algerije vervolgens naar verwachting een nieuwe verlaging van de productie worden aangekondigd.

Vertrouwen
Zoals nu blijkt hebben weinig speculanten vertrouwen in de opzet van de OPEC. De komende recessie zal de vraag naar olie eerder verder doen dalen, zo is het idee. Tevens ontstonden er vorige week kleine scheurtjes in het OPEC-verbond, toen anonieme bronnen meldden dat sommige landen zich niet aan een nieuwe productieverlaging zouden willen houden.

Lees ook:Olieprijs schiet omhoog na voorspelling IEA
Lees ook:Olie wordt nooit meer goedkoper
Lees ook:2009: Olieprijs gaat naar 30 dollar
Lees ook:Toekomstige vraag naar olie verkeerd ingeschat
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.