Olieprijs schiet omhoog na voorspelling IEA

De olieprijs is weer in beweging. Gisteravond steeg de prijs van een vat ruwe olie 10 procent naar bijna 49 dollar. Reden voor de stijging was de voorspelling van het Internationale Energie Agentschap, dat de vraag naar olie in 2009 weer zal stijgen. In 2008 viel de vraag naar olie voor het eerst in 25 jaar licht terug.

Inmiddels ligt de olieprijs rond de 45 dollar, algemeen wordt aangenomen dat speculatie voor een lichte tempering heeft gezorgd.

Productieverlaging
De komende tijd zou de olieprijs echter weer kunnen oplopen naar het streefniveau van de OPEC (70-80 dollar). Oorzaak hiervan is de productieverlaging waartoe Rusland bereid is. President Medvedev hintte zelfs op een toetreding van Rusland tot de OPEC, waarmee de wereldproductie nog verder onder controle zou kunnen worden gebracht.

Lees ook:Speculanten: ‘Olieprijs naar 30 dollar’
Lees ook:Toekomstige vraag naar olie verkeerd ingeschat
Lees ook:Gevolgen conflict Ossetië voor beurs
Lees ook:WIE is van invloed op de olieprijs
Lees ook:Olie wordt nooit meer goedkoper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.