Olie nog interessant als belegging?

Olie duurder of goedkoper?

Zolang er nog geen alternatief is dat een volwaardige vervanger is voor olie zal de vraag groot blijven. In combinatie met een gelimiteerd aanbod (nieuwe vondsten wegen niet op tegen het huidig verbruiktempo) en het leegraken van ‘eenvoudige velden’ waardoor oliewinning in de toekomst duurder zal worden, moet de olieprijs wel stijgen.

De huidige prijs van 35 dollar voor een vat Brent Crude zal niet houdbaar blijken, is de mening van technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING.

“De olieprijs vormde in december van het vorig jaar een bodem op $36, maar is daarna herstelt tot $52. Sindsdien zit de olieprijs gevangen in de range tussen $35 en $55, de bodem van begin 2007 en de bodem van november 2005. De weerstandslijn voor de lange termijn ligt op $61 en zolang de olieprijs $55 en $61 niet kan doorbreken zal de prijs voor de langere termijn consolideren en blijft de dalende trend voor de lange termijn intact”, aldus Van den Akker. De horizontale steun ligt op $42. Hij geeft aan dat de olieprijs vanaf $35 ten opzichte van de top van $147 maximaal 20% heeft weten goed te maken, uitgaande van $55 per vat.”

Simon Haas, die een weblog bijhoudt op DeAandeelhouder.nl, schreef eind 2008 bij een olieprijs van ongeveer 45 dollar het volgende over de ontwikkeling van de olieprijs:

“De vraag naar olie staat namelijk niet echt ter discussie. Voor de langere termijn zal de vraag naar olie blijven groeien. Het IEA verwacht voor de komende 20 jaar een stijging van de vraag van bijna 25 procent,[..] ‘het tijdperk van de goedkope olie is over’. Voor de toekomst verwacht dit agentschap dan ook olieprijzen van minstens 200 dollar per vat.[...] Het aanbod staat onder druk en de vraag lijkt voor de komende decennia dus nog gegarandeerd; je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te bedenken dat dit een prijsverhogend effect heeft. De huidige prijsniveaus zijn, ondanks de hoge volatiliteit en de daarmee gepaard gaande lage voorspelbaarheid, in mijn ogen daarom een uitstekende mogelijkheid om voor de langere termijn in deze grondstof te stappen.”

Mijn gezond verstand sluit zich aan bij Simon. Zolang er nog geen alternatief is dat een volwaardige vervanger is voor olie zal de vraag groot blijven. In combinatie met een gelimiteerd aanbod (nieuwe vondsten wegen niet op tegen het huidig verbruiktempo) en het leegraken van ‘eenvoudige velden’ waardoor oliewinning in de toekomst duurder zal worden, moet de olieprijs wel stijgen. Dat een oliereus als Shell de bui al ziet hangen, kun je mijns inzien afleiden uit hun aandeleninkoopprogramma’s. Om aandeelhouders maar tevreden te houden blijft Shell aandelen inkopen, wat op zich natuurlijk leuk is voor de koers, maar feitelijk hetzelfde is als zeggen: we zien geen fatsoenlijke investeringsmogelijkheid meer dus keren we ons kapitaal maar uit aan de eigenaren.

Overigens pas wanneer bijv. zonne- of windenergie (of een combinatie van diverse duurzame vormen) een serieus alternatief vormt, kan dit leiden tot een structureel lage(re) olieprijs. Zodra er een alternatief met potentie in gebruik wordt genomen zal dit leiden tot een hevige daling van de olieprijs die zich, nadat de schrik/euforie voorbij is, weer zal herstellen. Voordat een alternatief klaar is om een breed scala aan oliegerelateerde toepassingen en verbruiken over te kunnen nemen zijn we namelijk jaren verder. Tot die tijd zal olie gebruikt moeten worden en tegen hoge prijzen. De bestaande bronnen zullen maximaal worden benut en investeringen in nieuwe zullen uitblijven omdat de terugverdienperiode te kort is (geworden). 

DeAandeelhouder.nl

Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (6)
Lees ook:Olieprijs schiet omhoog na voorspelling IEA
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak?
Lees ook:Olie wordt nooit meer goedkoper
Lees ook:WIE is van invloed op de olieprijs

9 reacties op “Olie nog interessant als belegging?

 1. Danny

  Het IEA verwacht voor de komende 20 jaar een nog een enorme stijging van de olie productie; zelf denk ik dat we in 2007/2008 de hoogste productie ooit hebben gehad. Men blijft gelukkig in alternatieve energie investeren en steeds meer auto’s gaan de komende jaren op stroom rijden.
  (door de grote hoeveelheid electriciteit uit zon wind water en kernenergie worden de olie gestookte centrales bijna niet meer gebruikt. zie link op mijn log

    /   Beantwoorden  / 
 2. robert du bois

  persoonlijk vind ik de ontwikkelingen met alternatieve energie niet snel genoeg gaan. door de lage olieprijs nemen investeringen in alternatieven alleen maar af. gevolg is dat we uiteindelijk (te) laat zullen zijn en in grote problemen zullen komen. met name nederland, nog altijd in het bezit van een grote gasvoorraad, zou ervoor moeeten kiezen om een groter deel van de baten in te zetten om ontwikkelingen te stimuleren. misschien op korte termijn vervelend omdat bijv het begrotingstekort daardoor verder oploopt, maar op lange termijn betaalt zich dit altijd uit, althans als wel de juiste keuzes worden gemaakt bij de verdeling van de baten.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Danny

  @ Robert du bois, als je vind dat de ontwikkeling van duurzame energie te langzaam gaat wordt dan lid van een windmolenclub. Zo kunnen consumenten samen duurzame energie in een stroomversnelling brengen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Silversem

  De commoditiesboom is nog lang niet voorbij. We gaan nog veel hogere prijzen zien en niet alleen voor energie. Basismetalen, edelmetalen, granen…..Ze zullen allemaal duurder worden.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Chris Peters

  Voorlopig zal de schaarste van olie (en dus de olieprijs) naar verwachting blijven toenemen.

  Wanneer olie té duur wordt, zullen we moeten kiezen voor (duurzame) alternatieven om energie betaalbaar te houden.

  Het kan nog decennia duren voordat het omslagpunt wordt bereikt, maar vroeg of laat wordt duurzame energie rendabel.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Chris Peters

  Oeps, ik heb een klein foutje gemaakt in mijn voorgaande reactie. Dit zou er moeten staan:

  Voorlopig zal de schaarste van olie (en dus de olieprijs) naar verwachting blijven toenemen. Wanneer olie té duur wordt, zullen we moeten kiezen voor (duurzame) alternatieven om energie betaalbaar te houden. Het kan nog decennia duren voordat het omslagpunt is bereikt, maar vroeg of laat wordt duurzame energie rendabel.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Rien Bogaarts

  Vandaag heeft het rendement van mijn beleggingsmodel de 40% bereikt. rendedement is berekend door van elke transactie bij elkaar te tellen. Sinds 23 januari tot nu 40%. Ongelooflijk? Ja, vind ik zelf ook. Daarom stel ik de signalen tot nader order gratis ter beschikking via mail. Na reactie krijg je lopende posities, afgeslotenposities en limieten voor transacties.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.