Nucleair dilemma

Terwijl Europa de naschokken van de Griekse verkiezingen absorbeert, sloeg in Japan de figuurlijke bom in. Het land start enkele nucleaire reactors terug op.

Alle ogen waren afgelopen weekend gericht op Griekenland. De Grieken trokken naar de stembus om over hun lot binnen Europa te stemmen. Wil men in of uit de euro? De uitkomst van de stembusgang is inmiddels bekend, maar het antwoord op de vraag moeten we u schuldig blijven. Uit de uitslag bleek dat het land hopeloos verdeeld is. Alhoewel de pro-Europese partij Nea Dimokratia de formatiedans mag leiden, heeft het gezamenlijke anti-bailout kamp een feitelijke meerderheid in Griekenland. Een einde is nog niet meteen in zicht voor het Griekse drama.

We waren afgelopen weekend veel meer verrast door andere berichtgeving. Terwijl de wereld in de ban was van de Griekse verkiezingen, lazen we met de nodige verbazing dat Japan twee nucleaire reactoren terug gaat opstarten. Het land dat in maart van 2011 getroffen werd door de grootste natuurramp uit z’n geschiedenis, zwoor destijds om nooit meer terug te keren naar kernenergie. De verwoestende tsunami veroorzaakte toen een kernramp zonder weerga. Het drama zorgde er tevens voor dat overal op onze planeet vele kerncentrales werden afgeschakeld. Politici keerden zich massaal tegen kernenergie. Het meest uitgesproken voorbeeld was Duitsland, waar meteen alle kernreactoren uitgedoofd werden op bevel van bondskanselier Merkel.

De tsunami had destijds niet enkel een verwoestend effect op het land, ook de nucleaire sector werd figuurlijk met de grond gelijk gemaakt. Nucleaire energie zou nooit meer terugkeren zoals voorheen en de markt voor uranium (de brandstof van een kerncentrale) was ten dode opgeschreven. We schreven precies een jaar geleden al dat uranium in totale uitverkoop werd gezet door beleggers. We wisten echter dat de theoretische dreigementen van politici nooit in praktijk konden waargemaakt worden. De vraag naar energie was hiervoor te groot. Bovendien steeg de energievraag zienderogen door de groei in de opkomende markten.

We zijn nu iets meer dan een jaar na de ramp in Japan en de realiteit neemt het weer over van de retoriek. Met de ingang van 2012 zijn er vele omwentelingen geweest. Op de eerste plaats was er de aankondiging uit China inzake de herstart van hun nucleaire programma. De groeimotor van Azië heeft tientallen nieuwe kerncentrales in aanbouw in de komende jaren en de Japanse ramp heeft enkel voor wat uitstel van de planning gezorgd. China en Canada sloten ondertussen een deal over de export van uranium om de uitbouw te faciliteren.

Voorts was er de eerste aankondiging uit Europa, waar Spanje zich genoodzaakt zag om de levensduur van enkele nucleaire sites te verlengen vanwege de heersende economische crisis in het land. Kort erop maakte de VS plannen bekend om 2 nieuwe kerncentrales te bouwen. En we konden het amper geloven, maar ook in Duitsland gingen er stemmen op om de bevriezing van de kerncentrales terug te draaien. Officieel luidde het ‘ter preventie van stroomuitval tijdens een koudegolf’. Onofficieel horen we steeds meer geluiden over mogelijke stroompannes door het ontbreken van de Duitse kerncentrales op het Europese net.

En nu volgt dus ook Japan. De Japanse premier ziet uiteindelijk in dat kernenergie in de huidige maatschappij onmisbaar is. De hoeveelheid energie versus het kostenplaatje is simpelweg nog onbereikbaar met andere energievormen. Alle dreigementen van politici ten spijt blijft nucleair vandaag superieur. Weet u nog, niet hun woorden maar hun daden zijn enkel van tel.

Voor aandachtige beleggers biedt dit uiteraard kansen. De uraniumsector likt nog altijd z’n wonden van de ravage. De prijs van uranium ligt er roerloos bij. Aandelen uit de sector noteren aan dumpingprijzen. Niemand moet nog iets van weten van uranium.

Nochtans is de afhankelijkheid van nucleaire energie overduidelijk: onze wereld kan vandaag nog altijd niet zonder. We verwachten binnen afzienbare termijn een golf van consolidatie ontstaan in de uraniumsector. En dat zal niet aan de huidige lage prijzen gebeuren. Positioneer u voor dat deze tsunami aan wal slaat.

De auteur is gediplomeerd beleggingsadviseur en oprichter van de advieswebsite Slim Beleggen. Hij publiceert deze column in eigen naam. Slim Beleggen publiceert 3 analyserapporten: het Goud & Zilver Rapport, het Grondstoffen Rapport en het Groeimarkten Rapport. Daarnaast publiceert Slim Beleggen een gratis nieuwsbrief. Twitter: @SlimBeleggen.

Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (4)
Lees ook:Energie-agentschap roept op tot revolutie
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (2)
Lees ook:Don’t cry for me, Argentina!
Lees ook:Goldilocks bij olie

6 reacties op “Nucleair dilemma

 1. Reid Floyd

  De naam zegt het zelf. De focus ligt op groeilanden en sectoren met een groot potentieel. Beleggingsinformatie over beleggen in China, India, Brazilië, Rusland, etc. wordt je door deze service bezorgd. Ook interessant beleggingsmogelijkheden in bepaalde grondstoffen, zoals uranium en goud, komen ruim aanbod. Meer weten ?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Susan D. Marquez

  Maar laten we ook verder kijken dan komende winter. De bevoorradingszekerheid is ook na februari 2013 belangrijk. Ongeacht de afloop van Doel 3 en Tihange 2, staat nu al vast dat de Belgische nucleaire verslaving vroeg of laat de energiebevoorrading in gevaar brengt. De alle-eieren-in-één-mand-strategie heeft ons gebracht waar we nu staan. De te grote focus op nucleaire energie maakt ons land echt kwetsbaar. Dat niet omgooien, is zich overgeven aan (stok)oude kernreactoren. Die switch maakt het uitrustingsplan van de regering (voorlopig?) niet. Met de tienjarige levensduurverlenging van Tihange 1, een reactor die nu ook extra tests zal moeten ondergaan, bestendigt dat plan net het nucleaire aandeel in onze energiemix.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Beleggen

  Cameco staat op mijn verlanglijstje. BUY

    /   Beantwoorden  / 
  1. beleggen in diamant

   Zoals mijn naam het al zegt.. In tijden van crisis is het het beste om in onze edelstenen te investeren.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.