De acopalyps en hoe hem te vermijden

Ik heb net de voorbije anderhalf uur zitten kijken en luisteren naar een video presentatie van Mike Dillard, die de mosterd haalde – en terecht – bij een van ‘s werelds grootste autoriteiten op het gebied van edelmetalen en welvaart-transferts de Amerikaan Mike Maloney. Het is geen verloren tijd geweest !

Mike Dillard is een self-made guy, begonnen met vanuit zijn huis anderen te leren hoe te ondernemen, hoe te verkopen. Nu, verkopen…is een van de allerbelangrijkste kunsten die er bestaan. Elk product dat u gebruikt, verbruikt, eet, drinkt, ziet rondom u…moet ééns verkocht zijn, eens verkocht worden. Dit is inderdaad een kunst op zich, zeker in de moderne maatschappij waarin wij vandaag leven. Zelf is hij rijk geworden met precies dat aan anderen te leren, vanuit zijn huis, en hij heeft dit ondertussen gefinetuned tot drie bedrijven die over de afgelopen drie jaar 20 miljoen dollar voor hem en de zijnen genereerden. Iemand dus om een voorbeeld aan te nemen, zou ook u zulke ambities koesteren, of tenminste om van te leren ! Wat heeft Mike mij geleerd in dit afgelopen anderhalf uur ?

Weinig. Oei ! Dus toch tijd verloren ? Neen, niet helemaal, zelfs absoluut niet. De ondernemer mijnheer Dillard heeft…bevestigd…wat IK al wist maar…U misschien of waarschijnlijk nog niet ! Voor mij betekent deze presentatie een bevestiging van wat ik al kende, maar nu kan ik de opgedane wetenschap met des te meer zelfvertrouwen ook aan U doorgeven ! En dat is precies wat ik ga doen in dit artikel…

Mike is Amerikaan en spreekt dan ook vanuit dit standpunt. U en ik zijn Europeaan en dit heeft consequenties. Alles van “Amerika” komt uiteindelijk naar hier, naar het Oude Continent, met een zestal maanden vertraging. Modes, gewoonten, uitspraken, televisieprogramma’s, producten, noem maar op. Zo ook de economische ontwikkelingen. Er bestaat een spreekwoord dat zegt : when the United States sneezes, the rest of the world catches a cold. Wanneer de Verenigde States niezen,
krijgt de rest van de wereld een verkoudheid. Een waar gezegde ! Maar laat ons nu meer specifiek worden : wat heeft de heer Dillard ons te vertellen ?

Dat het…niet goed gaat daar in the Good Old U S of A. Helemààl niet goed zelfs. En hij noemt man en paard, zoals volgende cijfers :

Eén op vier kinderen in zijn land worden gevoed middels voedselbonnen. Het gaat in totaal nu, volgens de laatste cijfers, om 43.600.000 mensen. Niet zo best dus, helemaal zelfs geen teken van welstand of welvaart.

De overheid – werkgever in nood wegens het ontbreken van andere entrepeneurs – staat momenteel voor 50 % van het Bruto Nationaal Product, alles wat een natie produceert in een jaar, en 50 % van alle werkgelegenheid ! Helemààl niet zo goed zou ik zeggen : is dit nog kapitalisme of is het, indeed, verworden tot socialisme ?

Dan maakt Dillard een analogie met het Oude Rome, ook eens wereldheerser maar ten onder gegaan aan zijn eigen ambities. Net zoals de Verenigde Staten diezelfde weg aan het opgaan zijn…

Elke maatschappij die op een gegeven moment in de geschiedenis “aan de top” zat is toch, uiteindelijk, ten onder gegaan, en wel omdat de volgende zeven stappen in haar ontwikkeling onver-mij-de-lijk zijn. You can’t beat history, inderdaad. Wat was, is, en zal komen. Dat is in se de menselijke aard en die geldt op élk niveau, dus ook voor wat betreft ganse maatschappijen. Dus nu : wat zijn die zeven stappen ?

GOOD MONEY
SOCIAL PROGRAMMS
MILITARY DEPLOYMENT
EXPENSES RISE
FIAT CURRENCY
HYPERINFLATION
FLIGHT TO QUALITY

In een notedop : eerst was er “goed” geld; dan gaat een maatschappij uitbreiden met sociale programma’s (politici zijn gul met andermans geld); men wil in se de wereld “veroveren” en breidt zijn militaire aanwezigheid over gans de wereld uit; de onkosten stapelen zich op; er wordt aan het goud en zilver geknibbeld (het Oude Rome schaafde de munten af en vermengde ze met koper – de Verenigde Staten verzint geld uit het niets, print geld bij of zelfs dat niet maar tikt een aantal cijfers in een computer in); het gevolg is voor de munt, heel vaak een heel belangrijke of zelfs een wereldmunt : wordt steeds minder waard, doet de prijzen van allerlei stijgen wat (hyper)inflatie veroorzaakt; de mensen, de massa uiteindelijk vlucht naar veilige havens, in dit geval en eigenlijk als énige : goud en zilver.

Terug naar de situatie van de Verenigde Staten (nog altijd dé groeimotor van de rest van de wereld !) vandaag. Zij staan voor enorme uitdagingen, allemaal onoverkomelijk !

De huizenbubbel is het eerste wat deze maatschappij trof in 2007-2008. Zestig triljoen dollar (dat is 60 duizend miljard) is in rook opgegaan. Dit is geld dat letterlijk in het niets verdwenen is en nog altijd verdwijnt. Deflatioir dus.

De werkloosheid. Officieel nog geen 9 %, in werkelijkheid 23 %, als je terecht alle burgers bij telt die wel een job willen maar de moed hebben opgegeven er ooit nog een te vinden. Een spreekwoord zegt : er zijn leugens, grove leugens…en dan zijn er statistieken. Met statistieken kan je alles bewijzen plus het tegendeel.

De schulden. Immense schulden, overal waar je kijkt. Nu al 100 % van het BNP en elk jaar komt daar 1000 miljard dollar bij. Terwijl de ganse economie maar 15.000 miljard groot is. Oplossing ? Geld bij creëren, bij verzinnen. Een Ponzi-sceme ? Inderdaad… Al dat geld uit het niets, al die dollars uit het niets, ze verminderen de waarde van alle bestaande dollars. Dit holt deze munt uit en veroorzaakt een – vooralsnog enigszins verborgen – muntontwaarding, prijsstijging dus van allerlei.

De afgelopen twaalf maanden verloor de USD 15 % van zijn waarde, van zijn koopkracht dus. Dit heet officieel (maar “ze” zullen u dat nooit zo presenteren !) INFLATIE.

Wat doen andere landen daar tegen ? Tja, zelf OOK hun munt devalueren, zelf ook geld bij drukken, om concurrentieel te blijven, want anders worden hun goederen relatief te duur. Het is inderdaad een race naar de bodem geworden; wie heeft de laagste munt…
Nu zijn er consequenties, ha ja ! Energie wordt duurder (uw huis verwarmen, benzine), uw voedsel wordt duurder (ga maar eens naar de supermarkt en kijk wat u nog kunt kopen voor uw geld) – eigenlijk alles wat u moet en kunt kopen is de laatste jaren in prijs gestegen. Dàt is het gevolg, dat zijn de gevolgen van fiat munten, zowel voor die Amerikanen als voor ons Europeanen…

TUSSEN HAMER EN AAMBEELD

Wat staat de VS maar ook alle andere geïndustrialiseerde naties te doen ? Stoppen met geld printen ? Dat zal leiden tot een leeglopen van de bubbel en een gigantische deflatie op gang brengen. Voortdoen met printen ? De bubbel met alle macht blijven oppompen, steeds groter tot hij…barst ? Dit zal (hyper)inflatie brengen door de geldontwaarding. Dilemma ? Levensgroot, jawel… Maar daar bovenop doemen er nog andere, minstens even grote problemen op aan de horizon !

In de periode van 2012 tot 2016 zal de ganse babyboomer-generatie 65 jaar oud zijn, met pensioen willen gaan dus en, in plaats van geld te sparen zoals ze al veertig jaar bezig zijn, geld OPmaken, geld uit hun 401K (pensioenplan) halen. Waar voorheen de trend was : aandelen kopen, wordt dit dan : aandelen verkopen. Dit zal, nog altijd volgens Mike Dillard/Mike Maloney/Marc Haagen (inderdaad) de grootste aandelencrash in de geschiedenis tot gevolg hebben !! Peak Oil. Alles wat u rondom u ziet, wat u eet, koopt, gebruikt en verbruikt – het is alles dankzij aardolie. Goedkope aardolie. Wel, het spijt mij om een party-pooper te moeten zijn : die tijden zijn definitief voorbij ! De Verenigde Staten verbruiken nu 25 % van alle olie ter wereld én moeten daarvoor 70 % van die behoeften invoeren. Azië ontwikkelt in supersnel tempo en zal een nieuwe, nog grotere verbruiker worden van diezelfde aardolie.

Peak Oil wil niet zeggen dat er niet genoeg olie op de wereld meer zou zijn maar wel : dat dit zwarte goud steeds duurder zal worden want steeds moeilijker en slechts met meer geld en tijd uit de grond kan worden gehaald.

Tussen haakjes : we begonnen deze video presentatie met 263 deelnemers op zondag 18 maart om 11 uur. Op dit punt van de voorstelling gekomen waren we nog met 218, een 45 minuten verder. Mike stelde nog en terecht : het is veel makkelijker om slecht nieuws te negeren en de kop in het zand te steken…! So far so good of beter : so far so few…

Na het Oude Rome komen we nu dichterbij in de tijd, de periode in Duitsland vlak na Wereldoorlog Twee. Hyperinflatie in de praktijk. Een ei kost nu 80 miljard Duitse Marken. Een ounce goud kost 87 triljoen Duitse Marken. En nu u… Dat is wat ongebreideld money printing doet met een munt; ze gaat van good money naar fiat currency. En de gewone burger is zoals steeds het slachtoffer….

212 Deelnemers nog slechts, het verwondert mij niet.

Mike spreekt over zilver dat danig ondergewaardeerd is en een van die belangrijkste hard assets. 208 Deelnemers. Zegt dat de grootste welvaart transfer in de geschiedenis nù al onderweg is. Wat doen de rijken ondertussen ? 198 Deelnemers. Mike verliest mensen zienderogen. Kop in het zand weet u wel. Liever voetbal kijken of de laatste aflevering van die soap die ze absoluut niét mogen missen. Veel interessanter dan al dat gewauwel van slecht nieuws, dat doemdenken, hé, de beurs is toch aan het stijgen, nee ?

Dan volgt een stuk dat vooral voor Amerikanen van belang is met hoe je specifiek je eigen “bank” kunt opzetten en een uitnodiging om een cursus bij te wonen (hé, Mike moet ook leven hoor, niets voor niets in het leven !), en hoe goud en zilver kopen, waar, tegen welke prijs, welk goud en zilver precies, wanneer te verkopen en wat dan in de plaats te kopen en wanneer.En toen waren we nog met 182 deelnemers…

Beste Lezers, zoals ik al zei : mij heeft dit alles weinig of niets bijgebracht wat ik al niet wist, maar u en ik zijn verschillende personen. U heeft vast bij een aantal passages de wenkbrauwen gefronst of de mond iets laten open vallen, toch ? Laat mij dit lange stuk beëindigen met te stellen : Ik verkoop goud en zilver, in alle vertrouwen, er bestaan ook geen tien soorten van, zelfs geen twee, IK ken instrumenten die u niet een maal maar wel vier- of vijf maal de winst op goud zullen bezorgen, IK ken Mike Dillard en Mike Maloney, we zijn in onze zienswijzen als zes handen op een buik, ‘t is bij MIJ dat u moet zijn…

Vriendelijke groeten,
Marc Haagen
www.haageninvest.com

Lees ook:Marc Haagen – Mike en ik : Twee handen op een buik
Lees ook:Marc Haagen: Waarom 2012 het jaar van zilver wordt !
Lees ook:Marc Haagen – Over de manipulatie van goud en zilver
Lees ook:Marc Haagen: Doe niet zoals ge spreekt, spreek niet zoals ge doet…
Lees ook:Zo bescherm ik mezelf tegen wat gaat komen (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.