Waren de voorspellingen voor 2008 juist?

 Het gerenommeerde onderzoeksbureau Global Insight bleek in 2007 in de buurt te zitten met een groot deel van haar voorspellingen, hoe doen ze het dit jaar?

IHS Global Insight, dat al 40 jaar economische- en financieele- analyses maakt, gaf tien voorspellingen voor het jaar 2009. In een serie zal Deaandeelhouder.nl deze behandelen. Maar eerst kijken we naar de voorspellingen van december vorig jaar. Zat Global Insight in de buurt?

De voorspellingen voor 2008, met daaronder de daadwerkelijke uitkomst.

1. De groei van de Amerikaanse economie zal in 2008 de laagste zijn sinds 2002. Verwacht wordt dat de economie in Amerika in 2008 zal groeien met 1,6 procent.

De economische groei was daadwerkelijk de laagste sinds 2002. De economische activiteit nam slechts toe met 1,2 procent.

 

2. De groei in de meeste andere regio’s in de wereld zal eveneens afnemen. Europa zal last krijgen van een duurdere euro, de aanhoudende subprime-crisis en de aanhoudende hoge prijs van olie.

Op het Midden-Oosten en Afrika nam inderdaad overal de groei af. Ook Europa werd hard geraakt.

 

3. In China en in de rest van Azië zal tot het einde van 2008 geen afkoeling van de economie plaatsvinden. De economie in China zal dit jaar naar verwachting 10,8 procent stijgen.

China en de rest van Azië zagen wel degelijk een afkoeling van hun economieën. Deze kwam echter pas aan het einde van 2008.

 

4. De olieprijs zal iets lager komen te liggen, al zal deze wel tussen de 75 en 80 dollar per vat blijven hangen.

De olieprijs kwam niet iets, maar ruim lager te liggen. Op dit moment noteert een vat ruwe olie op circa 40 dollar, de gemiddelde prijs over 2008 komt uit op bijna 100 dollar per vat.

 

5. De inflatie in Amerika zal licht afnemen, van 2 procent in 2007 tot 1,8 procent in 2008.

De kerninflatie in Amerika is in 2008 gemiddeld niet afgenomen. In het laatste kwartaal is de inflatie echter wel gezakt naar circa 1 procent.

 

 

6. De FED zal de rente in Amerika verder verlagen aangezien de inflatie geen serieus dreigement vormt. De subprime-crisis zal alleen nog maar erger worden, waardoor de FED geen andere keuze zal hebben dan nog meer vermogen in het financiële systeem te pompen.

De enige kanttekening is dat ook Global Insight niet gerekend had op een verlaging naar 0 tot 0,25 procent.

 

7. De huizenmarkt zal in 2008 onder druk blijven staan. Global Insight verwacht wel dat de huizenmarkt halverwege dit jaar zal stabiliseren maar verwacht dat de huizenprijzen zullen blijven dalen tot 2009.

De Amerikaanse huizenmarkt stabiliseerde geenszins in 2008. In plaats daarvan leidde de verdieping van de kredietcrisis tot het verder inzakken van de huizenprijzen.

 

8. De handelsbalans van Amerika zal dit jaar verbeteren. Global Insight verwacht dat het negatieve saldo zal afnemen, van 755 miljard dollar in 2007 naar 659 miljard dollar in 2008. Dit onder invloed van een lagere dollar.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is inderdaad gedaald, naar 660 miljard dollar.

 

9. Verwacht wordt dat de koers van de dollar halverwege 2008 zal herstellen, nadat de FED de rente forser heeft verlaagd dan andere Centrale Banken. De euro zal ten opzichte van de dollar dit jaar zijn top bereiken. Verwacht wordt dat de euro op zijn top 1,55 dollar waard is. Aan het eind van 2008 zal dit dalen tot 1,49 dollar.

De koers van de dollar herstelde zich inderdaad afgelopen jaar, de dollar herstelde zich echter sterker dan verwacht: een euro is nu 1,25 dollar waard.

 

10. De Amerikaanse economie hoeft nog maar een klein duwtje te krijgen om in een recessie te belanden. Wanneer de olieprijs tussen de 75 á 80 dollar per vat zal blijven hangen, dan zal er niets aan de hand zijn. Mocht de olieprijs toch verder stijgen, of zou er een andere kleine tegenvaller zijn, dan zal er een recessie ontstaan.

Het omvallen van diverse grote banken in de VS was geen klein duwtje. Naar nu blijkt bevindt de Amerikaanse economie zich echter al vanaf afgelopen zomer, toen de olieprijs naar 147 dollar steeg, in een recessie.

Lees ook:2009: Handelsbalans Westen verbetert drastisch
Lees ook:2009: Olieprijs gaat naar 30 dollar
Lees ook:2009: Inflatiezorgen worden vervangen door vrees voor deflatie
Lees ook:2009: Dollar blijft sterk zolang crisis aanhoudt
Lees ook:2009: Grootste gevaar voor economie is een zwakke reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.