De zin en onzin van Technische Analyse

Al jaren wordt er gediscussieerd over Technische Analyse. Levert het werken met Technische Analyse rendement op? Is het wetenschappelijk verantwoord? Welke vormen zijn van Technische Analyse dient men te hanteren? 
Deze week kwamen de resultaten naar buiten van een onderzoek door Bloomberg naar de rendementen van verschillende vormen van Technische Analyse. De conclusie: ‘Technische Analyse verslechtert het rendement’.

De heer Bollinger aan het woord
Het artikel1 begint met een boude stelling van John Bollinger, de uitvinder van de ‘Bollinger Band’. Hij stelt heel dapper dat Technische Analyse werkt. ‘Dat ontkennen is als het ontkennen van de werking van verkeerslichten’, aldus Bollinger, om er aan toe te voegen dat ‘zolang mensen ze gehoorzamen, blijven verkeerslichten gewoon werken’.

Uitkomsten van het onderzoek
De resultaten van de uitgevoerde test spreken de woorden van Bollinger duidelijk tegen. Bloomberg testte acht indicatoren vanaf de top van de Standard & Poor’s 500 Index in 2007 door de afgegeven koop- en verkoopsignalen op te volgen. Zes van de acht indicatoren faalden, ze resulteerden in verliezen tot 49%.
De acht strategieën waren: Stochastics; Bollinger Bands; Relative Strength; Commodity Channels; Parabolic Systems; DMI; MACD en de Williams %R indicator. Hun koop- en verkoopsignalen resulteerden bij zes van de acht in verliezen. Ze deden het zelfs slechter dan de index zelf. De systemen faalden in het beschermen van de beleggers bij deze daling.

Toch waren er ook twee indicatoren die winst opleverden over deze periode; de Directional Movement Indicator (DMI )en de Moving Average Convergence/Divergence indicator (MACD) behaalden met hun signalen rendementen van boven de 20% in deze neergaande beurs. Deze rendementen zijn vooral te danken aan de ‘short’-signalen, die meer opleverden dan de koopsignalen kostten.
Geen van de indicatoren behaalde een hoger rendement dan de index zelf gedurende de huidige hausse vanaf het 12-jarig dieptepunt op 9 maart jongstleden. Alleen de MACD leverde geld op in zowel de baissemarkt als de huidige opleving.

Discussie
Deze uitkomsten doen de discussie over de zin en onzin van Technische Analyse weer oplaaien. Hoe serieus kun je iemand nemen die bedrijven waardeert –want dat is het geven van koersdoelen op aandelen- zonder naar de economische prestaties van die bedrijven te kijken?
Diane Garnick, een investment stratege bij Invesco Ltd., stelt in het artikel dat het gebruik van enkel Technische Analyse ‘de snelste weg is om geld te verliezen’.
John Bollinger daarentegen, nuanceert de uitkomsten en stelt dat het varen op deze signalen alleen te simpel is en dat ze gebruikt moeten worden in combinatie met volumegegevens. Dit maakt een indicator natuurlijk niet minder slecht. Bovendien roept dat vragen op over de manier waarop er dan met die combinatie moet worden genavigeerd.

Burton Malkiel, de schrijver van het revolutionaire artikel ‘A Random Walk Down Wall Street’ uit 1973, heeft een duidelijkere mening. Hij stelt dat prijsbewegingen überhaupt niet voorspelbaar zijn en dat analyse op basis van grafieken daarom rendement verslechtert. ‘Mensen die zeggen dat ze daarmee buitengewone rendementen behalen, houden zichzelf voor de gek’, aldus Malkiel in het artikel.
Er zijn uit het pro- en contrakamp nog veel meer mensen te citeren met een stellingname in deze ‘welles-niettesdiscussie’, maar deze selectie geeft een juist beeld van de situatie.

Overige indicatoren
Het onderzoek van Bloomberg is niet uitputtend. Er zijn nog andere, veel gebruikte, indicatoren die niet zijn meegenomen in het onderzoek.
Een niet-behandelde analysevorm is bijvoorbeeld de populaire Golftheorie van Elliot.2 Deze methode werkt met behulp van de Fibonacci-reeks. Fibonacci was een wiskundige van rond 1200.3 Dat is acht eeuwen geleden. Dat wij heden ten dage nog steeds volgens zijn patronen onze beurshandel bedrijven kan men sterk in twijfel trekken. Enerzijds is het een mooie gedachte dat alles in de natuur, van de opbouw van bloemblaadjes tot aan het gedrag van de beurshandelaar zich volgens dezelfde patronen beweegt. Anderzijds staat deze gedachte haaks op alle economische logica. Toch is het verbazingwekkend hoe vaak en hoe precies de niveaus van een top of dal met deze methode kunnen worden voorspeld. De werkelijkheid botst nogal eens met de theorie.

Mogelijkheden
Dat Technische Analyse niet erg wetenschappelijk is, moge inmiddels wel duidelijk zijn.4 Toch worden er met deze methode dikwijls goede rendementen behaald, al geeft dit onderzoek van Bloomberg aan dat deze geen garantie zijn voor succes. 
Technische Analyse is geënt op de gedachte dat er patronen te ontdekken vallen in menselijk gedrag. Dit is natuurlijk niet uit te sluiten, maar bovendien heeft het, zeker met de grote populariteit van de analyse methode, een groot zichzelf versterkend effect, als een zichzelf vervullende voorspelling. Zolang mensen er in geloven, zullen ze er ook naar handelen. Meehollen met de kudde kan derhalve best winstgevend zijn. Bollinger zelf gaf dit, waarschijnlijk onbedoeld, op prachtige wijze aan in zijn voorbeeld over de verkeerslichten: ‘zolang mensen ze gehoorzamen, blijven verkeerslichten gewoon werken’.

Op Deaandeelhouder.nl leest u het eerste deel uit deze serie van columns over technische analyse. -Klik hier-

1) http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aMnZ2MWfmKr4 , bekeken op 5-5-2009.
2) Zie voor uitleg bijvoorbeeld: http://www.smart-invest.nl/beleggingsstrategie/elliot-wave/
3) http://nl.wikipedia.org/wiki/Fibonacci , bekeken op 6-5-2009.
4) Zie ook: http://www.deaandeelhouder.nl/weblog/Haas/2009/2/26/de_zin_en_onzin_van_technische_analyse_i/

Lees ook:AEX opleving van korte duur? – 12 april 2012
Lees ook:De zin en onzin van Technische Analyse (I)
Lees ook:Op vakantie? Denk aan je beleggingen
Lees ook:AEX vandaag met aanval op 328? – 03 april 2012
Lees ook:AEX duikt onder 310! – 10 april 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.