Lemmens Groep vandaag failliet verklaard?

Lemmens failliet?

Lemmens failliet?

De Lemmens Groep, het investeringsvehikel van Jos Lemmens, zal vermoedelijk vandaag failliet worden verklaard. Maar liefst 1.500 participanten, die gezamenlijk 110 miljoen euro hebben ingelegd om door Lemmens te laten investeren in Duits vastgoed, komen hierdoor in de problemen.

Directeur Jos Lemmens wijt de problemen enerzijds aan de kredietcrisis, maar ook de praktijken van advocaat Dion Bartels hebben volgens hem enorme schade opgeleverd. Om deze reden heeft Lemmens beslag laten leggen op zijn rekeningen, maar deze bleken vrijwel leeg te zijn.

In een eerder bericht op deze blog haalden wij Lemmens al aan:

“Uiterlijk 30 juni 2009 hoopt Lemmens de rentebetalingen aan zijn obligatiehouders te hervatten. Want midden volgend jaar trekt de Duitse vastgoedmarkt volgens mij weer aan, aldus Lemmens.”

“Per kwartaal is Lemmens zijn obligatiehouders € 700.000 aan rente verschuldigd. Door deze betalingen uit te stellen, bouwen we een buffer op voor het geval de Duitse banken aanvullende eisen stellen, redeneert Lemmens. Hij benadrukt dat het geld van beleggers niet weg is. Hun geld zit in de stenen. Het terug betalen van € 6 mln aan obligatiehouders laat Lemmens wel gewoon doorgaan op 10 december.”

“De Lemmens Groep wijt de problemen ook aan “de hetze in de media door advocaat Dion Bartels en belegger Wim Pieterson, waardoor het vertrouwen in de groep zwaar wordt beschadigd”. Onderhandelingen over een herfinanciering van de groep zijn daardoor gestrand, meent Lemmens.”

Lees ook:Lemmens Groep failliet, Ibus biedt mogelijk oplossing
Lees ook:Diverse Nederlandse vastgoedaanbieders in de problemen
Lees ook:Jos Lemmens weigert mee te werken aan onderzoek AFM
Lees ook:Lemmens geen gelijk bij rechter
Lees ook:Tenminste eentje verdient aan ellende Easy Life van John Wolbers

8 reacties op “Lemmens Groep vandaag failliet verklaard?

  1. Karel Haighton

    Mijn commentaar op wat er gezegd is:

    “Directeur Jos Lemmens wijt de problemen enerzijds aan de kredietcrisis” <– de krediet crisis heeft hier niets mee te maken.

    De reden voor de slechte voortgang komt doordat de Bouwwerken onvoldoende worden aangestuurd. Het ontbreekt aan gedetailleerde bouwplannen en een goede opzichter.

    Daar naast is de informatie verstrekking onvoldoende aan de investeerders: ontbrekende financiële jaarstukken en onvoldoende informatie over de voortgang van de bouwwerken aan de investeerders (bij voorbeeld op basis van een gezond bouwplan).

    Mede doordat de investeerders onvoldoende mogelijkheid hebben om goed in te grijpen op de voortgang.

    “Uiterlijk 30 juni 2009 hoopt Lemmens de rentebetalingen aan zijn obligatiehouders te hervatten. Want midden volgend jaar trekt de Duitse vastgoedmarkt volgens mij weer aan, aldus Lemmens.”
    Dit heeft niets te maken met de huidige projecten.

    “Hij benadrukt dat het geld van beleggers niet weg is. Hun geld zit in de stenen.”
    Er zijn op dit moment erg weinig stenen. Geen enkel project is al iets aan gebouwd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Karel Haighton

    De situatie is erger dan de heer Lemmens aangeeft.
    Op dit moment zijn de bouwwerken nagenoeg niet gerealiseerd.
    Er ontbreekt een goede bouwtekening en een bouwplanning. Ook de opzichter ontbreekt sinds de oprichting van de fondsen.
    Daar naast ontbreekt de informatie verstrekking over de voortgang. Veel projecten staan nu op 10%.
    De oorzaak ligt niet bij de huidige economische recessie, maar bij een goede interne aansturing van en controle op de projecten.
    Op dit moment zijn er geen stenen en daardoor is de waarde van de meeste projecten lager dan de heer Lemmens aangeeft.
    Stenen groeien niet vanzelf.

    Met vriendelijke groeten

      /   Beantwoorden  / 
  3. sebastian

    Beste Karel,

    Uit uw reacties begrijp ik dat u een investeerder bent? Naar ik heb begrepen investeert Lemmens toch niet louter in nieuwe projecten, maar zit er ook kapitaal in reeds bestaande panden? Dit kapitaal is mogelijk nu wel minder waard, maar heeft nog altijd waarde lijkt me?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Karel Haighton

      Beste Sebastiaan,

      Ik heb bij twee beleggingen gezien dat de waarde er van erg laag is (5 – 10%). Hier is namelijk nog geen steen gelegd.
      Afhankelijk van de situatie kan je er een oordeel over vormen. Als je wilt kan ik samen met jou kijken wat de waarde is van jouw belegging.
      Over welk project praat jij?

        /   Beantwoorden  / 
  4. sebastian

    Beste Karel,

    Zelf heb ik (gelukkig) geen beleggingen bij Lemmens. Ik meende alleen dat Lemmens in bestaande panden belegde, maar uit jouw verhaal maak ik op dat hij ook zelf ontwikkelt. Of, en dat zou nog veel erger zijn, beweerde panden aan te kopen met geld van beleggers, maar dat dit niet is gebeurd waardoor er nu geen tegenwaarde is.

    Hopelijk lost dit zich toch nog zo goed mogelijk op voor de gedupeerden. Ik begreep dat 24 juli de uitspraak van de rechter staat gepland. Lemmens gaf aan te hopen voor die datum alsnog een herfinanciering te hebben gerealiseerd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Karel Haighton

      Beste Sebasttian,

      De Lemmens groep is een goede investeerder in vast goed voor bestaande panden. Daar naast zijn zij ook bezig met nieuwbouw projecten, zoals bij voorbeeld opgestart na de val van de Berlijns muur.
      Dank je wel voor je medeleven.
      Ik hoop zelf dat we zo goed mogelijk de schade beperken. Een faillissement is erg vervelend omdat dan ook alle investeerders hun geld kwijt zijn nar verwachting.

      Naar mijn idee is de recessie geen oorzaak voor de huidige situatie en is een ander oplossing beter: voortbestaan in een afgeslankte vorm.

      Karel

        /   Beantwoorden  / 
  5. UNI

    Als ik die Lemmens tegenkom, trek ik hem he-le-maal uit elkaar…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.