Categorie: "Jack Hoogland"

Iedere keer hetzelfde patroon

Tijdens het vele leeswerk dat ik doe werd ik nog even fijntjes herinnerd aan hoe ongelofelijk onbetrouwbaar politici zijn. Grant Williams ging nog even terug in de tijd en vertelde hoe het ook al weer ging toen voor het eerst bleek dat Griekenland hulp nodig had.

Een kostbare misvatting

Voordat deze economische crisis begon was het leven simpel. Een behoudend mens zette zijn geld op een spaarrekening en/of kocht staatsobligaties. Iemand die wat meer risico wilde nemen ging beleggen. Deed je dus niets met je geld, dan liep je geen risico en nam je genoegen met een beperkt rendement.

De ene rente is de andere niet

Ik ontving vorige week naar aanleiding van dit artikel verschillende mails van lezers die allen deze zelfde (zeer goede!) vraag hadden: “U vertelt in uw nieuwsbrief eerst dat de Fed de rente nog tot 2014 op 0-0,25% houdt en vervolgens dat de Amerikaanse obligatierente de komende jaren fors gaat stijgen. Dit lijkt mij een tegenstrijdig verhaal. Kunt u hierover uitleg geven?”

Hebt u daar ook wel eens last van?

Dat u na gedegen onderzoek besluit om een aandeel te kopen, en dat de koers van het aandeel direct na aankoop een (verdere) daling inzet? Dat u denkt: “had ik verd….. nog maar een maandje gewacht met dat aandeel”?

Ik kan u gerust stellen. Geen enkele lange termijn belegger ontkomt daaraan. Want het is onmogelijk om op precies het goede moment een aandeel te kopen en/of te verkopen.

Je hoeft geen rekenwonder te zijn

De Amerikaanse overheid realiseerde in de maand februari een begrotingstekort van maar liefst $229 miljard. In één korte maand tijd, gaf de Amerikaanse overheid eventjes $229 miljard meer geld uit dan er in de schatkist binnenkwam!

Omdat de reguliere media dit nieuws lijken te negeren, plaatste ik op mijn twitter account de link naar het persbericht van de Congressional Budget Office. Over de eerste vijf maanden van fiscaal jaar 2012 heeft de Amerikaanse overheid al een begrotingstekort van $578 miljard gerealiseerd. Daarmee stevent de VS af op een totaal begrotingstekort van bijna $1400 miljard over 2012.

Jack Hoogland – Spaarrente zou eigenlijk tussen 5% en 7% moeten zijn

Als je geld aan iemand uitleent, dan loop je risico. Voor dat risico ontvang je een rentevergoeding, die afhankelijk is van twee zaken. Hoe groot is het risico dat je je geld nooit meer terugziet. En hoe hoog is inflatie.

Als je je geld op een spaarrekening zet, dan leen je effectief je geld uit aan een bank. En loop je dezelfde risico’s. Natuurlijk springt de staat bij in geval van faillisement van een bank, maar dat is uiteindelijk een wassen neus. In normale economische tijden zou je dus 2,7% inflatie + ongeveer 2,5% risicopremie = een rente van ongeveer 5% moeten ontvangen op je spaarrekening.

Jack Hoogland – Te lui, te dom, of gewoonweg crimineel?

De Franse presidentskandidaat Francois Hollande pakte deze week uit met zijn voornemen om belastingen op bedrijven en op de hoge inkomens fors te verhogen. Hollande wil het Franse toptarief verhogen naar 75%. Ook Obama kondigde afgelopen maand trouwens een resem aan belastingverhogingen aan. Allemaal zogenaamd bedoeld om het begrotingstekort weg te werken. En het klinkt uiteraard lekker voor de grote massa als je als politicus roept dat de rijken de crisis moeten betalen.

Jack Hoogland – Waarom belegt Buffett niet in goud?

“Als het zo verstandig is om goud te kopen, waarom doet Warren Buffett dat dan niet?” Deze vraag ontving ik vorige week van een lezer. Hieronder geef ik u op die vraag een kort antwoord én een lang antwoord.

Het korte antwoord
Ik kan op die vraag een kort antwoord geven. Het is omdat Buffett sinds enkele jaren vriendjes is met het politieke establishment en met de Wall Street bankiers. Hij is niet langer de onafhankelijke belegger die de reguliere media nog graag in hem zien. Als gewone beleggers moeten we er daarom vanuit gaan dat Buffett niet eerlijk zijn mening geeft. En dus moeten we vooral niet luisteren naar wat hij te vertellen heeft. Hoeft ook niet, want er zijn genoeg superbeleggers die wel écht onafhankelijk zijn. Die géén vriendjes zijn met politici en bankiers. Die wél eerlijk hun mening geven.