De keerzijde van beleggen in emerging markets (3)

Wie de afgelopen jaren niet verder keek dan de beursvloeren in het Westen begreep weinig van beleggen. Dat wilden, veelal zelfbenoemde, beleggingsgoeroes in elk geval doen geloven. Maar is beleggen in emerging markets wel zo zaligmakend?

In mijn vorige blog wees ik op de risico's die een belegger neemt door te beleggen in opkomende markten. Wanneer een belegger beseft wat de risico's zijn en de volgende regels in acht neemt dan zal hij zich niet snel laten verrassen.

1. Risicospreiding. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, breng voldoende spreiding aan in uw beleggingen. Wanneer u al uw geld op één paard inzet dan kunt u enorme winsten maken, maar u kunt ook worden geconfroteerd met dito verliezen. Kortom, wilt u tegen een aanvaardbaar risico rendement realiseren, spreidt dan en breng slechts een deel van uw portefeuille onder in emerging markets. Wilt u echter speculeren, stap dan vol in de emerging markets.

2. Wanneer u niet over de mogelijkheden beschikt om direct in opkomende landen die u heeft geselecteerd te beleggen, kiest u dan een fonds uit. Let hierbij goed op de spreiding van het fonds, wie de beheerders van het fonds zijn en wat de doelstellingen zijn. Voor meer informatie over beleggen in fondsen kunt u kijken op morningstar.nl

3. Kijk verder dan grondstoffen. Hoewel de prijzen fors zijn gestegen, kunnen ze evengoed weer snel dalen. Wanneer een land economische voorspoed kent, ontstaat er vaak een middenklasse. Dankzij het proces van globalisering wil deze graag dezelfde luxe ervaren als in het Westen vanzelfsprekend is. Dit leidt meestal tot een toenemende vraag naar motorische voertuigen als een scooter of een auto, communicatiemiddelen als de mobiele telefoon en toegang tot het internet, maar ook de aanwezigheid van een koelkast en een wasmachine. Het bezit van dergelijke goederen verlenen de eigenaar een status die hij niet gemakkelijk zal opgeven. Maak gebruik van dit gegeven.

Beleg bijvoorbeeld in de Chinese autoindustrie. Tot voor kort een marginale speler, tegenwoordig na Amerika de grootste producent van auto's. Met de verkoop van 14.000 auto's per dag kunt u zich voorstellen welke potentie er nog is.

4.  Houd rekening met stevige fluctuaties. Kunt u hier niet tegen prevaleer dan uw nachtrust en stap niet in emerging markets.

 

Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (2)
Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (4)
Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (1)
Lees ook:2009: groei in emerging markets zal sterk vertragen
Lees ook:Wereldeconomie remt af als gevolg van kredietcrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.