Financiele crises slaan steeds eenvoudiger over

Enron, de start van een financiele crisisWaar vroeger een crisis in een land met moeite oversloeg naar een buurland, is sinds de kredietcrisis duidelijk dat een lokaal probleem zich al snel ontwikkelt tot een mondiaal vraagstuk.

Maar niet in alle crises is dit daadwerkelijk het geval. De oorzaak ligt verscholen in de obligatiemarkt en de risicozin.

Grip op besmetting

Macro-econome Brenda González-Hermilloso, werkzaam bij het Internationaal Monetair Fonds, onderzocht voor haar proefschrift een aantal financiële crises die in de afgelopen tien jaar plaatsvonden. Haar doel was om meer grip te krijgen op het proces van besmetting.

Zij onderzocht ondermeer de instoring van de Chinese beurs in 2007 en de kredietcrisis in Amerika, waar we nu nog dagelijks de gevolgen van voelen. Ze keek daarbij naar crises in obligatie- en aandelenmarkten in zowel ontwikkelingslanden als volgroeide economieën.

Markten als besmettingshaarden

Het onderzoek van González bevestigt dat de Russische financiële crisis in 1998 rond het Long-Term Capital Management hedge fund (LTCM) andere markten besmette. Na 1998 waren er wel financiële crises, maar die besmetten de rest van de wereld nauwelijks. Halverwege 2007 werd de crisis in de Verenigde Staten echter een nieuwe besmettingshaard.

De Russische en Amerikaanse crisis ontstonden beiden via obligatiemarkten en hadden betrekking op spanning in de financiële markten van volgroeide economieën. Crises in opkomende economieën veroorzaakten niet zulke besmettingen.

Oplossing

Het onderzoek toonde verder aan dat de wereldwijde crises voor een belangrijk deel veroorzaakt worden door internationale investeerders in markten van volgroeide economieën die hun ‘risicozin’ (risk appetite) hebben verloren. Zodra die risicozin terugkeert, bijvoorbeeld door minder onzekerheid in de markt en meer stabiliteit, houdt de besmetting vrijwel op.

Lees ook:Bos steunt onderzoek naar aanpak kredietcrisis
Lees ook:De speech van Bush
Lees ook:Partrust failliet verklaard
Lees ook:AFM: advisering over beleggingsverzekering moet beter
Lees ook:AFM neemt onderzoek woekerpolis over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.