De dollar herstelt

De dollar herstelt, maar bevindt zich voor de lange termijn in een dalende trendDe Amerikaanse munteenheid lijkt zijn dieptepunt te hebben bereikt. Voor de tweede maand op rij won de dollar iets van zijn verlies terug op de Euro. Deze trend lijkt zich door te zetten in de komende maanden. Diverse oorzaken bieden de dollar voldoende steun voor een revival. Zeker nu Ben Bernanke zich uitliet over de ontwikkeling van de dollarkoers.

Allereerst de olieprijs. Waar we recent nog meer dan 135 dollar voor een vat (159 liter) betaalden, is dit inmiddels 'nog maar' 125 dollar. De olieprijs staat extreem hoog door de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid speculatief geld. Deze scheefgroei lijkt zich enigszins te herstellen waarvan de dollar kan profiteren.

Naast een herstel van de olieprijs, verwachten economen dat de rente in Amerika in de loop van het jaar weer op een hoger peil zal komen. Na het uitbreken van de hypotheekcrisis verlaagde de FED de rente meermaals om zo de economie de nodige speelruimte te geven. Waarschijnlijk zal Bernanke, president van de FED, de komende maanden een deel van de verlaging van de rente weer ongedaan maken. Een hogere rente leidt tot meer instroom van kapitaal en dus tot een hogere koers.

Een derde oorzaak voor een stijgende dollarkoers is gelegen in Europa. De Europese economie kent een hoge inflatie. Waar de ECB als doelstelling heeft om de inflatie onder de 2 procent te houden, noteert deze al geruime tijd boven de 3 procent. De verslechtering van het economisch speelveld in combinatie met de stijgende inflatie maakt dat de dollar eveneens zal profiteren.

Ben Bernanke

De Amerikaanse dollar kan tevens rekenen op de steun van Ben Bernanke, voorzitter van de FED. Dit meldde hij tijdens een toespraak in Spanje. Overigens is het hoogst uitzonderlijk dat de FED zich uitspreekt over de ontwikkeling van de dollar. 

Door de lage koers wordt de inflatie in Amerika gevoed waardoor de prijzen zich ongunstig ontwikkelen. Om hieraan een einde te maken, liet Bernanke weten dat hij niet nogmaals van plan is om de rente te verlagen. Op een rentestijging hoeven beleggers echter ook nog niet te rekenen. Dit zal pas gebeuren als de Amerikaanse huizenmarkt zich heeft gestabiliseerd. Uit de toespraak wordt in elk geval duidelijk dat Bernanke begint te vrezen voor het inflatiespook.

Overigens bevindt de dollar zich op de lange termijn in een neerwaarste trend. Bovenstaande is in mijn optiek niet meer dan een opleving die van voorbijgaande aard is.

Lees ook:Bernanke bezorgd over inflatie
Lees ook:Olie naar 220 dollar, de dollar naar een halve euro.
Lees ook:GB premier Brown: opnieuw renteverlaging
Lees ook:Beursupdate 17 november: Beleggers straffen kwartaalupdate Boskalis af
Lees ook:Bernanke, Trichet en King moeten iets doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.