Wanneer zegt Amerika nu eens dank je wel?

Amerikanen dankzij hun verslaving aan krediet de motor van de wereldeconomie?De spilzucht van de Amerikanen zou volgens de rest van de wereld de oorzaak van de huidige financiële malaise zijn. Amerika echter verwacht juist hulp van de rest van de wereld omdat zij al decennia lang spenderen.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is de afgelopen maand verder afgenomen. Het laagste niveau sinds maart 2003 is hiermee bereikt. Amerikanen verloren toen hun vertrouwen als gevolg van de inval in Irak. In een land als de VS is het consumentenvertrouwen van groot belang. Net als in bijvoorbeeld Nederland wordt de economie goeddeels gedragen door consumentenbestedingen. Wanneer deze teruglopen dan is dit een gevoelige klap voor de economie.

I-pod

Als gevolg van de malaise in Amerika, is de koers van de dollar flink onder druk komen te staan. Momenteel krijgt de Amerikaan voor zijn dollar nog maar 0,64 euro terug. Dit betekent dat producten in Amerika voor ons Europeanen zeer gunstig geprijsd zijn. Vakanties naar de VS, via internet duurdere luxe-producten als i-pods en laptops aanschaffen enz. worden daarmee steeds aantrekkelijker. Immers waar de Amerikaan steeds minder euro's voor zijn dollar krijgt, ontvangt de Europeaan steeds meer dollars voor zijn euro.

Dubbel geluk

Super Size Me, documentaire die de Amerikaanse vetzucht aan de kaak steltDe teruglopende consumentenbestedingen worden momenteel dus voor een klein gedeelte opgevangen door bestedingen uit Europa (en andere landen die hun munt niet hebben gekoppeld aan de dollar) en naar gelang de dollar verder daalt, zullen deze bestedingen toenemen. Opmerkelijke is dan dat Amerika niet alleen gebaat is bij de bestedingen vanuit de hele wereld om het dalende bestedingspatroon van zijn eigen bevolking op te vangen, maar ook dat dit op middellange termijn weer een positief effect zal hebben op de koers van de eigen munt.

Om immers te kunnen besteden in Amerika (ter plekke of via het internet) moet je wel beschikken over dollars. Wanneer de vraag naar dollars stijgt, zal de koers ten opzichte van de euro weer toenemen en zo komt Amerika er weer bovenop dankzij de rest van de wereld. Diezelfde rest die het ook al decennia lang mogelijk maakt dat de Amerikaanse consument ver boven zijn niveau leeft.

Visa versa

Amerikanen zien dit echter anders. Wat wij spilzucht noemen, beschouwen zij als de motor van de wereldeconomie. Zonder hun bestedingsdrift zou de wereldeconomie nooit de groei hebben kunnen doormaken die het heeft. Zij hielden ons allen aan het werk. Feitelijk zouden wij dus de Amerikaan met zijn creditcard dankbaar moeten zijn. Daarom verlangt, nee eist de Amerikaan zelfs dat wij hen te hulp komen.

Ten gunste van beide invalshoeken zijn argumenten aan te dragen. Europa zou er alleen goed aan doen Amerika nadrukkelijk te wijzen op hun spilzucht.

Lees ook:Een euronotering voor olie lijkt nog ver weg
Lees ook:IJsland kan 500 miljoen euro tegemoet zien
Lees ook:Amerikaanse banken hebben 1200 miljard nodig
Lees ook:Plan voor val dollar opgesteld
Lees ook:Soros: dieptepunt recessie achter de rug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.