Zakenbanken krijgen incassobureau’s achter zich aan

Zakenbanken zijn verworden tot ordinaire wanbetalersHet vertrouwen in de bancaire wereld is zo goed als verdwenen. Het gaat tegenwoordig zo ver dat vorig jaar nog alom gerespecteerde zakenbanken als UBS en Merril Lynch als ordinaire wanbetalers worden behandeld. Een incassobureau in het groot.

Merril Lynch en UBS zijn de meest sprekende voorbeelden in een praktijk die tot voor kort voor onmogelijk werd gehouden. De zakenbanken moeten, teneinde hun kapitaalspositie te versterken, voor dumpprijzen aandelen en obligaties verkopen.

Kredietbeoordelaars
Om het vertrouwen van investeerders en klanten te winnen is een zakenbank genoodzaakt om een hoge kredietrating te bezitten. Als de kapitaalspositie van een bank verzwakt, dan kan dat voor kredietbeoordelaars als Moody's en Standard & Poor's een reden zijn om de rating te verlagen. De rating die wordt meegegeven aan obligaties van een bedrijf geeft de risicofactor weer voor een investeerder.

Lees -hier- meer over het ratingssysteem van Standard & Poor's.

Incassobureau's
De kredietwaardigheid van een bedrijf werkt zodoende in essentie hetzelfde als die van een individu. Als een bedrijf een wanbetaler heeft, 'verkoopt' het zijn rechten op een schuld van bijvoorbeeld 10.000 euro aan een incassobureau, die er 8500 euro voor betaald. Het incassobureau maakt zodoende winst als ze de wanbetaler zover krijgen de 10.000 euro te betalen en het bedrijf heeft in ieder geval een deel van de som ogenblikkelijk binnen.

De aandeelhouder.nl

UBS
Deze praktijk vindt op dit moment in het groot plaats. UBS moest onlangs toestaan dat de vermogensbeheerder BlackRock een portefeuille investeringen van de zakenbank overnam, voor een bedrag van minder dan 40 procent van de waarde. Als de portefeuille zich hersteld, dan maakt BlackRock een gigantische winst, mochten de investeringen toch waardeloos blijken, dan heeft UBS in ieder geval nog een deel van zijn geld terug.

Merril Lynch
Merril Lynch gaf deze week ter waarde van 30,6 miljard dollar obligaties uit. De stukken werden tegen een vijfde van hun waarde verkocht aan durfinvesteerder Lone Star, die zodoende slechts 6,7 miljard dollar moest overmaken. Ironisch genoeg verkocht Merril Lynch zogenoemde CDO-obligaties, precies dezelfde die het bedrijf aan de rand van de afgrond hebben gebracht.

Lees -hier- meer over CDO's en de relatie tot de kredietcrisis.

Bron: De aandeelhouder.nl

Lees ook:Ook UBS moet door het stof
Lees ook:De zwendel van Merrill Lynch en Citigroup
Lees ook:Zakenbanken bedrogen beleggers voor 330 miljard dollar
Lees ook:IJsland steeds minder geloofwaardig
Lees ook:NIBC verder in de problemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.