Private equity komt met nieuwe truc

Aandeelhouders vrezen dat het private equity-fonds Apollo eenzelfde truc gaat uithalen als branchegenoot KKR. KKR beeindigde onlangs zijn beursnotering in Amsterdam, waarna beleggers een groot verlies moesten nemen. Een handleiding om particuliere beleggers een poot uit te draaien.

Zet een fonds op, ga daarmee deels naar de beurs, haal een zak geld binnen en maak zodra de aandelen van het fonds zakken een beursexit. Je koopt de aandelen in dat geval niet terug maar zet het fonds in een overkoepelend fonds van jezelf, op een andere beurs. Omdat het eerste fonds echter fors minder waard is geworden krijgen beleggers in het fonds natuurlijk wel een minder aandeel in het overkoepelende fonds.

Mocht het fonds onverhoopt goed presteren, dan win jij en winnen je aandeelhouders ook. Mocht het fonds verliezen dan heb je in ieder geval een grote zak geld opgehaald én tegelijkertijd diezelfde verliezen opgevangen door het fonds een plekje te geven in een ander fonds. Je wint dus altijd.

Deze constructie lijkt te ongelooflijk om waar te zijn, maar twee private equity-fondsen halen op dit moment dit trucje in Nederland uit. KKR en Apollo maakten vorig jaar een beursgang in Amsterdam, haalden een zak geld op, en maken nu een beursexit om in New York opnieuw te beginnen. KKR heeft dit reeds gedaan, aandeelhouders van Apollo zijn echter wakker geworden en zitten vandaag met het private equity-huis aan tafel.

Particuliere beleggers
KKR en Apollo waren de eerste private equity-huizen die met een eigen beleggingsfonds kwamen op de beurs. Tot dan toe waren dergelijke fondsen slechts toegankelijk voor grote, institutionele investeerders, nu kon ook de particuliere beleggers investeren, al vanaf 25 euro per aandeel.

KKR
KKR haalde onlangs zijn beleggingsfonds, dat tevens medio 2007 werd geïntroduceerd op het Damrak, van de Nederlandse beurs. Het private equity-fonds kreeg een notering aan de New York Stock Exchange en bood bestaande aandeelhouders nieuwe aandelen in het Amerikaanse beleggingsfonds.

Veel aandeelhouders meenden echter dat ze een slechte deal moesten sluiten om hun investering in KKR te behouden. KKR haalde vorig jaar 5 miljard euro op, het aandeel van het private equity fonds is sindsdien ruim 40 procent minder waard geworden. Met de snelle beursexit voelen veel aandeelhouders zich kortweg bekocht.

Apollo
Apollo, dat opvallend veel overeenkomsten vertoont met KKR, zou met eenzelfde proces bezig zijn. De aandelen AAA, die Apollo anderhalf miljard euro opleverden, noteren op dit moment slechts de helft van de introductiekoers. Een verhuizing naar New York zou ook hier een groot verlies voor beleggers kunnen betekenen.

Vandaag houdt Apollo een zogenoemde 'conference call' met investeerders, waarin het de resultaten van het fonds zal toelichten. De verwachting is dat het bedrijf zal worden 'doorgezaagd' over de toekomstplannen, het is echter onwaarschijnlijk dat Apollo iets van zijn strategie zal weggeven.

Artikel
Bij de beursgang van KKR en Apollo schreef Jacques Potuijt in het blad Effect een artikel, dat uiterst sceptisch was over de plannen van de private equity-huizen. Dit artikel is nog steeds lezenswaardig, omdat het inzicht geeft in de manier waarop private equity-fondsen particuliere beleggers benaderen.

Lees ook:Private equity dupeert beleggers
Lees ook:‘Pennystocks moeten worden beschermd’
Lees ook:Ajax behoudt beursnotering
Lees ook:Twintig maal je investering in twee jaar
Lees ook:Minder dividend voor beleggers in 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.