Waardeloze beursweek dankzij Amerika

Waardeloze beursweek dankzij AmerikaZwakke Amerikaanse macrocijfers, gecombineerd met een pessimistisch verhaal van ECB-topman Trichet, zetten het Damrak afgelopen week fors lager. De AEX kreeg 4 nieuwe fondsen.

 

De AEX verloor de afgelopen week liefst 5,7 procent op 389,22 punten. Staalbedrijf Arcelor Mittal was de grote boosdoener, nadat een groot grondstoffen-hedgefonds besloot om de beleggingen in de sector te staken.

Rente
De ECB en de Britse Centrale Bank hielden de rente stabiel. De organen zijn gevangen in een spagaat tussen oplopende inflatie en afkoelende economie. De rente verlagen betekent weliswaar een stimulans voor de economie, de inflatie zal echter verder toenemen. Een renteverhoging zou funest zijn voor de reeds inzakkende beurskoersen. ECB-baas Trichet is pessimistisch.

Bedrijfsnieuws
Na de cijferregen van augustus was de eerste handelsweek van september bijna een oase van rust. Slechts uit financiële hoek kwam leidend bedrijfsnieuws: Aegon verkoopt mogelijk een onderdeel aan Barclays en Fortis is de zoektocht naar een nieuwe CEO officieel gestart.

Air France-KLM zou Alitalia geheel kunnen overnemen. De luchtvaartmaatschappij krijgt binnen 5 jaar mogelijk een meerderheidsbelang in de Italiaanse branchegenoot. Schuitema viel op doordat het niet van de beurs ging. De beursexit stond voor donderdag op de rol, een rechtszaak aangespannen door de VEB hield het aandeel echter aan het Damrak.

Herindeling
Euronext schudde deze week de indices op. De AEX verloor afgelopen halfjaar ABN AMRO, Vedior, Corporate Express en Tele Atlas. Vanochtend traden BAM, Fugro, USG People en Wereldhave toe. De zwaargewichten in de index zijn nog altijd Shell (16,13 procent), Arcelor Mittal (15,49 procent) en ING (12,9 procent).

Amerika
De afkoeling van de Amerikaanse economie gaat gestaag door. De werkgelegenheid zakte in, de werkloosheid nam navenant toe. Analisten hadden vooraf op betere cijfers gerekend, en vrezen dat de recessie nu echt onafwendbaar is.

In het weekend besloot de Amerikaanse overheid hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie Mae te nationaliseren. Vanochtend sprong de beurs als gebeten op, en noteert over de gehele linie fors hoger. Vooral de financials profiteren van de steun van 'Uncle Sam' aan de noodlijdende banken.

www.deaandeelhouder.nl

Lees ook:Kredietcrisis? Ik heb nergens last van…
Lees ook:Interessante handelsweek eindigt in mineur
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (4)
Lees ook:Mittal mengt zich in Rio-BHP strijd
Lees ook:Beursexperts zijn voetbalanalitici, de analyse van een waardeloos eerste halfjaar (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.