Nederland financiert schuld Icesave voor

Nederland financiert schuld Icesave voorDe Nederlandse overheid leent IJsland 1,3 miljard euro, het VK en Duitsland hebben vergelijkbare leningen afgesloten.

Nederland heeft een akkoord gesloten met IJsland over een lening. De Nederlandse Staat leent IJsland 1,3 miljard euro, zodat de op zijn beurt de Nederlandse spaarders van Icesave tegemoet kan komen. IJsland is iedere spaarder, naar schatting 125.000, maximaal 20.887 euro schuldig.

Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk sloten vergelijkbare leningen af met IJsland. De totaalwaarde van de financiering komt hiermee uit op 5 miljard euro.

IMF
Vandaag kwam tevens het nieuws naar buiten dat IJsland een akkoord heeft bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een lening van 2,1 miljard dollar. Het eiland zal onmiddellijk over 827 miljoen dollar kunnen beschikken. IJsland kreeg eerder deze week al 3 miljard dollar los van andere, voornamelijk Scandinavische, landen.

IJsland moet met de steun van het IMF de bankensector gaan hervormen. Het vertrouwen in het financiële systeem moet terugkeren en de geldontwaarding van de IJslandse Kroon moet stoppen.

Onder meer Nederland participeert in de lening aan IJsland. Zoals andere West-Europese heeft Nederland er belang bij dat IJsland zijn schulden kan afbetalen. Circa 125.000 Nederlandse spaarders hadden een rekening bij Icesave, dat niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen.

Lees ook:DNB start betaling spaarders Icesave
Lees ook:Nog meer problemen in IJsland
Lees ook:Damrak begint de week voorzichtig
Lees ook:IJsland wil diplomatieke rel Icesave oplossen
Lees ook:Snel duidelijkheid over Icesave

0 reacties op “Nederland financiert schuld Icesave voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.