Meer geld in portemonnee dankzij kredietcrisis

Europeanen willen geld in de hand hebben tijdens de kredietcrisis.

Kredietcrisis leidt tot dikkere portemonnee

Kredietcrisis leidt tot dikkere portemonnee

Het lijkt erop dat de kredietcrisis contant geld in de hand werkt. Europeanen hielden in oktober meer bankbiljetten aan dan in voorgaande maanden. Dit blijkt uit een analyse die het ANP uitvoerde met cijfers van de Europese Centrale Bank.

 

 

 

 

Afgelopen oktober was er voor 728 miljard euro aan bankbiljetten in omloop, terwijl dit in augustus en september respectievelijk slechts 683 en 684 miljard euro was. Het in omloop zijnde muntgeld bleef de afgelopen maanden wel nagenoeg constant met een waarde van ongeveer 20 miljard euro.

Aanleiding

Het gebrekkige vertrouwen in banken sinds de kredietcrisis is mogelijk de aanleiding voor Europeanen om meer contant geld opzak te houden. Na het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in september en de staatsovernames van Fortis in oktober, begon het aantal bankbiljetten in omloop flink te stijgen.

De rust op de financiële markten lijkt inmiddels zijn weerslag te vinden in het oppotgedrag van consumenten. De afgelopen weken is het aantal in omloop zijnde bankbiljetten weer stabiel.

Lees ook:Slechte aandelen in Nederland 2008
Lees ook:3 redenen waarom september de slechtste beursmaand is
Lees ook:Inflatie Europa is een lachtertje
Lees ook:DNB start betaling spaarders Icesave
Lees ook:Amerika zet beurs van Amsterdam lager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.