Groeninvest richting faillisement

Houtbeleggers gedupeerdBeleggers die gezamenlijk tientallen miljoenen euro's hebben geinvesteerd in het bomenfonds Groen Invest Nederland, vrezen dat zij hun ingelegde geld kwijt zijn. De in de hand genomen advocaat meent dat het een kwestie van tijd is voordat het fonds failliet is.

Naar schatting heeft het gronefonds van Groen Invest zo'n 70 miljoen euro opgehaald. Grofweg het dubbele van Easy Life van John Wolbers. In plaats van in levensverzekeringen werd ditmaal het geld geinvesteerd in Robinia-bomen. Het hout van deze bomen wordt vooral gebruikt in de meubelindustrie. Met de stijgende grondstoffenprijzen zou dit uiterst lucratief moeten zijn. Beleggers werd torenhoge rendementen voorgespiegeld. Inmiddels blijkt dat betalingen uitblijven en moeten beleggers vrezen voor hun geld

Gedupeerd

Naar schatting hebben zo'n 5.000 particulieren deelgenomen in de onderneming en deed men dit in 85 procent van de gevallen met geleend geld. De rol van de notaris wordt in deze kwestie ook onder de loep genomen. Volgens de advocaat van de gedupeerden heeft hij een 'schijnzekerheid' gecreeerd.

Lees ook:Pure Energy en Zon Invest failliet
Lees ook:Directeur Groen Invest beschuldigd van wanbeleid
Lees ook:Kap Robiniabomen Groen Invest stilgelegd
Lees ook:Groen Invest failliet verklaard
Lees ook:Zon Invest Finance failliet verklaard

38 reacties op “Groeninvest richting faillisement

  1. Piet

    Wat een trieste mededeling,
    IK heb al op iedere forums aan de mensen twee jaar geleden duidelijk willen maken dat dit ging gebeuren.
    Ik zei ga massaal naar die gevoelsmatige oplichter toe en zet hem onderdruk met alles wat je in huis hebt,maar toch waren de grootste gros van de mensen nog heel positief.
    Nu is het te laat omdat de advocaat in werking is gesteld.
    In het verleden was het gin ook al twee keer bijna failliet verkaard geweest,maar dat geloofde bijna niemand,nu kunnen de mensen op hun blaren gaan zitten.
    Ik vind het heel zielig voor deze mensen,ze verdienen dit niet.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Piet

    En nog iets,

    Dat ze die Notarissen van het gin ,en dat zijn er twee,ook maar eens flink aan de tand voelen.
    Die zijn medeverantwoordelijk voor deze vreemde praktijken van gin.

      /   Beantwoorden  / 
  3. robert

    Volgens de advocaat van de gedupeerden heeft hij (de notaris) een ‘schijnzekerheid’ gecreeerd. een onderzoek naar dit kantoor kan dus inderdaad geen kwaad. jammer dat hiermee ook de gehele tak van groeninvestren onder druk komt te staan. er zijn vast wel solide groenprojecten te vinden, al dan niet in bomen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Panchu

    Beste lezer,

    Ik ben ook de dupe geworden van G.I.N. Tot de dag van vandaag heb ik geloofd in een goede afloop van de kwestie met de participaties, nu niet meer. Met wie moet ik contact zoeken om mijn geld terug te kunnen krijgen?. Hoe moet ik stoppen om de maandelijkse bedragen die door IDM-bank ingehouden worden te blokkeren?. Wat voor consequenties heeft het voor mij als gedupeerde als ik niet meer betaal?.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Panchu

      Wat een gewaarwording!.
      Hoe is het mogelijk dat de IDM bank in ons naam ruim 50.000 gulden heeft gegeven aan GIN zonder dit met ons te communiceren terwijl toen wij voor een DK gingen wij destijds niets bij konden lenen.Iemand zei dat het sluwe mensen altijd lukt om beschermd door andere sluwe mensen, goedwillenden een loer te draaien (milieu).De laatste tijd zie je ze bij grossen in driedelig pak.Ik inversteer never nooit in wat dan ook aangeboden door gladde jongens.

        /   Beantwoorden  / 
  5. robert

    Advocaat Honoré van Schuppen is bezig met een zaak tegen GIN. Het verdient in elk geval aanbeveling contact het hem op te nemen en te vragen wat de status is. Mogelijk kunt u zich aansluiten bij de gedupeerden die hij verdedigt.

    Succes!

      /   Beantwoorden  / 
  6. harnandylana

    Vandaag heb ik een website voor alle participanten geopend.
    Hopende dat er veel mensen zich gaan aanmelden

      /   Beantwoorden  / 
    1. wilma

      beste harnandylana,

      Ben benieuwd naar je website.Ook wij zitten met de gebakken peren. Vandaag ontvingen we van frans vander heyden het bericht dat hij in opdracht van AFM ( financiele marktbeheer) de zaken versneld moet afwikkelen. Dat betekent dat hij op dit moment niets kan met de huidige bomen. Hij had wel voorgesteld de per 31 maart aflopende activa liquide te gebruiken voor aankoop van volwassen bossen in Frankrijk etc. Om zo de belegging veilig te stellen. Dit is geweigerd. Frans vraagt ons participanten massaal te protesteren tegen de AFM. Met het dreigement dat we anders ook onze belegging kwijt zijn. Nou dat is nogal wat allemaal.
      Waar kunnen we verhaal halen. Van een kale kip valt niet te plukken.
      Wie weet raad? wilma

        /   Beantwoorden  / 
    2. Fred en Jany Vissers

      Waar kunnen we uw websit vinden? Wij zijn ook participanten.
      We horen graag van u
      M.vr.groet
      F&J

        /   Beantwoorden  / 
    3. Rob

      Waar an ik deze website vinden?

        /   Beantwoorden  / 
    4. R. Weterings

      Beste,

      ben zeer benieuwd naar de website.
      Misschien is het wel mogelijk om als een collectief van participanten beslag te laten leggen op de bezittingen/ eigendommen van dhr. f. van der Heijden.

        /   Beantwoorden  / 
    5. a. de boer

      Ook wij zijn de dupe geworden van GIN, wat is de link van je website?

        /   Beantwoorden  / 
    6. J de Jong

      Ook wij zijn beet genomen ,wij betalen nu nog maandelijks en kunnen hier niet van af volgens v/d Heyden Wie weet raad ?ook benieuwd naar website van Harnandylana.Jan

        /   Beantwoorden  / 
    7. V. van Benthem

      Ik wil voorstellen, dat alle participanten die zich destijds niet aangemeld hebben bij advokaat Van Schuppen, zich nu eerst aanmelden bij deze website! Wellicht zijn we dan met veel meer dan de duizend participanten die zich bij Van Schuppen gemeld hebben en kunnen we ook gemeenschappelijk juridische actie ondernemen!
      Geef deze boodschap door aan iedereen waarvan je weet dat hij of zij ook participant is!!!

        /   Beantwoorden  / 
  7. j.c

    ja,wat te doen ? ik ben bang dat we in alle geval ons geld [bijna] kwijt zijn ik denk ook niet dat de banken op dit moment staan te trappelen om ons een lening te verstrekken van zo,n 20.000 .- dus als groen invest failliet gaat ben ik ook failliet misschien iets voor Wouter Bosch om voor ons garant te staan tenslotte moedigde de regering ons toendertijd aan om in groen te investeren eerst nog met belasting voordeel
    ik hoop dat iemand spoedig raad weet

      /   Beantwoorden  / 
  8. G. de Graaf

    Had ik maar en als…,
    het is de zoveelste belegging die voor mij in rook op gaat. Wat werd voorgespiegeld als; na belastingaftrek kost het maar 10 gulden per maand, werd een persoonlijke lening van F 57490.-
    Er zou in 2005 F 4000,- als tussenkap uitgekeerd worden, is ook niet gebeurd. Wat een boevenbende!!
    Gelukkig heb ik tussentijds de lening afgelost, neemt niet weg dat ik mijn zuur verdiende centjes zo goed als kwijt ben. Ik vond het altijd dom als mensen geen rekening met de toekomst hielden en alles maar uit gaven aan nieuwe auto’s en vacantie’s.
    Nu blijkt dat zij het goed hebben gedaan en wij…? Zijn bedonderd! Moeten we ook nog maar even door blijven werken tot 67 jaar omdat het zelfde slag mensen ons aan een wereldwijde financiele ramp hebben geholpen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. J. W.

    “Geloof in Groen!” (en in sprookjes)
    destijds (2001) ging ik met mijn toenmalige echtgenote een lening aan van Fl. 25.000,- welke in 20 jaar tijd afgelost zou worden. In 2005 lostte ik tijdens echtscheidngsperikelen de laatste € 6000,- af waardoor de participatie van mij persoonlijk zou zijn. Reeds enige tijd volgde ik de ontwikkelingen m.b.t. Groeninvest, het bericht van gisteren kwam voor mij dan ook niet onverwacht. De verwachting in 2021 een leuke aanvulling te hebben op een oudedagsvoorziening is “vervlogen” Ik heb twee jaar geleden reeds getracht mijn participatie af te kopen maar Groeninvest kwam met veelvuldige argumenten waardoor dit niet of moeilijk mogelijk zou zijn. Ook stelde men dat ik maar recht had op 50% aangezien de helft van mijn exgenote zou zijn, zij zou ook toestemming moeten geven op afkoop. Vanaf dat moment zag ik aankomen dat het fout zou gaan, Groeninvest deed er immers alles aan om te voorkomen dat ik een afkoop zou wensen. Turlijk, we kunnen met z’n allen gaan procederen in de hoop nog iets van ons geld terug te zien. Met in het achterhoofd de zaak rondom Eco Brasil die ik ook nauwlettend volgde, zij hadden ook een dergelijke opzet van Groeninvestering, verwacht ik persoonlijk niets of weinig terug te zien van MIJN investering. Ik hoop dat niemand ingaat op het verzoek van Dhr. van der Heijde aangaande de massaal krachtige opdracht. Geeft alleen maar gelegenheid tot uitstel van executie.
    Spoedige beslaglegging van financien en bezittingen kan helpen om gedupeerden te helpen.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Ed

    20.000 Euro en dan nog meer willen hebben ?
    Vreemd, ik had het op een spaarrekening
    gezet met de laagste rente !
    Of toch maar kiezen voor de ASN-bank !
    Lekkere lage groene rente !
    Mooi toch ?

    groetjes,
    Konsalik

      /   Beantwoorden  / 
  11. Pietje

    Dag,
    ook wij zijn pech vogels. Die vertrouwen in G.I.N.
    Hadden en droomden van een goed pesioen.
    Wie heeft er ervaring met de advocaten Schuppen en Winter uit Amsterdam? Levert dit resultaat op?
    Of zijn er andere adviesen dan hoor ik die graag.
    groet. Piet

      /   Beantwoorden  / 
  12. robert

    Meer dan duizend beleggers hebben beslag gelegd op 700 hectare aan bospercelen van hardhoutfonds Groen Invest. Daarmee willen zij hun inleg van ongeveer 70 miljoen euro terug zien te krijgen, die het bedrijf naar zij vrezen verkwanseld heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  13. J de Jong

    hoe moeten we het toch stoppen om, dat er geld van de rekening nog maandelijks wordt afgehaald

      /   Beantwoorden  / 
  14. sebastian

    Wellicht kan de bank de automatische incasso, want dat is dit toch feitelijk, stopzetten?

      /   Beantwoorden  / 
    1. J de Jong

      stopzetten kan niet want we hebben een overeenkomst die we niet stop kunnen zetten volgens groen invest moeten we blijven betalen

        /   Beantwoorden  / 
  15. sebastian

    Maar de bank kan hiertoe toch gewoon beslissen, ongeacht wat GroenInvest zegt, zeker nu dit is bekend geworden? Andere optie is natuurlijk gewoon de betreffende rekening leeg te halen..

      /   Beantwoorden  / 
  16. martens

    Waar kunnen we als gedupeerden terecht?

      /   Beantwoorden  / 
  17. Frans & Carla

    Ook wij zijn particulieren participanten en willen gtaag weten waar we aan toe zijn. Kan iemand de website voor particulieren doorgeven.
    Alvast bedankt

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ingrid Sijmons

      Meld je aan bijStichting Beleggers GIN! (zie de website)

      Vóór en Dóór Beleggers Groen Invest

      Deze site is op initiatief van enkele Groen Invest beleggers opgezet en speciaal bedoeld voor de mensen die hebben geinvesteerd in Groen Invest. De site bevat informatie over de stand van zaken en de afwikkeling van Groen Invest, dat op 12 mei 2009 failliet werd verklaard.

      De beleggers hebben zich verenigd in de Stichting Beleggers GIN. Deze Stichting is in oprichting en zal onderzoek doen en actie nemen ter behartiging van de belangen van de beleggers die zich hebben aangesloten. De stichting zal een Raad van Toezicht hebben waarin enkele beleggers als initiatiefnemers plaats zullen nemen. Meer over de werkwijze vindt u in het Plan van Aanpak op deze site.

      Het is van groot belang dat zoveel mogelijk beleggers zich aansluiten. Alleen dan kunnen wij gezien worden als representatief voor de beleggers. En alleen dan kunnen wij met de Stichting Vruchtgebruik Robinia, de curatoren en andere partijen effectief overleg voeren. Meer daarover leest u in het Plan van Aanpak.

      U kunt zich aanmelden door een mail met uw naam en adres te sturen aan [email protected]. Dat verplicht u tot niets. U wordt dan op de hoogte gehouden en worden uitgenodigd voor een definitieve aanmelding. Meldt u vandaag nog aan!

      De site zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe informatie en het heeft dus zin af en toe te kijken of er iets is toegevoegd. Het is niet altijd mogelijk om alle vragen persoonlijk te beantwoorden, gezien het grote aantal beleggers. Wel kunt u een mail sturen naar [email protected]. Vragen die voor andere beleggers ook van belang kunnen zijn zullen worden beantwoord in de rubriek vraag en antwoord.

        /   Beantwoorden  / 
  18. Robert du Bois

    Update door Frans van der Heijden:

    Geachte participanten,

    Langs deze weg wil ik u informeren dat Groen Invest op 4 mei jl. een gerechtelijke procedure tegen een oud aandeelhouder heeft verloren. Groen Invest is daarbij veroordeeld tot het betalen van circa EUR 4 miljoen aan de oud aandeelhouder. Groen Invest is niet in staat om deze vordering te betalen. Ook is Groen Invest niet in staat om andere (betalings)verplichtingen die zij heeft aan schuldeisers en participanten, na te komen.

    Voorts verloopt het verkoopproces van de Nederlandse gronden erg moeizaam. Weliswaar worden er momenteel gesprekken gevoerd met potentiële kopers, maar het ziet er niet naar uit dat deze gesprekken op korte termijn zullen leiden tot concrete resultaten. Daarenboven bestaat niet de verwachting dat een eventuele opbrengst van de Nederlandse gronden voldoende zal zijn om alle schuldeisers, participanten daaronder begrepen, integraal te voldoen.

    In andere woorden, Groen Invest verkeert in acute geldnood. Om deze reden heb ik mij spijtig genoeg genoodzaakt gezien om vandaag bij de rechtbank ’s-Hertogenbosch voor Groen Invest surseance van betaling aan te vragen. Indien de surseance van betaling wordt verleend dan zullen een of meerdere bewindvoerders worden aangesteld en zullen concurrente schuldeisers betaling van hun vordering op Groen Invest niet kunnen afdwingen. Voorts zal dan de taak van de door de AFM aangestelde stille curator beëindigd zijn.

    Samen met de door de rechtbank aan te stellen bewindvoerder(s) zal ik bekijken of er wellicht nog mogelijkheden zijn voor Groen Invest om haar verplichtingen richting haar schuldeisers na te komen. Mocht dit mogelijk zijn, dan zult u uiteraard hierover nader worden geïnformeerd. Indien dit niet mogelijk mocht zijn, dan zal de surseance van betaling worden beëindigd en zal Groen Invest in staat van faillissement worden verklaard. Uiteraard zult u ook van deze stap in kennis worden gesteld.

    Uiteraard ben ik bereid om uw eventuele vragen te beantwoorden. U kunt mij daarvoor bereiken op telefoonnummer 06-51393544.

    Met vriendelijke groet,

    Frans van der Heijden

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rianne Besems

      Frans van der Heijden,

      Nu we het internet aan het aflopen zijn, komen wij diverse berichten van je tegen. Waarom heb je de participanten niet persoonlijk op de hoogte gehouden?
      De vroegere vennoot, is die niet aansprakelijk voor de participanten die in zijn tijd hebben deelgenomen?
      Wij wisten niets van een vennoot af, hebben steeds gehoord dat jij de enige aandeelhouder was.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Jaap Janse

      Op de site van groen invest (www.groeninvest.nl) lees ik dat de participanten kunnen fluiten naar hun geld (dit is mijn vertaling van de tekst). Maar, dat is toch helemaal niet waar. De participanten hebben een “voorwaardelijke” vordering op de Stichting Vruchtgebruik Robinia (StiVru). Door het faillissement van Groen Invest is de voorwaarde in vervulling gegaan. De StiVru heeft nu de plicht om de bomen te onderhouden en – aan het einde van de groeiperiode – hout aan de participanten te leveren. De StiVru heeft hiervoor enkele miljoenen euro’s ter beschikking. De StiVru aan die verplichtingen voldoen onder andere doordat ze een recht van vruchtgebruik hebben op de gronden in NL. In Frankrijk hebben ze de aandelen van de moedermaatschappij in handen. Dus niet met z’n allen naar Schuppen maar meld je gewoon bij de StiVru.

        /   Beantwoorden  / 
  19. ad en lose

    waar kunnen wij als gedupeerde terecht

      /   Beantwoorden  / 
  20. Joop Karssen

    Beste Frans,
    Heb je een telefoonnummer die bereikbaar is?

      /   Beantwoorden  / 
  21. els de groot

    Ha mensen,

    Allereerst:er is al tijdje Hyves site voor GIN-participanten:Gose Bos te Hoogeveen,hij accepteert jullie wel o.v.v. GIN.Dan is er door verschillende mensen een stichting opgericht:beleggersgin.nl. Hier wordt er door verschillende mensen die er verstand van hebben t voortouw genomen om gericht stappen te ondernemen zonder dat dit torenhoge advocaatkosten met zich mee brengt.Doel is ook om zoveel mogelijk participanten te verenigen,zodat we sterk staan.Ik ben zelf participant sinds 1997,toen er nog geen financiele bijsluiter etc. bestond.Er is mij in 2005 een voorschot op de 1e kapopbrengst beloofd i.v.m. extra 1e termijn-aflossing.Nooit gekregen.Toen 1e participanten wegens de Shell-zonnepanelen een 1e uitkering kregen,moesten wij nog jaartje wachten.Enfin,om lang verhaal kort te maken:FvdH heeft sinds 2005 nooit meer een deugdelijke jaarrekening ingediend,heeft er boekhoudkundig een rommeltje van gemaakt,StivrU heeft ook geen geld,maar meneer heeft een hoop BV’s,sinds kort allemaal failliet, maar heeft wel zijn sauna te Eindhoven(ook onder d ehamer van de week),dezelfde middag weer terug kunnen kopen.Maar wij kunnen fluiten naar onze centen.
    Ook heeft hij nog meerdere bedrijven(zie site PioniersvanNu).Het lijkt erop dat alle 70!!!!!!!!miljoen gewoon is weggwsluisd,want onze houtvolume-garantieregelingen zijn NIET door hypotheek gedekt,m.a.w geen cent waard.Mensen wsordt wakker en meld je aan bij CVinNood en BeleggersGIN.nl

      /   Beantwoorden  / 
  22. Peter

    Hmmmm, ik zit nu in de clinch met de belastingdienst i.v.m. Goodwood. De verkoper van Goodwood vertelde mij bij de verkoop dat het om groene belegging gaat en dat ik de waarde ervan niet hoefde op te geven bij de belastingaangifte. Tevens zou ik heffinsgkorting krijgen voor de groene belegging.
    Niets is minder waar blijkt nu. De belastingdienst heeft mij diverse aanslagen opgelegd nu en mijn belastingadviseur waar ik hulp inriep, gaf de fiscus ook nog gelijk. De belastingadviseur haalde meteen een uitspraak over Goodwood van de rechtbank Breda tevoorschijn om mij te tonen dat het geen groene belegging is.

      /   Beantwoorden  / 
  23. Franse Les

    Ik zag in de titel dat faillissement verkeerd stond geschreven!
    Zoals sommige van jullie misschien weten is het van oorsprong een frans woord, misschien is een franse les een leuke tip?
    Beste groeten!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.