Wijze lessen voor de belegger

Wijze lessen kunnen we allemaal wel gebruiken; zelfs professionelen bezondigen zich soms nog aan grove fouten. Bent u trouwens een gokker of een investeerder ? Aan het volgende kunt u zich meteen spiegelen (bron : The Tycoon Report) :

WEG MET EMOTIES

De gokker : hij heeft zijn eigen favorieten of laat nostalgie mee spelen omdat hij bijvoorbeeld gek is op een bepaald product; “deze zullen het zeker goed doen”. De investeerder : hij wordt nooit verliefd op een aandeel, nooit laat hij emotie boven rationaliteit zegevieren.

VOLG DE MASSA NIET

De gokker : het is het makkelijkst om te doen wat de meerderheid-der-beleggers doet, daarin zit hem meestal de winst. De investeerder : hij volgt zijn eigen weg, wars van alle populariteit. De massa zit immers vaker fout dan juist.

RISKEER NIET TEVEEL

De gokker : hij zet alles op alles, soms zelfs meer dan hij zich kan veroorloven. De investeerder : hij wedt op verschillende paarden en verdeelt zijn inzet. Nooit zal hij meer inleggen dan hij aan kan.

WEES NIET INHALIG

De gokker : hij wint en wil nog méér winnen, verhoogt soms zelfs nog zijn inzet. De investeerder : hij ziet het belang van winst nemen; de reden van investeren is winnen dus neemt hij af en toe die winst van de tafel.

BEPERK UW RISICO

De gokker : hij zet teveel geld op één paard waarvan hij àlles verwacht. De investeerder : hij weegt altijd het risico af tegen het potentieel en de kans op verlies.

Marc Haagen
www.haageninvest.com

Lees ook:Beleg volgens de richtlijnen van Franklin Templeton
Lees ook:Jack Hoogland – Spaarrente zou eigenlijk tussen 5% en 7% moeten zijn
Lees ook:De kredietcrisis: Deal or No Deal?
Lees ook:Colofon
Lees ook:Warren Buffet gaat weddenschap aan

2 reacties op “Wijze lessen voor de belegger

  1. Maurice

    Voor wijze lessen download ons gratis E-book op vuvb.nl/e-book: Selecteer uw vermogensbeheerder in 10 stappen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.