Kredietcrisis? Ik heb nergens last van…

CEO Mittal van Arcelor Mittal heeft een geschat vermogen van 45 miljard dollar.Multi-miljardair Lakshmi Mittal doet alsof zijn neus bloedt, als hem gevraagd wordt naar de gevolgen van de kredietcrisis voor zijn eigen Arcelor Mittal. Het fonds presteerde afgelopen jaar veel beter dan het gemiddelde op de Amsterdamse beurs.

Lakshmi Mittal is de op drie-na-rijkste man ter wereld. Hij is zo rijk geworden dankzij zijn bedrijf Mittal Steel, dat vorig jaar fuseerde met Arcelor. Arcelor Mittal, onder meer genoteerd aan de beurs van Amsterdam, is de grootse staalproducent van de wereld. Het gaat goed met het bedrijf, mede dankzij de kredietcrisis.

Interview
CEO Mittal gaf in een interview aan de Financial Times aan dat Arcelor Mittal eigenlijk geen last had van de kredietcrisis. De beurskoers bewijst zijn stelling: Arcelor Mittal noteert 12 procent hoger dan vorig jaar augustus, terwijl de AEX liefst 20 procent verloor. De kredietcrisis zwakt volgens Mittal trouwens alweer af, en zal volgend jaar rond deze tijd voorbij zijn.

De aandeelhouder.nl

“Men moet op wereldniveau onderscheid maken tussen het industrie- en consumentengedeelte van de economie”, aldus de CEO. “Realiseer je dat de condities voor deze takken zeer veel verschillen. Recente issues als de Amerikaanse huizenmarkt, de voedselcrisis en de zeer grote stijging van de olieprijs hebben dan ook een andere uitwerking op deze twee gedeeltes van de economie.”

Toekomst
Mittal vervolgt: “In de komende twee jaar zal de industrie gewoon op een sterk niveau blijven presteren. Dit is voornamelijk te danken aan de grote vraag uit China en India. Ook bedrijven uit andere emerging markets zullen hiervan profiteren, vooral als ze zich bezighouden met industriële productie”.

Kanttekening
Het positieve verhaal van Lakshmi Mittal snijdt wel degelijk hout. Arcelor Mittal presteert goed, er is een recordvraag naar staal en andere grondstoffen en opkomende economieën zullen die vraag de komende jaren garanderen. Het geeft echter geen pas om te zeggen dat 'de kredietcrisis voornamelijk beperkt blijft tot andere sectoren'.

Het is een topprioriteit binnen de strategie van Arcelor Mittal om zoveel mogelijk ruwe materialen te controleren. Vooraleer was het bedrijf voornamelijk gericht op de verwerking van grondstoffen als ijzererts tot staal. Nu dankzij de toenemende schaarse de prijzen van ruwe materialen blijven stijgen koopt Arcelor Mittal opeens de ene mijn na de andere.

Daar komt bij dat Arcelor Mittal voor de financiering van deze overname-rally afhankelijk is van banken. Diezelfde banken waarbij krediet steeds duurder wordt. Arcelor Mittal heeft een goed jaar achter de rug, het is dus echter nog maar de vraag of Mittal de juiste strategie voor de lange termijn heeft gekozen.

Lees ook:Mittal mengt zich in Rio-BHP strijd
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (4)
Lees ook:Beursexperts zijn voetbalanalitici, de analyse van een waardeloos eerste halfjaar (2)
Lees ook:Top tien rijkste mensen van de wereld bekend
Lees ook:Interessante handelsweek eindigt in mineur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.