Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (4)

Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in?Waar moet je in beleggen? In plaats van op zelfverklaarde goeroe's en goedwillende kennissen af te gaan, kan het geen kwaad te onderzoeken waar de rijkste mensen van deze wereld eigenlijk in beleggen. Ditmaal is het de beurt aan Lakshmi Mittal, CEO van het grootste staalbedrijf van de wereld, Arcelor Mittal.

Lakshmi Mittal (57) is president en CEO van Arcelor Mittal, het grootste staalbedrijf van de wereld. Mittal staat op de lijst van rijkste mensen op aarde (Forbes) op de vierde plaats, met een geschat vermogen van circa 45 miljard dollar.

Arcelor Mittal is verantwoordelijk voor circa 10 procent van de totale staalproductie in de wereld. Naamgever Mittal heeft, samen met enkele familieleden, een belang van 44 procent in zijn bedrijf. De in Engeland woonachtige Indiase industrieel heeft in ruim 30 jaar tijd een staalfabriekje in Calcutta uit weten te bouwen naar 's werelds grootste staalconglomeraat.

Arcelor Mittal is 's werelds grootste staalbedrijf.Mittal investeert middels zijn belang in zijn eigen bedrijf. De echte groei van zijn onderneming, en dus zijn vermogen, lag in uitgekookte acquisities. Vanaf 1976 heeft hij branchegenoten overgenomen in landen, waar traditionele Europese en Amerikaanse ondernemingen hun handen niet aan durfden te branden. Investeringen in exotische plekken zoals Trinidad en Tobago, gecombineerd met overnames in voormalige communistische vazalstaten als Kazachstan, betaalden zeer goed uit.

De beleggingsles van Lakshmi Mittal is zodoende tweeledig. Beleg in zaken die iedereen nodig heeft, en beleg daar waar niemand anders belegt. De vraag naar staal heeft in de afgelopen 30 jaar een gigantische vlucht genomen, terwijl de economieën waarin Mittal belegt nu tot de emerging markets behoren.

Bronnen: koersalarm.nl en Forbes.com.

Lees ook:Mittal mengt zich in Rio-BHP strijd
Lees ook:Top tien rijkste mensen van de wereld bekend
Lees ook:Kredietcrisis? Ik heb nergens last van…
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (2)
Lees ook:Forbes: `Shell tweede grootste bedrijf in de wereld`

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.