Volgens de Kondratieff-theorie dit jaar een beurscrash

Zal 2008 net als 1929 een beurscrash brengenDe Russische econoom Nikolai Kondratieff voorspelt een beurscrash vergelijkbaar met die van 1929. We zitten volgens zijn theorie in de winterperiode en die wordt afgesloten met een crash. Gelukkig wordt het na de winter weer lente, en dat belooft weer veel goeds. Maar hoe realistisch is deze theorie van bijna 100 jaar oud?

Kondratieff werd in 1892 geboren en deed begin jaren 20 van de vorige eeuw onderzoek naar de relatie van golven in de goederenprijzen en investeringsgedrag. Dit onderzoek bracht hem tot het inzicht dat er sprake was van een cyclus die onderverdeeld kon worden in vier subcycli van elk 50 jaar. Uiteindelijk bewees hij via deze cyclus dat het kapitalisme heropleeft uit zijn economische dieptepunten. Een geruststellende gedachte.

De vier golven van de Kondratieff-cyclus
Bron: Wikipedia

Een zwaluw maakt nog geen zomer

De vier subcycli gaf Kondratieff de namen van de seizoenen. Het begint met de lente. In deze situatie zijn er weinig concurrenten waardoor er een goed investeringsklimaat bestaat. Schulden zijn er ook niet, want die zijn in de vorige periode (de winter) weggesaneerd. Na de lente belandt de economie in de zomerperiode. De economie stagneert en de inflatie loopt op. Als de temperaturen verder dalen dan dient de herfst zich aan. Er ontstaat een luchtbel op de financiële markten. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat de schulden en onevenwichtigheden worden weggesaneerd en de beurs crasht, de winter.

De crash voorbij?

Hoewel de buitentemperatuur anders doet vermoeden, zit onze economie momenteel in de winter. De vraag is alleen, hebben wij de crash al gehad of moet deze nog komen? Immers in 2003 zagen wij de AEX al zo'n 70 procent van zijn waarde kwijtraken. Wellicht was dit al wel de crash en begeven wij ons langzaam richting de zomer. Indien niet, dan zou het logischer zijn wanneer we nog eens 15 jaar moeten wachten voordat de ware crash plaatsvindt.

AEX verloor in 2003 circa 70 procent van zijn waarde

Bron: Deaandeelhouder.nl

Lees ook:Lentelucht
Lees ook:Bos spreekt van vertrouwensbreuk
Lees ook:Flauwe lente, sterke herfst?
Lees ook:Frankrijk gaat Keynesiaans bezig
Lees ook:De ergste crisis sinds de jaren ’30

2 reacties op “Volgens de Kondratieff-theorie dit jaar een beurscrash

  1. Jan-Knilles

    Blijkt nu dus dat deze 100 jaar oude theorie nog steeds klopt….

    Op het jaar nauwkeurig nog wel!

      /   Beantwoorden  / 
  2. jeyzzy

    your template displayed incorrectly in my browser(chrome)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.