Frankrijk gaat Keynesiaans bezig

Frankrijk gaat Keynesiaans bezig

Frankrijk gaat Keynesiaans bezig

Frankrijk heeft bij monde van president Sarkozy laten weten dat het 26 miljard euro in de economie gaat pompen. De Franse regering doet dit door te investeren in de autosector en door de landelijke infrastructuur aan te pakken.  Dit doet denken aan de theorie van John Maynard Keynes.

De Franse kapitaalinjectie is onderdeel van het nog goed te keuren plan van de Europese Commissie. Deze wil in totaal 200 miljard euro in de economie injecteren teneinde het economische tij te keren. Volgende week zal er op de top in Brussel besloten worden over het plan, waar ook Nederland warm voorstander van is.

Keynes
Keynes, een vooraanstaande Britse econoom die leefde tot 1949, beïnvloedde eind jaren ’60 / begin jaren ’70 de economische politiek met zijn theorie. In tijden van economische neergang zou de overheid middels investeringen in de infrastructuur de werkgelegenheid op peil moeten houden.

Op deze manier krijgen meer mensen een baan, wat de consumentenuitgaven en zodoende de economische groei positief beïnvloedt. Aangezien er minder werkloosheidsuitkeringen moeten worden verstrekt en er meer loonbelasting binnenkomt is dit ook voor de overheidsfinanciën een gunstige ontwikkeling.

Lees meer over John Maynard Keynes en het Keynesianisme.

Lees ook:Volgens de Kondratieff-theorie dit jaar een beurscrash
Lees ook:Wat doen Obama en McCain voor het bedrijfsleven?
Lees ook:Europa stuurt aan op nieuwe maatregelen tegen crisis
Lees ook:‘Chinese steunplan kan economie niet redden’
Lees ook:Economisch plan Obama lijkt nergens op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.