Staatsfondsen bedreigen Nederlandse economie (2)

Staatsfondsen bedreigen de Nederlandse economieDe laatste tijd wordt meer en meer gewaarschuwd voor buitenlandse staatsfondsen. Deze fondsen zouden vanwege hun karakter een serieuze bedreiging voor de Nederlandse economie vormen. Door de kredietcrisis worden de fondsen nu echter met open armen onthaald. Banken moeten hun balans op orde krijgen, dat het aangeboden kapitaal wellicht een politieke component kent, doet er even niet toe.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley berekende dat de omvang van alle staatsfondsen in 2015 tot 8 biljoen euro is gegroeid. Dit is bijna een verviervoudiging in nog geen acht jaar tijd. 

Als gevolg van de kredietcrisis hebben staatsfondsen inmiddels zo'n 34 miljard euro in westerse banken gepompt. Velen deskundigen waarschuwen nu voor de macht die de staatsfondsen op deze wijze verkrijgen in de bancaire sector, maar is dit wel terecht? Een nuancering is in elk geval op zijn plaats.

Mooi koopmoment

Allereerst zien staatsfondsen de kredietcrisis als een mooi moment om goedkoop belangen op te bouwen in sectoren die als gevolg van de crisis flink in de problemen zijn geraakt. Niets wijst erop dat de fondsen naast het behalen van rendement er ook nog een politieke agenda op na houden.

Recent bleek uit een rapport van het IMF dat overheden die eigenaar zijn van staatsfondsen zich actief hebben bemoeid met de beleggingsbesluiten die hun fonds namen. Of zoals de directeur van Kuwait Invesment Authority het verwoordde: 'we zijn sinds 1969 grootaandeelhouder van Daimler-Benz en sinds 1986 van BP, maar sinds ons ontstaan hebben we nog nooit een bepaald besluit om politieke redenen genomen.'

Noodzaak

Daarnaast moesten de staatsfondsen ook wel actie ondernemen. Als gevolg van de crisis raakte de dollar in een vrije val en dreigden diverse Amerikaanse banken failliet te gaan. De staatsfondsen houden hun tegoeden veelal in dollars aan en bezitten belangen in allerlei Amerikaanse banken. Wanneer de crisis niet tijdig een halt werd toegeroepen dan zouden de staatsfondsen hun vermogen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Zeggen dat de staatsfondsen de crisis dus hebben gebruikt om hun macht in westerse economieën te gebruiken is dan ook te kort door de bocht.  

 

Lees ook:Staatsfondsen bedreigen Nederlandse economie (1)
Lees ook:Soros: dieptepunt recessie achter de rug
Lees ook:Amerika’s financiele sector is hard toe aan hervormingen
Lees ook:Meer geld in portemonnee dankzij kredietcrisis
Lees ook:Europese bankensector profiteert van de kredietcrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.