Aandeelhouders pikken het niet langer

Aandeelhouders worden kritischer op excessieve beloningen.Excessieve beloningen worden door het grote publiek al tijden verafschuwd. Rijkman Groenink bijvoorbeeld, ontving voor het verkopen van ABN AMRO een beloning van 26 miljoen euro. Zolang aandeelhouders echter mee kunnen profiteren hoor je van hen weinig. Er is echter sprake van een kentering.

Gisteren hield Shell een aandeelhoudersvergadering. Het oliebedrijf had ondanks waarschuwingen over oppositie vooraf een voorstel ingediend voor een bonusplan. De leiding van Shell wilde de drie mogelijke opvolgers van Jeroen van der Veer, die in juni 2009 aftreedt, een ieder een bonus van 1 miljoen euro geven om aan te blijven.

Circa eenderde van de aandeelhouders die stemden waren tegen het plan om 1 miljoen euro uit te keren aan drie werknemers, puur om aan te blijven en hetzelfde te blijven doen. Gecombineerd met de onthoudingen kwam het voorstel met een meerderheid van 50,5 procent ternauwernood door de aandeelhoudersvergadering.

Aandeelhouders komen steeds vaker in opstand.Aandeelhouders zijn geneigd exorbitante bonussen te steunen als ze er zelf ook beter van worden. Onder voorwaarde van de een gerealiseerde koersstijging bijvoorbeeld, of bij de verkoop van een bedrijf tegen een hogere prijs dan de beurswaarde. In dit geval echter stond er geen significante beloning tegenover.

Kunnen we dit soort opstandjes dan ook zien als een kentering? Volgens Peter Montagnon, de directeur van de vereniging Britse verzekeringsmaatschappijen wel: “De zaken die gisteren voorvielen bij Shell tonen aan dat ondernemingen vooraf beter moeten nadenken over bonusstructuren, zeker van deze grootte”.

Onder meer Corporate Express, VastNed Retail, Reed Elsevier en BP waren eerder dit jaar ook al slachtoffer van de dadendrang onder beleggers. Aandeelhouders zijn kritischer geworden op bonussen waar schijnbaar weinig tegenover staat. Deze benadering, waarbij bedrijven die de wind mee hebben ook kritisch worden bekeken, is een trend die grote gevolgen kan hebben voor het beloningsbeleid bij ondernemingen.

Bron: koersalarm.nl

Lees ook:Managers UBS storten bonussen terug
Lees ook:Amsterdamse hoofdindex toch nog in het groen
Lees ook:BAVA Fortis begonnen
Lees ook:Jeroen van der Veer eindelijk weer de best verdienende
Lees ook:Ook ING heeft steun Staat nodig

Eén reactie op “Aandeelhouders pikken het niet langer

  1. Arianaquaf

    great post hope to see some additional comments next Tuesday…kisses

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.