Private Equity als wegenwacht van de financiele wereld

Gordon Gekko uitspringer in de wereld van private equityWat de rol van een private equity fonds nu precies is, is voor velen nog onduidelijk. Vaak wordt er terughoudend gereageerd wanneer de naam wordt genoemd, maar of dit terecht is? Uit onderzoek blijkt dat dergelijke fondsen vaak een belangrijke functie vervullen in het gezond houden van de economie.

Private equity fondsen kopen bedrijven op en vervangen het management teneinde een beter bedrijfsresultaat te behalen. Meestal blijft een private equity fonds circa 5 jaar (mede-)eigenaar van het bedrijf, om dan het bedrijf weer ter verkopen.

Marktkapitalisatie

Private equity bedrijven kunnen zowel beursgenoteerde als niet-genoteerde bedrijven proberen over te nemen. Volgens Thomson Financial is de private equity activiteit in de afgelopen 3 jaar tenminste verdubbeld. Dat het om ter zake doende bedragen gaat, moge blijken uit het feit dat niet de kleinste ondernemingen eigendom zijn van een dergelijk fonds. Ook gekeken naar de beurswaarde van dergelijke fondsen laat zien dat het niet om kleingeld gaat, lees meer.

De wegenwachtfunctie

Private equity fondsen worden gezien als de onderhoudsmensen van het wegennet. De reden ook dat de politiek minder problemen met private equity heeft dan met Hedgefunds. Slechtdraaiende bedrijven worden gesaneerd, de motor wordt vervangen en de weggebruiker weer op pad gestuurd. Vaak spelen nationale sentimenten een grotere rol in de discussie over grote private equity transacties, dan bedrijfseconomische overwegingen. Feit is dat private equity fondsen bedrijven opkopen die richting een faillisement bewegen en deze binnen een paar jaar weer gezond maken en in de verkoop doen.

Risico van private equity 

Waar schuilt dan het risico van private equity huizen? Meestal gebruiken private equity fondsen leningen van banken en in toenemende mate van institutionele beleggers om hun overnamekas te vullen. Volgens het weekblad The Economist (8 november 2006) is het rendement van private equity huizen gemiddeld in de afgelopen twintig jaar meer dan 13 procent op jaarbasis geweest. Dit zorgt voor een verleiding tot schuldfinanciering en dat zorgt weer voor onrust onder toezichthouders.

Bovenstaande bevinding maakt onderdeel uit van een breder onderzoek.

Lees ook:Twintig maal je investering in twee jaar
Lees ook:Private equity komt met nieuwe truc
Lees ook:Private equity: ‘Binnen anderhalf jaar weer op niveau pre-kredietcrisis’
Lees ook:Buffet: “Berkshire is kunst, private equity is porno”.
Lees ook:Private equity dupeert beleggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.