135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (6)

Stevenen we af op een derde oliecrisis?In een serie over de stijging van de olieprijs, en de vraag of de wereld in een derde oliecrisis zou kunnen belanden, heb ik de problemen en mogelijkheden van de olie-industrie behandeld. Ik heb het gehad over productie en over 'grijze' en 'groene' alternatieven voor olie. Vandaag een bijdrage over een stroming, die meent dat een prijs van 125 dollar per vat normaal is, Geen zorgen dus voor de nabije toekomst.

De hoogste stand tot de tweede oliecrisis, ook wel de Iran-crisis genoemd, in 1979 was bijna 40 dollar per vat. Volgens econoom Jacques Potuijt staat dat na 29 jaar inflatie gelijk aan 118 dollar per vat in 2008. Een hoogst realistische prijs dus, en volgens Potuijt het bewijs dat de olieprijzen slechts een inhaalslag maken. “De olieprijs zal voorlopig echt niet doorstijgen naar 150 of 200 dollar per vat”.

Gezien de koopkracht is Jan Modaal er al helemaal op vooruit gegaan, zo stelt de Deutsche Bank in een analyse. In 1981 kon hij met zijn jaarinkomen 318 vaten olie kopen. Om eenzelfde hoeveelheid te kunnen kopen in 2008, zou de prijs zelfs nog mogen doorstijgen tot 134 dollar.

Een nooit gedistribueerde Amerikaanse bon voor benzine (1979). 

De economen die dergelijke vergelijkingen maken haasten zich echter wel te zeggen dat een piek in de olieprijs natuurlijk wel degelijk tot een recessie kan leiden. Dit is, gezien de crises van 1973 en 1979 een historisch feit. Ze stellen alleen dat de huidige olieprijs geen reden is tot paniek, en dat de prijs per vat op een relatief normaal niveau staat.

Mocht de OPEC echter besluiten om de olieproductie te verminderen, bijvoorbeeld naar aanleiding van het bericht van afgelopen week dat de vraag naar olie minder gaat toenemen, dan is een run op olie zeer wel mogelijk.

In mijn volgende blog zal ik het sentiment onder beleggers, en de trends in investeringen in de energiesector onderzoeken. Aan de hand van mijn bevindingen (de beurs loopt volgens sommigen immers altijd een half jaar voor op de economie) zal ik vervolgens antwoord geven op de vraag in hoeverre de wereld zich op korte termijn zorgen moet maken over een derde oliecrisis.

Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (slot)
Lees ook:125 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak?
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (5)
Lees ook:Olie wordt nooit meer goedkoper
Lees ook:Olieprijs schiet omhoog na voorspelling IEA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.