De beurs van Stockholm

De beurs van StockholmU kent Wall Street, de beurs van Frankfurt en de AEX. Hierop worden de meest aansprekende aandelen verhandeld zo denkt u. Dit is echter een misvatting, vele grote bedrijven zitten op minder bekende beurzen. In deze serie een kennismaking met een aantal van deze beurzen. Ditmaal onderzoeken we de beurs van Stockholm.

Als u weleens via beleggingsfondsen investeert, en onderzoek heeft aangetoond dat de meerderheid van de particuliere beleggers dit doen, heeft u vast weleens gekeken naar bijvoorbeeld een 'China-fonds', ook een 'IT-Oostblok-fonds' of een 'Afrika-fonds' moet u niet gek in de oren klinken.

Beleggingsinstellingen doen naar eigen zeggen hun best om interessante investeringen te vinden. De waarheid is echter dat een deel van de investeringen in het 'Scandinavië-fonds', dat wegens de volksaard van die stugge Noorderlingen zo lekker betrouwbaar is, gewoonweg opgaat aan een mandje aandelen van de hoofdindex van de betreffende regio.

Het lijkt me een goed idee om eens te kijken naar de beurzen die bij deze exotische investeringsmogelijkheden horen. Eens kijken of de 'gras is altijd groener investering' zoveel verschilt van een mandje DSM, Koninklijke Olie, Unilever en ING?

De beurs van Stockholm
De Stockholmsbörsen werd in 1863 opgericht. Gedurende de twintigste eeuw groeide de beurs uit tot het middelpunt van de Scandinavische effectenhandel. In 1998 kocht het Zweeds-Finse financiële bedrijf OMX de beurs van Stockholm, om hem in 2003 samen te voegen met de beurs van Helsinki.

Nasdaq kocht OMX begin 2008. Op dit moment heeft OMX, naast de beurzen van Stockholm en Helsinki, onder meer de beurzen van Armenië, Kopenhagen, IJsland en de Baltische Staten onder zijn hoede.

De 310 ondernemingen die genoteerd staan aan de beurs van Stockholm hebben een gezamenlijke marktkapitalisatie van 487 miljard euro. Ter vergelijking, de onderneminge genoteerde op de Europese beurzen van Euronext hebben een gezamenlijke marktwaarde van 3000 miljard euro.

Graadmeter
De belangrijkste graadmeter van de beurs van Stockholm is de OMX Stockholm 30. De index kent met de ondernemingen Hennes & Mauritz (retail), Nordea (bank), Teliasonera (telecom) en Ericsson (communicatie) zijn met een invloed van ruim 10 procent zwaargewichten. Volvo (auto) en Sandvik (industriële machines) hebben ook een vinger in de pap.

De beurs van StockholmDe Zweedse tint van de OMX Stockholm 30 is een feit. Een investering in een mandje aandelen van de beurs van Stockholm betekent een investering in industrie- en autobedrijven, alsmede telecommunicatiefondsen.

Recent
De hoofdindex van Stockholm ondergaat binnenkort mogelijk een grote verandering, nu een zwaargewicht van de beurs in de belangstelling staat van enkele buitenlandse partijen. Het betreft hier het telecombedrijf Teliasonera, dat door France Télécom wordt begeerd. De Zweden hebben het bod van 30 miljard euro afgewezen, omdat Teliasonera in hun ogen 'veel meer waard is'.

Lees ook:Warren Buffet steekt 5 miljard in General Electric
Lees ook:Bereken je persoonlijke inflatie!
Lees ook:Waar beleggen de rijkste mensen op aarde in? (2)
Lees ook:135 dollar per vat, een derde oliecrisis in de maak? (slot)
Lees ook:De SPAC: een interessante investering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.