Investeren is SIMPEL (tip 1)

In de column ‘Your Money zal ik mijn tijd en ruimte wijden aan het kritisch bespreken van de belangrijke nieuwe financiële producten. In de komende tijd zal ik hierin een aantal praktische ideeën en tips aanreiken, ik raad u aan om hiermee uw voordeel te doen.

Vandaag staat centraal hoe we het beste kunnen investeren.

Voor de meesten onder ons, die investeren in indexfondsen of gelijkwaardige objecten, blijkt het vasthouden ervan, het lastigste onderdeel. Er zijn circa 300 fondsen verhandelbaar op de Amsterdamse beurzen. Vaak lijkt het alsof dat het er genoeg zijn om met een zelf samengestelde portfolio’s de markt te slim af te zijn.

De markt verslaan: Gokken

Het is echter een feit dat het verslaan van de markt in de meeste sectoren, op de lange termijn nauwelijks haalbaar is. Natuurlijk, het is altijd leuk om te proberen. Maar als je daarvan geniet, doe het dan wel met een klein deel van je portefeuille. En wees jezelf ervan bewust dat je het noemt wat het daadwerkelijk is: gokken.

Spreiden van risico

De rest van ons zou zoveel als mogelijk moeten sparen in verzameling van kostgeringe indexfondsen. Spreid de aandelen-portefeuille op basis van de beleggers horizon en risicoprofiel. Plaats zo nu en dan een wijziging. Meningen veranderen continu, maar de meeste experts menen dat meer dan eens per 6 a 12 maanden doorvoeren van wijzigingen onnoodzakelijk en duur is.

In mijn volgende blog ga ik nader in op het inhuren van betaalde financiële hulp. Zijn deze deskundigen de moeite waard om in huis te halen, of kloppen zijn alleen maar het geld uit onze zakken?

Lees ook:Kennissen weten soms meer dan de professional (tip 3)
Lees ook:Betaalde financiele hulp kan lonen! (tip 2)
Lees ook:Pensioenfondsen en verzekeraars beleggen beter dan gemiddeld
Lees ook:Niet snel, maar langzaam rijk worden
Lees ook:Wie let er op Your Money?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.