Koop nu een vakantiehuisje in zonnig Florida

een tweede huisje in amerika is steeds interessanter voor europeanenHeeft u nog 100.000 euro over? Waarom een tweede huisje in Frankrijk of Spanje, als je voor dit geld ook een luxe woning in zonnig Florida kunt krijgen?

Huizenprijzen in Amerika zijn in hoog tempo aan het dalen. Volgens S&P/Case-Schiller-index ligt de gemiddelde huizenprijs inmiddels 11 procent lager dan vorig jaar. Het dieptepunt is echter nog niet bereikt. Veel huizenbezitters hebben een hypotheek die een variabele rente heeft. De komende maanden zullen zij worden geconfronteerd met een hogere rente waardoor zij, die het water al tot de lippen staat, niet langer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Zonnig FloridaDe een zijn dood…

Huiseigenaren die niet kunnen voldoen aan hun hypotheekverplichtingen zullen uiteindelijk, en dat is in deze 90 dagen, uit hun huis worden gezet. Echter een bank heeft zo weinig aan een huis in Florida. Het gevolg is dat deze dus weer op de markt komen en tegen een aanzienlijk lagere prijs dan het enige tijd terug is aangeschaft. Doordat er zo veel huizen te koop staan en de consument in Amerika nu niet direct staat te trappelen om een nieuwe woning aan te schaffen, zien banken zich genoodzaakt de vraagprijs fiks te verlagen. In sommige gevallen zijn de huizen zelfs lager geprijsd dan de kosten om een dergelijke woning te bouwen. Wie nu koopt zal over enkele jaren met grote winst kunnen verkopen.

Wat cijfertjes

De ene regio in Amerika is harder getroffen door de hypotheekcrisis dan de ander. Vooral regio's waar Amerikanen een tweede huis hebben gekocht zijn het slachtoffer. Kostte een ruime woning met dubbele garage en, zoals naar goed Amerikaans gebruik, twee badkamers in de regio Orlando zo’n twee jaar geleden nog 400.000 dollar, inmiddels bent u voor iets meer dan 200.000 dollar al spekkoper. Rekening houdend met de zwakke dollar en u kunt met 100.000 euro al heel leuk shoppen in Florida.

Toekomst

Het cijfervoorbeeld laat al zien hoe enorm de prijzen zijn gedaald. Uiteraard is de genoemde 400.000 dollar ook een extreme, dus de kans dat er binnen een paar jaar wederom een dergelijk hoog bedrag wordt betaald voor de woning is klein. Maar laat de waarheid eens in het midden liggen. U krijgt dan over drie, vier jaar 300.000 dollar terug op een investering van 200.000 dollar. Vanaf half 2009 zullen de huizenprijzen in Amerika zich namelijk weer herstellen omdat dan de bulk aan zogeheten subprime-hypotheken dan wel uit de markt zijn geschud.

Dollarherstel

Ook de dollar zal zich herstellen, althans op middellange termijn. Op de lange termijn ziet de toekomst voor de dollar er namelijk niet positief uit. Laten we eens uitgaan van een herstel van 25 procent op de euro-dollar koers. Naast dat het huis meer waard is geworden (van 200.000 dollar naar 300.000 dollar) levert de dollar ook nog eens meer op, om precies te zijn: die 300.000 dollar is nu 200.000 euro waard. Kortom een investering van 100.000 euro is binnen enkele jaren tijd in waarde verdubbeld dankzij het herstel van de huizenprijs en de dollarkoers. Misschien schijnt het zonnetje in Florida wel veel lekkerder dan in Zuid-Spanje?

Lees ook:Valt plezier en rendement te combineren met beleggen?
Lees ook:De Noordpool het nieuwe Midden-Oosten?
Lees ook:‘Schreeuwwedstrijd in Witte Huis’
Lees ook:Amsterdam in navolging van Amerika lager van start
Lees ook:Bijna derde Amerikaanse banken in de penarie

3 reacties op “Koop nu een vakantiehuisje in zonnig Florida

  1. tweede hypotheek

    Als ik dit soort dingen lees word ik gelijk enthousiast! Kost je alleen wel een tweede hypotheek waarschijnlijk.

      /   Beantwoorden  / 
  2. robert

    Maar daar heb jij dan wellicht wel weer een oplossing voor?

      /   Beantwoorden  / 
  3. hypotheek

    Een tweede hypotheek is geen aparte hypotheekvorm, maar een extra hypothecaire lening met hetzelfde onderpand.
    Naast de hypotheekrente zullen er, vooral als er bij de eerste hypotheek al maximaal werd geleend, weer de taxatiekosten overheen komen om de (over)waarde van het huis vast te stellen.
    Meestal wordt de tweede hypotheek afgesloten om een verbouwing mee te financieren.
    Rob Grotewaal

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.