Valt plezier en rendement te combineren met beleggen?

Een goede belegging betekent zoekenInvesteren in vastgoed is nog altijd aantrekkelijk, maar lang niet elke regio of sector doet het goed. Zo liggen koopwoningen in Amerika sinds het uitbreken van de kredietcrisis flink onder vuur.

Zo liggen koopwoningen in Amerika sinds het uitbreken van de kredietcrisis flink onder vuur. Huurwoningen daarentegen bieden juist weer mooie rendementen. Een beleggers met een goed deel van zijn kapitaal ondergebracht bij een ontwikkelaar die heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe koopwoningen in Amerika zal zeker menen dat vastgoed momenteel niet de juiste methode biedt om uw kapitaal te zien groeien. Zijn buurman die echter belegt in de ontwikkeling van huurwoningen in dezelfde regio zal een heel andere mening zijn toegedaan.

Het bovenstaande voorbeeld toont aan dat beleggen nog altijd een kwestie van goed zoeken is. Wanneer u eenmaal een goede investeringsmogelijkheid hebt gevonden is het verstandig om garanties in te bouwen. Bijvoorbeeld de garantie dat wanneer de vastgoedmarkt inzakt, u niet al uw geld kwijt bent. Vaak is dit bij beleggingen met een hefboomconstructie, zoals Commanditaire Vennootschappen (CV) zijn gestructureerd sneller het geval dan wanneer de investeerder direct eigenaar is van het object. Bij een CV eist de bank het object op, op basis van de hypotheek die het aan de CV heeft verstrekt. Wanneer een dergelijke hefboomconstructie achterwege wordt gelaten dan is de kans dat de bank tot zo’n rigoureuze maatregel overgaat veel kleiner. In sommige gevallen is het zelfs raadzaam om helemaal zonder een bank de financiering te werken. Ondernemers met een eigen BV lenen regelmatig geld uit hun BV aan zichzelf om bijvoorbeeld een nieuwe woning te financieren.

De volgende stap om een kater te voorkomen is ervoor zorg te dragen dat er naast de waardestijging van het object op een andere manier waarde uit het object voorkomt. Het meest sprekende voorbeeld in deze is natuurlijk het bezit van het eigen (woon)huis. Hoe de waarde zich ook ontwikkelt, u woont in elk geval. En daar slechte tijden altijd weer worden afgelost door goede tijden, hoeft u zich niet te veel zorgen te maken wanneer de waardeontwikkeling in uw nadeel uitpakt.

Daar u vaak maar in een woning tegelijk kunt wonen, zult u bij het aankopen van nieuwe objecten een andere constructie moeten toepassen. Het meest voor de hand liggende is dan om de nieuwe woning te verhuren. U zult dan wel op zoek moeten naar een huurder, contracten maken, toezicht houden etc. In vergelijking tot uw eigen woonhuis komt er bij deze tweede woning duidelijk meer rompslomp om de hoek kijken. Daarbij profiteert u ook nog eens niet direct van de woning, immers er woont iemand anders.

Wanneer u een vakantiewoning aanschaft kunt u wél genieten van uw woning. Wanneer u een fraaie locatie heeft uitgezocht voor uw vakantiewoning dan is uw eigen vakantie direct geregeld. Uw eerste voordeel is binnen. U zult nog altijd een huurder moeten vinden voor de periode dat u geen gebruik van de woning maakt.

Aankomende oktober vindt de beurs 'Second Home' plaats waar u een groot aantal aanbieders van vakantiewoningen kunt bezoeken: www.secondhome.nl

In tegenstelling tot de normale woning, moet u uw vakantiewoning veel vaker in het jaar verhuren. Dit brengt extra inspanning met zich mee waarvan u zich zult moeten afvragen of u dit wilt. Wanneer u er echter in slaagt de woning met regelmaat te verhuren dan zullen de huuropbrengsten aanzienlijk hoger liggen dan bij een woning in Nederland die u voor bijvoorbeeld een jaar verhuurt aan een gezin. Omdat u vermoedelijk geen zin heeft om steeds zelf nieuwe huurders te vinden, kunt u het verhuren ook overlaten aan een bureau.

Tot slot is het goed u nog te wijzen om de fiscus en het erfrecht. Wanneer u een vakantiewoning aanschaft dat zal dit vaak in het buitenland zijn. Ondanks een eenwording van Europa wil dit nog niet zeggen dat alles gelijk is als wij in Nederland gewend zijn. Indien u dan ook nog eens de taal van het land niet zeer goed beheerst dan kunt u wel eens een pijnlijke blunder maken. Het is daarom goed u degelijk te laten voorlichten en waar nodig de hulp van experts in te schakelen.

Recent stond er een artikel in het AD waarin een tevreden investeerder/eigenaar van een vakantiewoning in Frankrijk werd aangehaald. Hij maakte gebruik van een partij die een totaalpakket aanbood. Het betrof French Investment / Pierce & Elliot. Hier kunt u hun website bezoeken. Waarschijnlijk is de organisatie ook aanwezig op de beurs 'Second Home'.

Lees ook:Er komen harde tijden aan
Lees ook:Koop nu een vakantiehuisje in zonnig Florida
Lees ook:De keerzijde van beleggen in emerging markets (3)
Lees ook:Beleg in vastgoed, maar wel op de juiste locatie
Lees ook:Zeven tips om de juiste CEO te selecteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.