Drugsverslaafden vormen zware last voor Britse bank

Drugsverslaafden vormen zware last voor Britse Bank Royal Bank of ScotlandRoyal Bank of Scotland liet Kate Moss genezen van haar drugsverslaving maar zit nu met een financiële domper.

Met de overname van ABN AMRO kwam The Priory Group in handen van Royal Bank of Scotland (RBS). The priory is een keten van privé-klinieken waar de rijken afkicken van allerhande verslavingen. Kate Moss lukte het hier om haar drugsverslaving te overwinnen, althans voor zolang het duurt, want het ging eerder mis.

Verkoop

In de zomer van 2005 kocht ABN AMRO de keten van de Britse durfinvesteerder Doughty Hanson voor een bedrag van bijna 1,3 miljard euro. Maar liefst 30 partijen wilden de keten kopen waardoor de prijs flink werd opgeklopt, zo zou later blijken toen ABN een minderheidsbelang verkocht. In 2007 nam de Britse miljardair Lord Ashcroft een belang van 32 procent in The Priory en betaalde hiervoor slechts 55 miljoen euro. Omgerekend zou dit gezien de aankoopprijs in 2005 ruim 400 miljoen euro hebben moeten kosten.

Misrekeningen

Toen ABN het bedrijf overnam realiseerde het een omzet van 150 miljoen euro via de NHS, het Britse publieke stelsel. Door bezuinigingen bij het NHS is dit bedrag echter fors teruggelopen. Daarnaast lukte het de ABN niet om het vastgoed van The Priory via een sale-and-lease-backconstructie te gelde te maken. Tot slot financierde de ABN de aankoop grotendeels met vreemd vermogen (zo'n 850 miljoen euro) en het doorplaatsen van de schuld werd steeds moeilijker waardoor deze inmiddels is opgelopen tot ruim een miljard euro.

Redmiddel

RBS tracht nu om The Priory samen te voegen met Four Seasons, een Britse keten van verzorgingstehuizen om zo synergie te bewerkstelligen. Maar ook Four Seasons kampt met grote schulden. Waar The Priory flink verdient aan verslaafde bankiers, verdienen bankiers op hun beurt weinig aan The Priory.

Lees ook:ABN Amro in overleg met RBS over terugkopen onderdelen
Lees ook:Bos huurt hulp in voor onderzoek ABN AMRO
Lees ook:Crucell heeft mogelijk middel tegen AIDS
Lees ook:Fikse plussen bij lage volumes
Lees ook:AEX verliest bijna 5 procent van zijn waarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.